reklama 11D

Tretera: Boj o Paříž 2024 v Chuchli bude otevřený. Silní jsou Izraelci

ikonka

Jednou z opor české parkurové reprezentace je již několik let Vladimír Tretera s valachem Gangster V/H Noddevelt. V loňském roce se tato dvojice účastnila mistrovství světa v Herningu. Letos se s týmem pokusí kvalifikovat na olympiádu do Paříže.
17.07.2023 11:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12B

 
Pro olympijské hry v Tokiu neměl letos dvanáctiletý valach Gangster V/H Noddevelt ještě dostatek zkušeností, ale za poslední dva roky udělal společně se svým jezdcem a majitelem Vladimírem Treterou obrovský výkonnostní pokrok. 
 
Vloni výrazným dílem přispěli k druhému místu v Poháru národů při závodech CSIO3* CET Prague Cup a letos by to rádi zopakovali, jelikož se tato soutěž pojede v pátek 28. července jako týmová olympijská kvalifikace Mezinárodní jezdecké federace pro divizi C, do níž patří i Česká republika. Kvalifikační kvóta do Paříže bude přidělena dvěma nejúspěšnějším zemím.
 
„Úž se moc těším, jelikož CSIO v Praze bude letos velmi prestižní akcí v celosvětovém měřítku. Olympijská kvalifikace se nejezdí každý týden a jsem moc rád, že jsem byl nominován do našeho týmu. Určitě udělám maximum pro to, abychom skončili co nejlépe,“ říká Vladimír Tretera.
 
Pokud by se nakonec Češi do Paříže probojovali, pro Treteru s Gangsterem by to byla premiéra pod pěti kruhy. „Gangster sice nebyl pro Tokio až tak mladý, ale jelikož začal skákat na závodech až v šesti letech, tak by to na něj bylo brzo. Myslím si, že momentálně je již na takto náročné soutěže dostatečně vyzrálý a je dobře připravený i fyzicky, takže doufám, že to vyjde,“ pokračuje jezdec, který přiznal, že i pro něj je účast na olympiádě jedním z jeho doposud nesplněných sportovních snů. Mezi takové sny patřil do loňska i start na mistrovství světa, ale s aktuální stájovou jedničkou si ho splnil v dánském Herningu, kde sice nepostoupil do finále, ale s výkony koně byl maximálně spokojen. 
 

Nepřehlédněte: Věřím, že účast v Paříži vybojujeme, říká Doležal před CSIO v Chuchli

 

„Z mého pohledu je Gangster absolutně výjimečný kůň. Mám jej od jeho pěti let, kdy jsem ho koupil v Holandsku. Do sportu se dostal až se mnou. Začátky nebyly jednoduché, jelikož je to hodně silný a chtivý kůň, ale myslím si, že se nám to povedlo, a že jsme se hodně sblížili. Snažil jsem se na něj nespěchat a postupně se dostal výkonnostně hodně nahoru. Více závodit jsem s ním začal až od jeho osmi let. Dnes je mu dvanáct a ty čtyři roky zpět podává velmi vyrovnané výkony. Společně s ním jsem mohl prožít hodně krásných závodů i sérii vítězství a za to vše, co pro mě udělal, si ho strašně moc vážím,“ pěje chválu na svého dosud nejúspěšnějšího koňského parťáka. 
 
Tretera věří, že ty největší společné úspěchy se teprve dostaví, byť si osobně velmi cení startů jak na mistrovství Evropy a světa, tak v každém Poháru národů, při nichž reprezentuje Českou republiku. Aby si mezi pomyslné vrcholy mohl připsat i účast na olympijských hrách, bude muset v týmem skončit při CSIO4* CET Prague Cupu nejhůře druhý. Před rokem se to povedlo a před dvěma dokonce Češi v Chuchli zvítězili, teď to bude ovšem o hodně náročnější. „Bude to ještě o úroveň výš, jde nově o čtyřhvězdičkové závody, a navíc olympijská kvalifikace je na výšce 160 centimetrů. Lidé určitě budou od nás i s ohledem na dřívější úspěchy hodně očekávat, takže budou velkou roli hrát také nervy. Bude to tedy složitější, ale myslím si, že jsme všichni natolik zkušení, že zabereme a předvedeme nejlepší výkony,“ odhodlaně konstatuje.
 
Komplikací může být skutečnost, že se závody konají na konci července, kdy mohou být teploty velmi vysoké. „Každý rok se snažím Gangstera na letní měsíce připravovat. Je to složitější v tom, že když kůň od jara závodí, tak je to pro něj v létě trochu složitější. Má už něco odskákané, může být unavenější a je také větší teplo. Musím proto přizpůsobit jeho program tak, abychom to zkraje sezony nepřepálili. S olympijskou kvalifikací jsem tak kalkuloval od jara, kdy jsem absolvoval jen dvoje halové závody, následně jsem jel na dva týdny do Itálie a pak jsem se snažil dostat hlavně na kvalitní závody vyšší úrovně. V rámci příprav jsme si jeli dva týdny před Prahou skočit tréninkově pár parkurů do Šamorína,“ rekapituluje Tretera přípravu na vrchol sezony. „I když jsme doma, tak se vždy snažím, aby chodil alespoň dvakrát až třikrát ven z boxu. Ani moc neskáčeme, drezuru děláme minimálně, spíš chodíme ven, aby si kůň vyčistil hlavu a hlavně, aby byl v pohodě.“
 

Psali jsme: Boj o Paříž 2024 v Chuchli: Pět Čechů je na soupisce a dva v záloze

 
Podle Vladimíra Tretery bude boj o týmovou kvalifikaci v Praze velmi otevřený a je nejméně pět týmů, které mají velkou šanci uspět. „Hodně našlápnuto mají Izraelci, v jejichž týmu jsou jezdci startující pravidelně na čtyř až pětihvězdičkových závodech. Je to opravdu velmi silný tým a řadil bych ho mezi velké favority. Ale jsou tam i další země s velkými šancemi, jako například Maďarsko, Turecko nebo Polsko. Nerad bych na někoho zapomněl, ale každopádně to bude velmi otevřené a vše bude záležet na aktuální formě a také trochu na štěstí.“ Co se týče trémy, tak se ji snaží maximálně potlačovat. „Čím víc trémy a nervozity je, tak člověk dělá chyby, a to si nemůžeme dovolit. Když jedu závod, kdy jde o hodně, tak si snažím myslet na to, že už za sebou mám hodně těžkých soutěží. Naštěstí problémy s nervy moc nemám, ani mi nevadí jít první, nebo poslední. Zkrátka se vždy snažím podat co nejlepší výkon,“ shrnuje Tretera a dodává, že motivací pro něj je vždy podpora publika. „Když vám lidé fandí a podporují vás, tak je to vždy super. I proto je skvělé, že se olympijská kvalifikace pojede v Praze a budeme mít oporu domácího publika.“
 
Týmová soutěž se koná v rámci čtyřdenních mezinárodních závodů CSIO4* CET Prague Cup v pátek 28. července od 14:00 hodin. Do dvoukolového klání nastoupí vedle domácích jezdců také reprezentanti Bulharska, Izraele, Litvy, Maďarska, Polska, Slovenska, Slovinska, Turecka, Ukrajiny a Uzbekistánu, přičemž všechny země jsou zařazeny do divize C a budou tudíž bojovat o účast v Paříži 2024. Veškeré podrobnosti k programu závodů zájemci najdou na webu www.csiopraha.cz, kde je také odkaz na on-line prodej vstupenek. 
 
Foto: Josef Malinovský a Kateřina Návojová
Zdroj: tisková zpráva Czech Equestrian Teamu
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE