reklama 11C

Pandemie obchod s koňmi ovlivnila, ale nezastavila, říká Václav Staněk

ikonka

V květnu 2020 získal první český účastník projektu Young Riders Academy Václav Staněk prestižní pracovní nabídku. Neváhal a dnes je již více než půl roku jezdcem sportovní stáje Paula Schockemöhleho. V rozhovoru prozradil, jak se mu aktuálně daří.
17.01.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

Máte za sebou více než půl roku ve stájích Paula Schockemöhleho v Mühlenu. Kam jste se za tu dobu profesně posunul a co vám tato práce zatím přinesla?
 
Mám zde svoji stáj, kde je vždy kolem patnácti koní. Většina z nich je na prodej, takže počet koní se neustále mění. Pro představu - za poslední tři měsíce se prodalo patnáct koní, které jsem jezdil. Mám tedy příležitost jezdit hodně různých typů koní a pod vedením trenéra je co nejlépe připravit na prodej. Jezdím minimálně osm koní denně, ošetřovatelka mi koně připravuje a stará se o ně. Další koně jezdí moje pracovní jezdkyně. Jelikož se ve stáji potýkáme s nedostatkem ošetřovatelů, pomáhají mi nyní dvě pracovní jezdkyně.
 
Měl jste rovněž příležitost účastnit se skokových závodů?
 
Mám k dispozici kamion a v okolí se až do nedávného lockdownu konalo hodně závodů jak pro mladé koně, tak i otevřených soutěží až do úrovně 140 centimetrů. V sezoně jsem tedy byl skoro každý týden na závodech ve společnosti výborných jezdců, protože hodně mezinárodních závodů, kde by za normálních okolností tito jezdci startovali, bylo zrušeno. S mladými koňmi jsem sbíral umístění v soutěžích hodnocených na styl, podobně jako KMK v České republice, jen s vyšším počtem koní v soutěžích a jejich větší kvalitou. Několikrát jsem se také umístil v otevřených soutěžích pro starší koně, a to až do 140 centimetrů.
 

ČTĚTE TAKÉ: Staněk ve stájích žijící legendy: Od června pracuji pro Schockemöhleho

Jak říkáte, pracujete především s prodejními koňmi. Vnímáte vliv pandemie na mezinárodní obchod s koňmi?
 
Pandemie samozřejmě ovlivnila obchod s koňmi, hodně koní se prodalo přes video, aniž by si je klienti zkoušeli, ale i přesto jsem skoro každý týden předváděl koně kupcům z řad špičkových evropských jezdců, ale i jezdcům z Ameriky nebo například Mexika. Do nedávna nebyl denní režim ve stáji pandemií nijak narušen, ale potom, co bylo ve stáji několik zaměstnanců pozitivně testováno na Covid-19, se i zde zpřísnila opatření. Všichni musíme neustále nosit roušky nebo respirátory, které jsme dostali k dispozici. Jedinou vyjímku mají jezdci sedící na koni. Všichni jsme pravidelně testováni, setkávání lidí ve větším počtu je zakázáno, omezeno je také cestování a nyní je dvacet zaměstnanců v karanténě, takže práce s koňmi je do jisté míry omezena. Doufám, že pandemii přečkáme všichni ve zdraví a budu moci zase vyjet na závody, kde se budu snažit prezentovat všechny svěřené koně v co nejlepším světle, tak jako se mi dařilo minulý rok.
 
Koně tedy nyní připravujete výhradně doma. Prozraďte nějaký tréninkový tip například na konkrétní skokovou gymnastiku, kterou s koňmi s oblibou praktikujete.
 
Nejčastější gymnastika je tu z klusu křížek, za ním kolmý skok na in-out, na jeden cvalový skok oxer a na dva cvalové skoky kolmý skok. Mezi kolmým skokem a oxerem jedna bariéra na zemi a mezi oxerem a kolmým skokem dvě bariéry na zemi. Vzdálenosti spíše kratší.
 
Jaký je účel takového cvičení?
 
Zlepšuje techniku skoku, zvyšuje pozornost, zrychluje reflexy předních nohou, dále zlepšuje obratnost, posílení a je vhodné jako nácvik skákání kombinací pro mladé koně. Je to univerzální cvičení.
 
Na co je potřeba si při provedení této gymnastické řady dávat pozor?
 
Především na klidné a uvolněné přivedení koně ke skoku a dobré překonání in-outu, hlídat koně, aby skákal rovně ve středu skoku, pokud váhá, vhodně ho podpořit, aby měl důvěru, pokud ve cvičení příliš spěchá, uklidnit ho. Důležité je soustředit se na svůj sed a uvolněného koně.
 
Foto archiv Václava Staňka



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE