reklama 11A

Odešel legendární hřebec Sandro Hit. Těžké loučení, říká Schockemöhle

ikonka

Ve věku osmadvaceti let uhynul Sandro Hit. Legendární plemeník, který založil v roce 2000 úspěšnou drezurní linii, patřil do stáje Paula Schockemöhleho. „Léčba by byla bolestná a bez velké šance, to jsme mu nemohli udělat,“ říká světoznámý chovatel.
21.08.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Sandro Hit byl legendou. Založil zcela novou linii a oživil tak drezurní chov ve stáji Paula Schockemöhleho. V posledních dvaceti letech patřil k nejvyhledávanějším plemeníkům a sportu dal řadu šampionů. 
 
Oldenburský vraník se narodil v roce 1993, jeho otcem byl Sandro Song a matkou Loretta po Ramino. Už jako hříbě ho objevil Němec Paul Schockemöhle. Horsemagazine před časem napsal, že právě Sandro Hit byl koněm, kvůli kterému začal tento světoznámý chovatel brát chov vážně.
 
„Před tím vlastnil výborného plemeníka jménem Don Schufro, ale pak dostal dobrou nabídku a prodal ho. To byla jeho původní myšlenka: dobrý hřebec půjde pryč za dobré peníze. Ale Sandro Hit byl prvním plemeníkem, za kterého dostával skutečně obrovské nabídky a nechal si ho. A tak to pokračovalo, rozhodl se, že byznys je naopak v tom, špičkové hřebce si nechávat,“ stojí v článku.
 
 

Nenápadný klenot

Licentován byl Sandro Hit v roce 1995 oldenburským svazem a dva roky poté absolvoval stodenní test, který dokončil jako šestnáctý z třiatřiceti zúčastněných hřebců. V té době jako budoucí hvězda drezurního chovu nevypadal.
 
Jeho kariéra plemeníka nabrala obrátky až po úspěších ve sportu. V roce 1999 vyhrál mistrovství světa mladých koní v Arnheimu v Nizozemí. Sedlal ho Ulf Möller a dvojice suverénně ovládla všechny úlohy. O měsíc později zvítězil Sandro Hit s Möllerem také v Bundeschampionatu neboli národním německém mistrovství. Od tohoto okamžiku ustoupil sport do pozadí a přednost dostal chov.
 
 

Nejvytíženější plemeník

S rokem 2000 se Sandro Hit stal jedním z nejžádanějších hřebců, a to i přes to, že jeho potomci nejsou nejjednodušší na ježdění. Německá jezdecká federace eviduje bezmála dvě stovky jeho synů, kteří jsou uznanými plemeníky a na tři sta dcer - premiovaných klisen. V žebříčku World Breeding Federation for Sport Horses je Sandro Hit v TOP3 už několik let.
 
Nejznámějšími syny, kteří působí v chovu, jsou Sir Donnerhall, San Amour a Stedinger, jmenovat však můžeme i další: Sancisco, Samarant, San Remo, Serano Gold, Blue Hors Soprano nebo San Schufro. 
 

Psali jsme také: Paul Schockemöhle: Jezdectví je mnohem globálnější. Praha mě nadchla

 
Řada jeho potomků je úspěšná ve sportu. Vždyť jen při nedávno skončené olympiádě v Tokiu se jich představilo několik. Showtime FRH v sedle s Dorothee Schneider byl členem zlatého německého týmu, stříbro si odvezla Američanka Adrienne Lyle, který závodila se Salvinem. Součástí stříbrného družstva USA byl také jeho vnuk Suppenkasper. S ním se představil Steffen Peters.
 
Paul Schockemöhle oznámil 18. srpna, že Sandro Hit byl uspán. „Kvůli krátké infekci se jeho stav prudce zhoršil. Léčba by byla bolestivá a podle týmu našich veterinářů by nepřinesla žádnou šanci na zlepšení. To jsme mu z úcty k němu nemohli udělat,“ uvedl Schockemöhle. „Jsem šťastný, že mám jeho kvalitní syny, a že jeho výjimečné geny zůstanou zachovány. Bylo to těžké loučení,“ dodal. 
 
Foto: Paul Schockemöhle / Schockemöhle Gestüt
 
Zdroj: Horsemagazine, Eurodressage, Schockemöhle Gestüt



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE