reklama 11D

Boj o Paříž 2024 v Chuchli: Pět Čechů je na soupisce a dva v záloze

ikonka

Sestava českých jezdců a koní pro blížící se týmovou olympijskou kvalifikaci v parkurovém skákání je jasná. Šéf reprezentace Aleš Opatrný navrhl kromě základní pětice i dva záložníky. Všech sedm jmen odsouhlasil Výkonný výbor České jezdecké federace.
07.07.2023 09:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

 
Pouhé tři týdny zbývají do týmové olympijské kvalifikace v parkurovém skákání, která se bude konat v Chuchle Areně Praha v rámci mezinárodních závodů CSIO4* CET Prague Cup pořádaných Czech Equestrian Teamem. 
 
O účast na olympiádě v Paříži 2024 budou za Českou republiku bojovat (dle abecedního pořádku) Filip Doležal, Anna Kellnerová, Aleš Opatrný a Vladimír Tretera. Prvním náhradníkem na oficiální soupisce je Sára Vingrálková. Výkonný výbor České jezdecké federace na základě doporučení šéfa parkurové reprezentace Aleše Opatrného schválil začátkem července navíc také dva záložní jezdce, jimiž jsou Nikola Bielíková a Marek Klus. 
 
„Vybral jsem kromě čtyř jezdců do základní sestavy a jednoho náhradníka i dva záložní jezdce, a to především kvůli tomu, že každý z nás má aktuálně k dispozici jen jednoho koně, s nímž by byl schopen takto náročnou soutěž absolvovat. Pokud by někdo měl koní víc, tak bych ho teoreticky na soupisku napsal dvakrát, ale takto jsem se rozhodl a Výkonný výbor České jezdecké federace s tím souhlasil,“ vysvětlil Opatrný na úvod.
 
„Výkony Anny Kellnerové s klisnou Catch Me If You Can Old šly hodně nahoru a během závodů Global Champions podává v soutěžích na úrovni 155 až 160 centimetrů velmi slušné výkony, přestože některá kolbiště nejsou vůbec jednoduchá. Filip Doležal by měl v olympijské kvalifikaci startovat s valachem Coup de Coeur GP Madame Z. Do týmu jsem ho vybral, jelikož z mého pohledu začal jezdit opravdu dobře, což ukázal mimo jiné v Mannheimu. Jeho výkony jsou jezdecky vyspělé. Stejně tak je tomu v případě Vladimíra Tretery, jenž na valachovi Gangster v/h Noddevelt podává celoročně kvalitní výkony, ať už se jedná o tříhvězdičkové nebo čtyřhvězdičkové závody. A co se týče mě, tak osmiletý Locanto RN za poslední týdny ukázal, že je to kůň s velkými schopnostmi a kvalitami a může se takového mítinku účastnit. Radost mi udělal především v rakouském Ebreichsdorfu, kde jsme absolvovali Grand Prix na úrovni 155 centimetrů,“ podrobněji zdůvodnil šéf reprezentace nejpravděpodobnější složení českého týmu pro páteční Pohár národů, při němž se 28. července rozhodne, které dvě země získají pro národní družstvo kvalifikační kvótu do Paříže.
 

Psali jsme: Praha zažije boj parkurových týmů o olympijskou účast. Češi mají šanci

 

Příliš těžké rozhodování neměl Aleš Opatrný ani v případě náhradníků. „Sára Vingrálková na třináctiletém valachovi Kas-Sini DC předvádí slušné výkony při Global Champions. Ukázala, že vysoké soutěže má již naježděné a určitě si první pozici náhradníka zaslouží. Jen podotýkám, že vliv na toto rozhodnutí nemá její nedávné vítězství v Grand Prix při CSI-W v Olomouci, jelikož i v jejím případě pro mě připadá v úvahu jen jeden kůň, a to Kas-Sini DC. S třináctiletým valachem Comme-Laude W totiž startuje zatím jen krátce.“
 
Na šesté pozici, respektive místě prvního jezdce v záloze, je Nikola Bielíková. „Nikola si toto místo jednoznačně zaslouží díky dlouhodobým výsledkům. Carison je kůň, kterého dostatečně dlouho známe a má za sebou hodně opravdu těžkých parkurů. – No, a na pozici sedm je Marek Klus. Slušně šel Pohár národů v Bratislavě i několik Velkých cen. Ani v jeho případě to nebylo těžké rozhodování,“ doplnil Opatrný. 
 
„Každého z nás čekají ještě před olympijskou kvalifikací nějaké závody. Doufám, že se nikomu nic nestane a všichni budou zdraví, ale za tři týdny se může ještě stát cokoliv. Sára a Nikola by měly každopádně při CSIO v Praze startovat a být případně k dispozici. Pokud by náhodou ještě během nadcházejících pár týdnů někdo ze základní sestavy vypadl, tak určitě nominujeme do Prahy i Marka, jenž zatím s účastí nepočítá. Definitivní sestava bude oznámena až po prvním soutěžním dni, tedy ve čtvrtek večer, a tak samozřejmě při finálním rozhodování budeme brát v úvahu i aktuální formu na začátku CSIO. Snad všichni jezdci a koně budou v té nejlepší kondici,“ dodal na závěr Aleš Opatrný.
 
CSIO4* CET Prague Cup se koná v Chuchle Areně Praha od 27. do 30. července. Vypsané jsou také soutěže kategorií CSI1* a CSIYH1* pro mladé koně. V rámci čtyř hvězd se uskuteční deset soutěží s celkovou dotací 217.500 eur, přičemž rovných 50.000 bude rozděleno v pátečním Poháru národů a o tři tisíce vyšší dotaci má nedělní Grand Prix. 
 
Týmová olympijská kvalifikace se pojede v pátek od 14:00 hodin a bude se jednat o dvoukolovou soutěž. Startovat v ní budou čtyřčlenná družstva, přičemž nejhorší výsledek z každého kola se škrtá. Do druhé části postoupí osm nejlepších celků plus všechny další, které deklarovaly záměr kvalifikovat se na olympiádu do Paříže. Kvalifikační kvótu získají pro své země dva nejlépe umístěné týmy z divize C. Další podrobnosti o programu závodů a možnosti koupi vstupenek jsou k dispozici na oficiálním webu akce s adresou www.csiopraha.cz.
 
Foto: Kateřina Návojová
Zdroj: tisková informace CSIO4* CET Prague Cup



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE