reklama 11D

Praha zažije boj parkurových týmů o olympijskou účast. Češi mají šanci

ikonka

I letos uspořádá Czech Equestrian Team v pražské Chuchle Areně mezinárodní skokové závody, které se dostaly do povědomí pod názvem CSIO CET Prague Cup. Čtvrtý ročník bude obohacen o týmovou olympijskou kvalifikaci skupiny C. Češi mohou uspět.
12.04.2023 15:50  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Závody CSIO CET Prague Cup uskutečnily v pražské Chuchle Areně poprvé před třemi lety a jednalo se o velký návrat oficiálních skokových závodů, jejichž součástí je Pohár národů. Nejinak tomu bude i v rámci čtvrtého ročníku v roce 2023, ale přesto se něčím bude výrazně lišit od těch předešlých.
 
Jak uvedli organizátoři v tiskové zprávě, tentokrát se týmová soutěž pojede jako kvalifikační závod skupiny C, do níž patří i Česká republika. „Jsme moc rádi, že jsme dostali od Mezinárodní jezdecké federace důvěru uspořádat takto důležitý závod. Hned dva nejlépe umístěné celky zajistí pro svoji zemi účast národního týmu na olympijských hrách v Paříži 2024,“ uvedla ředitelka závodů Markéta Šveňková. 
 
Oproti předešlé olympijské kvalifikaci to je změna, neboť před hrami v Tokiu měla skupina C dva závody – v Budapešti a v Moskvě, z nichž postupoval vždy pouze vítěz. Jednotlivé národní federace si mohly vybírat, na který mítink své reprezentanty vyšlou. Kvalifikace na olympiádu v Riu se konala v Šamoríně a tehdy pro skupinu C byla přidělena pouze jedna kvóta pro nejlepší tým. „V naší skupině je v současné době celkem dvacet devět zemí, což je druhá nejpočetnější divize. Více jich má již jen skupina F, kde je třicet čtyři národů,“ upřesnila Šveňková.
 

Psali jsme: 500 dní do olympiády v Paříži. Část kvót v jezdectví je již rozdělena

 
Organizátoři však rozhodně s tolika účastníky nepočítají, neboť státy, které nemají velké šance na úspěch, své zástupce ani nevysílají. „Předběžně máme potvrzený zájem od jedenácti národních federací. Vedle České republiky se jedná o Estonsko, Izrael, Litvu, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Turecko a Uzbekistán. Nepočítáme, že by se tento seznam měl výrazněji měnit,“ konstatovala Markéta Šveňková. 
 
Při olympijské kvalifikaci v roce 2019 skončili Češi druzí za Ukrajinou, ale nakonec do Tokia odcestoval parkurový tým České republiky, neboť jezdci Ukrajiny neměli splněné minimální kvalifikační limity pro konkrétní jezdecké dvojice. Třetí tehdy skončili domácí Maďaři. V kvalifikační soutěži, která se ve stejnou dobu jela v Moskvě, vybojovali účast na hrách v Japonsku jezdci Izraele, druzí byli Poláci a třetí Rusové. 
 
CET Prague Cup je letos poprvé vypsán jako závody CSIO na čtyřhvězdičkové úrovni. „Kategorie CSIO4* byla jednou z podmínek pro uskutečnění olympijské kvalifikace. Měli jsme možnost mítink vypsat primárně jako CSIO3* a čtyřhvězdičkovou úroveň by měla pouze týmová soutěž. Taková varianta by byla pro nás jako pořadatele sice méně nákladná, ale jezdci s koňmi by pak nemohli plnit takzvaný MER neboli Minimum Eligibility Requirements, tedy minimální požadavky na způsobilost pro účast na olympijských hrách. Taktéž by účastníci nemohli získávat body do olympijského žebříčku, což je důležité v případě snahy o individuální kvalifikaci, pokud by se na olympiádu nekvalifikoval celý národní tým. Ty totiž mohou získat pouze v soutěžích Longines Ranking s překážkami vysokými 150 centimetrů a více, nikoliv na 145 centimetrech. I proto se zástupci Czech Equestrian Teamu přiklonili k finančně i organizačně složitější variantě. Minimální finanční dotace takových závodů je od letošního roku 217.500 eur. Zároveň při organizaci Poháru národů má pořadatel povinnost uhradit ubytování a catering všem týmům, což také není při počtu jedenácti týmů levná záležitost,“ dodala Markéta Šveňková. 
 

Čtěte také:  FEI odmítla návrat Rusů a Bělorusů do jezdectví. Opatření nadále platí

 
Další podrobnosti k závodům CSIO CET Prague Cup, které jsou vedle Global Champions Prague Playoffs v O2 areně největší parkurovou událostí pořádanou v České republice, zájemci najdou na webu www.csiopraha.cz.
 
Foto: David Horváth a Tomáš Holcbecher, poskytl Czech Equestrian Team
Zdroj: tisková zpráva Czech Equestrian Teamu

Půjdete se osobně podívat na olympijskou kvalifikaci parkurových týmů do Chuchle?

celkem hlasů: 109

Hlasování skončilo.

Ano, určitě. 47 / 43.12%
Možná, uvidím podle aktuální situace. 29 / 26.61%
Podívám se na přenos v televizi, nebo na internetu. 30 / 27.52%
Ne, tak moc mě to nezajímá. 3 / 2.75%



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE