reklama 11B

Anna Kellnerová: Boj o Paříž bude náročný. Musíme se semknout jako tým

ikonka

I když vloni a předloni skončili Češi při parkurových Pohárech národů v Praze první nebo druzí, při letošní olympijské kvalifikaci v Chuchli to bude mnohem náročnější. „Musíme se semknout jako tým a vzájemně se podporovat,“ říká Anna Kellnerová.
20.07.2023 18:32  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

 
Pouhý týden zbývá do týmové olympijské kvalifikace v parkurovém skákání, ve které český národní tým bude bojovat o jedno ze dvou postupových míst na Hry do Paříže. Jedinou ženou v domácí sestavě bude Anna Kellnerová.
 
„Je to pro mě velká pocta, ale také obrovská zodpovědnost, protože reprezentovat Českou republiku při takto důležité soutěži, jakou je kvalifikace na olympiádu, je velmi psychicky náročné. I když jsem za to moc ráda a vážím si toho, tak jsem zároveň nervózní, protože je to těžký úkol,“ říká Anna Kellnerová, která do klíčového Poháru národů nastoupí příští pátek odpoledne s klisnou Catch Me If You Can Old. 
 
I když se zmíněnou klinou startovala již na olympiádě v Tokiu, tak kvalifikační závod pojede poprvé, jelikož před čtyřmi lety byla krátce po těžkém úrazu, a tak v Budapešti byla pouze jako divák a podporovatel svých týmových kolegů. „Tehdy jsem byla relativně krátce po zlomenině nohy, takže jsem nemohla do boje o kvalifikaci zasáhnout. Pro některé jezdce je těžší se na průběh soutěže dívat než do ní přímo zasáhnout. Podle mě je určitě těžší jít do toho parkuru a buď to zvládnout, nebo ne. Ale určitě se na to moc těším, že v Chuchli budu s kolegy a společně o tu olympijskou účast zabojujeme. Doufám, že to dopadne dobře,“ říká odhodlaně Anna Kellnerová. 
 

Nepřehlédněte: Tretera: Boj o Paříž 2024 v Chuchli bude otevřený. Silní jsou Izraelci

 

Zatímco před Tokiem se v divizi C, do níž patří i Česká republika, konaly dvě samostatné kvalifikační soutěže v Budapešti a v Moskvě, z nichž poustupoval vždy pouze vítězný celek, tentokrát se koná jeden závod v Praze a do Paříže postoupí dva nejlepší týmy. „Náročné to bude úplně stejně, jako když kvalifikace byla rozdělená, akorát budeme všichni na stejném místě. Může se zdát výhodnější, že nejde jen o první místo, ale na druhou stranu určitě dorazí velmi silné týmy a nejméně pět z nich má velkou šanci na úspěch,“ upozorňuje jezdkyně, která již dosáhla s českým národním týmem na celou řadu úspěchů. 
 
Čechům se při Pohárech národů konaných v rámci závodů CSIO CET Prague Cup v Chuchle Areně Praha pravidelně daří. Vloni skončili druzí a předloni zvítězili. I proto mohou být očekávání hodně velká. „Všichni by si měli uvědomit dva základní rozdíly. Letos je to poprvé CSIO4*, zatímco předešlé roky to byly vždy jen tříhvězdičkové závody. V minulosti tam sice byly i jiné silné týmy, ale nebyly tam třeba vždy takzvaně áčkové sestavy. Družstva Belgie nebo Německa byla třeba až céčková. Teď každá ze zemí vyšle ty nejlepší jezdce a koně, které má. Všichni se dlouho připravují na tento jeden závod a určitě tam nikdo nevezme mladší, či méně zkušené koňské svěřence. I když se nám dva roky po sobě v Chuchli dařilo, tak tentokrát ta náročnost bude úplně jiná,“ podotýká Anna Kellnerová. 
 
„Určitě největším favoritem bude Izrael, jejíž reprezentanti mají možnost dlouhodobě startovat na pětihvězdičkové úrovni. To, že je nevidíme tak často v Evropě, může trochu mást, jelikož všichni závodí víc v Americe, kde mají možnost skákat pět hvězd v podstatě každý víkend. Určitě nesmíme podceňovat Turecko. Znám tři jejich jezdce, kteří už několik let závodí v rámci Global Champions. Také může být velmi silné Polsko, jelikož umí podat velmi dobré výsledky, když jde do tuhého. Jsou to extrémně zkušení jezdci, a i když nemají tolik možností startovat na nejvyšší úrovni, tak když se podíváte na jejich postavení ve světovém žebříčku, tak jsou na tom velmi dobře. Myslím si také, že určitě může překvapit Maďarsko nebo Slovensko. Ve finále se při olympijské kvalifikaci může stát cokoliv a nesmíme zapomínat na to, že přestože tu máme pár silných týmů, tak zajet dobře může každý,“ připomíná česká reprezentantka. Zároveň je přesvědčená, že mezi ty silné týmy Češi patří. „Určitě jsme silní, ale budeme o to muset zabojovat a vzájemně se podporovat. Když tam pojedeme jako jednotlivci, ne jako tým, tak to neurveme. Je důležité se semknout, nebýt negativní, když se někomu něco nepovede, ale naopak dotyčného motivovat do druhého kola. Chyby se mohou stát každému, a i proto tam musíme bojovat dohromady jako celek.“  
 

Čtěte také: Věřím, že účast v Paříži vybojujeme, říká Doležal před CSIO v Chuchli

 
Jelikož Anna Kellnerová s klisnou Catch Me If You Can Old pravidelně startuje při závodech Global Champions, tak patřila od začátku mezi hlavní adepty pro nominaci do národního týmu. I proto plány na letošní sezonu podřizovala přípravě na olympijskou kvalifikaci v Praze. „Je to opravdu velká zodpovědnost, a tak jsem posledních pár měsíců pečlivě plánovala. Poslední závody s Catchie byly menší, aby si skočila jen něco nižšího, kde se nebude muset tak moc snažit a zůstala při chuti. Přece jenom má za sebou letos již několik velkých závodů a už není nejmladší, proto jsem se jí snažila šetřit síly. Chci, aby se cítila dobře a skákání ji stále bavilo. Doufám tak, že jsem vše rozplánovala dobře, a že jí to v Praze nepokazím. Na druhou stranu také ona nemusí mít svůj den a může v něčem zaváhat. Samozřejmě si můžeme vzájemně pomoci, ale také si to můžeme navzájem pokazit. Ale o tom to je, protože jsme tým. V tomto je náš sport hrozně těžký, ale zároveň krásný. Doufám proto, že v ten den D budeme obě dobře naladěny, budeme bojovat a tahat za ten správný provaz,“ uzavírá Anna Kellnerová.
 
Týmová olympijská kvalifikace se koná v rámci čtyřdenních mezinárodních závodů CSIO4* CET Prague Cup pořádaných Czech Equestrian Teamem v pátek 28. července od 14:00 hodin. Do dvoukolového klání nastoupí vedle domácích jezdců také reprezentanti Bulharska, Izraele, Litvy, Maďarska, Polska, Slovenska, Slovinska, Turecka, Ukrajiny a Uzbekistánu, přičemž všechny země jsou zařazeny do divize C a budou tudíž bojovat o účast v Paříži 2024. Veškeré podrobnosti k programu závodů zájemci najdou na webu www.csiopraha.cz, kde je také odkaz na on-line prodej vstupenek. 
 
Foto: Tomáš Holcbecher, Josef Malinovský a Kateřina Návojová
Zdroj: tisková zpráva Czech Equestrian Teamu
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE