reklama 11A

Skeltonův Arko uhynul. Leť výš velikáne, vzkazuje mu tým olympionika

ikonka

Jeden z nejvýraznějších parkurových koní přelomu tisíciletí Arko III ve středu 20. ledna uhynul. Hřebci, který závodil ve dvojici s pozdějším olympijským vítězem Nickem Skeltonem, bylo 27 let. Do historie se zapsal i jako úspěšný plemeník.
21.01.2021 13:01  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Rodina Halesových, v jejichž majetku byl jeden z nejúspěšnějších sportovních koní posledních let, Arko III, oznámila, že ve středu 20. ledna uhynul v úctyhodném věku 27 let. Oldenburský hřebec závodil ve dvojici s britským parkurovým reprezentantem Nickem Skeltonem.
 
Mimo jiné i jemu prý vděčí olympijský šampion za návrat do sedla po těžkém úrazu páteře. „Ze všech nejvíc to byl on, kdo mě dostal zpátky do sedla poté, co mi bylo řečeno, že už nebudu jezdit. Vždy mu za to budu vděčný, byl to skvělý charakter,“ uvedl Skelton. 
 
Dvojice ve své kariéře absolvovala olympijské hry 2004 v Aténách. Vyhrála řadu těžkých Grand Prix, včetně ceněné CN International Grand Prix ve Spruce Meadows 2008. Jmenovat můžeme také Řím, Lipsko nebo Estoril. Na stupně vítězů vystoupali v La Baule, Dubaji, Cannes, Amsterdamu, Aténách, Londýně, St. Gallen, Torontu, Valkenswaardu nebo Wellington. Skelton s Arkem byli oporou britského týmu při několika triumfech v Poháru národů.
 
Na kolbištích se pohybuje či pohybovala řada jeho úspěšných potomků, třeba Argento Johna Whitakera či Arkuga Laury Renwick. Za sportovní kariéru, kterou ukončil v roce 2008, vydělal 1,2 milionu liber.
 
Smrt Arka zasáhla i rodinu majitele. „Byl to náš životní kůň. Naše srdce jsou teď zlomená, ale máme hodně šťastných vzpomínek. Leť výš velikáne, tady budeš žít dál prostřednictvím tvých potomků,“ řekla Lisa Hales.
 
Zdroj: World of Showjumping, Horse and Hound



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE