reklama 11D

Věřím, že účast v Paříži vybojujeme, říká Doležal před CSIO v Chuchli

ikonka

Jedním ze čtyř členů českého národního týmu pro olympijskou kvalifikaci v parkurovém skákání, která se uskuteční v pátek 28. července na kolbišti Chuchle Areny Praha, je Filip Doležal. „Věřím, že se nám to povede a účast v Paříži vybojujeme,“ uvedl.
13.07.2023 14:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12A

 
Olympijská kvalifikace parkurových týmů v divizi C, do níž patří i Česká republika, se uskuteční v pátek 28. července v rámci čtyřdenních mezinárodních závodů kategorie CSIO4* CET Prague Cup 2023, které pořádá Czech Equestrian Team v Chuchle Areně Praha. 
 
Do čtyřčlenného týmu byl nominován vedle Anny Kellnerové, Aleše Opatrného a Vladimíra Tretery také Filip Doležal, a to s dvanáctiletým valachem Coup de Coeur GP Madame Z, jenž je plemene zangershede po otci Coupe de Coeur z matky Verona XIV po hřebci For Pleasure. Tato dvojice je již pevnou součástí reprezentačního A-kádru, ale jak jezdec sám přiznal, tak náročný parkur, jako bude stát při olympijské kvalifikaci v Chuchli, ještě nikdy neabsolvoval.
 
„Je to samozřejmě pro mě velká čest být nominován do národního týmu a obzvlášť, když je to olympijská kvalifikace. Bude to určitě jiné než klasický Pohár národů, jelikož jde opravdu o hodně. Pro účast s týmem v Paříži máme všichni jeden pokus a buď se to povede, nebo ne. Olympiáda je snem asi každého sportovce, takže určitě i pro mě. Tím, že se příští rok uskuteční takto blízko, tak je to určitě o to atraktivnější. Pevně doufám, že se nám kvalifikaci podaří vybojovat, ale bude to opravdu těžké. Abych se přiznal, tak náročný parkur, jaký nás na konci července čeká, tak jsem já osobně možná viděl jen v televizi, ale sám jsem ho ještě nejel. Pro mě a mého koně to tudíž bude nové, ale už dva roky se do takto náročných soutěží připravujeme,“ konstatoval Filip Doležal. 
 
O tom, kdo by teoreticky mohl být členem týmu pro olympijskou kvalifikaci, se s dalšími členy reprezentace a skokové komise bavili jezdci již na začátku letošní sezony, ale definitivní rozhodnutí padlo až začátkem července, kdy sestavu oficiálně schválil Výkonný výbor České jezdecké federace. „Je potřeba to brát v úvahu už před sezonou a podle toho si plánovat výjezdy třeba už pro jarní měsíce, kdy se jezdí túry do Španělska a Itálie. Je potřeba koně udržovat v kondici, ale hlavně ho nepřetáhnout,“ upozorňuje jezdec, který s valachem Coup de Coeur GP Madame Z tvoří dvojici už v podstatě sedm let. „Společně jsme absolvovali první starty v Pohárech národů a přes úroveň dvou až tří hvězd jsme se dostali do nejvyšších soutěží. V loňském roce jsme se se mohli účastnit Global Champions Prague Playoffs, což jsou závody kategorie CSI5*. Za náš dosavadní vrchol považuji to, že jsme před dvěma lety společně s Vladimírem Treterou, Janem Štětinou a Alenou Machovou vybojovali pro Českou republiku postup do první divize Poháru národů.“
 
Filip Doležal byl také členem týmu při loňském Poháru národů v rámci CSIO3* CET Prague Cupu v Chuchle Areně. Tehdy domácí družstvo skončilo druhé, což by letos na postup do Paříže stačilo, neboť kvalifikační kvótu získají nejlepší dva celky. Stejné, nebo lepší umístění ovšem zopakovat nebude ani trochu snadné. „Samozřejmě vždy chceme podat ten nejlepší výkon, ale při tomto závodu ten tlak bude podstatně větší.“
 

Psali jsme: Boj o Paříž 2024 v Chuchli: Pět Čechů je na soupisce a dva v záloze

 
Na tlaku nic neubere ani skutečnost, že pro Filipa Doležala a jeho koně je Chuchle Arena Praha současně domovským areálem. Výhodu oproti ostatním tak z tohoto pohledu nevnímá, protože během závodů se areál z vizuálního pohledu hodně změní. Přibudou tam například další tribuny pro diváky, různé stany a další dočasné stavby či dekorace. „Tady je především ta výhoda, že je tu spousta možností, kde můžete s koněm pracovat. Je tu závodní kolbiště, ale to já využívám maximálně dvakrát týdně. Jinak zde máme dvě písková opracoviště, dvě cvalové dráhy, které také můžeme využívat v odpoledních hodinách a bývalé pólo hřiště, na kterém já nejraději a nejčastěji pracuji,“ prozradil. Dva týdny před olympijskou kvalifikací vyrazil Doležal se svojí stájovou jedničkou na poslední přípravné závody do Šamorína. „Coup de Coeur tam už nepůjde nic velkého, jen malé parkury, aby si udržel kondici, ale žádné velké skákání už nás nečeká.“
 
Pohár národů v Praze by mělo absolvovat celkem jedenáct týmů reprezentující vedle České republiky Bulharsko, Izrael, Litvu, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Turecko, Ukrajinu a Uzbekistán, přičemž všechny jsou zařazeny do divize C a budou tudíž bojovat o účast v Paříži 2024. „Přiznám se, že jsem nestudoval úplně všechny týmy, které jsou přihlášené, ale určitě budou silní Maďaři, kteří se na olympijskou kvalifikaci chystají v podstatě dva roky. Dále mezi favority musíme řadit Izrael, Turecko, Polsko, ale také Slovensko. Nikdy jsem nesázel, tak nevím, jaký kurz bych dal našemu týmu, ale určitě si věříme na to druhé místo,“ dodal Filip Doležal.
 
Veškeré podrobnosti k programu závodů CSIO4* CET Prague Cup, které jsou vedle Global Champions Prague Playoffs v O2 areně největší parkurovou událostí pořádanou v České republice, zájemci najdou na webu www.csiopraha.cz, kde je také odkaz na on-line prodej vstupenek. Dle slov ředitelky mítinku Markéty Šveňkové je o akci velký zájem i v zahraničí a osobně se jich zúčastní například i prezident Mezinárodní jezdecké federace (FEI) Ingmar De Vos z Belgie.
 
Foto: Josef Malinovský a Kateřina Návojová
Zdroj: tisková zpráva Czech Equestrian Teamu
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE