reklama 11C

Na Evropský pohár směřují Opasan i silní Švédové. Němci zatím chybí

ikonka

S výjimkou Nagano Golda a Ponntose prakticky kompletní domácí špička byla ve čtvrtek přihlášena do kvarteta jedničkových dostihů v rámci Evropského poháru žokejů. Kromě českých stájí zatím projevili zájem trenéři ze Slovenska a Švédska.
27.05.2021 14:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

99 přihlášek ze tří zemí bylo ve čtvrtek odevzdáno do čtyř jedničkových vrcholů letošního Evropského poháru žokejů (EJC), který se uskuteční v sobotu 25. září v Chuchle Areně Praha. Na nejbohatší rovinový mítink sezony míří poprvé v jeho sedmileté historii zájemci ze Švédska. Naopak zatím chybí koně z Německa a Francie, což ale vzhledem k několika možnostem dohlášek v letních měsících nemusí být konečný stav.

Největší zájem tentokrát poutá Velká cena českého turfu, která se po roční odmlce vrací do programu EJC pod alternativním názvem EJC Long a s dotací 600 tisíc korun. Mezi 28 přihlášenými se nachází úřadující slovenský Kůň roku Opasan, ale i jeho předchůdce na listině vítězů derby Pacific Hill, klasičtí vítězové Ramssio, Darkolva a Royal Word, držitelka statusu blacktype Imsexyandiknowit, třídové české odchovankyně Faliraki a Wellunca nebo dosud výhradně ve Francii startující Bobik.

Zajímavým jménem je osmiletý Suspicious Mind ze stáje 360 North horseracing. Svěřenec švédské trenérky Niny Lensvik stihl ve své bohaté kariéře například čtvrté místo v meydanské grupě 3 Nad Al Sheba Trophy. Doma loni ovládl International Scandinavian Open Championship (Gr.3) a listed na all-weather dráze v Jägersro.

 

Čtěte také: Čtyři vítězství pro tři trenéry. Pavel Složil si podmanil Wroclaw

 

Druhým švédským zástupcem na EJC by mohl být valachův o tři roky mladší stájový kolega Sanary. Třetí z listed Danish Jockey Club Cup je jedním z 22 koní na přihláškách 1,2 milionem korun dotovaného EJC Leram Million. Kromě svěřence Niny Lensvik dotváří mezinárodní rozměr slovenský Gray Touch.

Z domácí scény nechybějí vítězové předchozích ročníků Politicum, Troizilet a Ultimate Fight nebo trojnásobný šampion sprinterů Mr Right. Na EJC naopak nesměřuje tříletá sprinterská hvězda Ponntos, kterého však trenér Miroslav Nieslanik ve čtvrtek přihlásil do Svatováclavské ceny.

Účastníce mezinárodního handicapu v Rijádu Zariyannka ze stáje Lokotrans Slovakia CZ vlastní přihlášky hned do dvou dostihů. Kromě EJC Leram Million je hlášena i do EJC Middle, o který projevily zájem týmy 24 domácích koní. O jednu přihlášku více přijal Jockey Club ČR na Gerschův memoriál.

Francouzské motivy v tradičních vrcholech

Ve čtvrtek měly uzávěrku i dlouhodobé přihlášky na Svatováclavskou cenu a Velkou cenu Prahy, plánované na přelom srpna a září. Největší tradiční sprint domácího kalendáře by se letos mohl vymanit ze škatulky předzkoušky EJC Leram Million. Kromě zmiňovaného Ponntose by totiž 28. srpna mohli do Mostu přijet i vítěz francouzského classe 1 Mowaeva a rekonvalescent Has D’Emra.

O týden později se ve Velké ceně Prahy opět utkají Ignacius Reilly se Zariyannkou, současnou špičku na středních tratích vyzvou i ve Francii startující Billabong Cat a nová akvizice trenérky Ingrid Janáčkové Koplíkové Melandros. Tříletý ryzák s francouzským ratingem 35,5 kg byl koupen začátkem dubna po vítězství v prodejním dostihu v Salon-de-Provence za 17 000 eur a aktuálně hájí barvy Andrease Lichtenberga.

Ilustrační foto: Ivan Krejza




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE