reklama 11A

Ida Vavříková: Kdo zvládl v úloze stupně S čistý přeskok, vyhrál

ikonka

V pravidelné rubrice O jezdeckých začátcích českých předních jezdců se opět vrátíme do drezurních vod. Tentokrát jsme na toto téma vyzpovídali úspěšnou drezurní jezdkyni Idu Vavříkovou, která ale původně začínala na parkurových kolbištích...
01.01.2019 15:14  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Pamatujete si ještě, kdy jste se poprvé posadila na koně? Kdy a kde to bylo? Jaké to ve vás zanechalo dojmy? Kdo vás ke koním přivedl?

To už je hodně dávno, bylo mi asi pět let. Otec v té době pracoval na univerzitě v Connecticutu v USA a my se sestrou a mámou začaly jezdit v univerzitním jezdeckém klubu. Jako nekoňácká rodina jsme kouzlu koní zcela propadli a po návratu do ČR už nebylo cesty zpět. :-)

 

„Postupem času mě drezura učarovala možností ovlivnit pohyb a sledovat změny v koni díky uvolnění a rovnováze. Ale na parkur jsem nikdy nezanevřela.“

 

Věnujete se vaší disciplíně od vašich jezdeckých začátků? Vyzkoušela jste někdy i jinou jezdeckou disciplínu? Čím je pro vás vaše disciplína jedinečná?

V ČR jsme se po čase dostali do stáje v Nemochovicích, kde se tehdejší jezdecký klub věnoval parkuru a vozatajství, takže i mé první závodní zkušenosti probíhaly na skokových kolbištích. S rostoucími ambicemi bylo s ohledem na koně, které jsem měla k dispozici, jednodušší a méně životunebezpečné je naučit jednoduchou změnu cvalu než překonat oxer vysoký 120 cm. :D Postupem času mě drezura učarovala možností ovlivnit pohyb a sledovat změny v koni díky uvolnění a rovnováze. Ale na parkur jsem nikdy nezanevřela.

 

Kdy a kde jste absolvovala své první oficiální závody? S kterým koněm to bylo? Jak jste se na start sportovní kariéry připravovala a jakého jste dosáhla výsledku?

První oficiální závod byl tuším parkur stupně ZM s klisnou Iveta. Výsledek si nepamatuji, ale myslím, že jsem dojela do cíle. :-)

 

Kdo vás v začátku vaší jezdecké kariéry nejvíce ovlivnil? Co byly zpočátku vaše silné a slabé stránky? Kterým lidem vděčíte za to, čeho jste ve své jezdecké kariéře dosáhla?

Rodiče nám sice nemohli nakupovat drahé koně, ale vždy dbali na důsledný trénink, a proto vděčím zejména jim za své začátky, které jsou pro vývoj jezdce nejdůležitější. Každý trenér mi v danou dobu něco přinesl - Tomáš  Černý, Ing. Vojáčková, paní Siwková, Denis Soyer, Angelia Henriksen, přínosná byla i soustředění v rámci SCM s Karolínou Žižkovou a spousta dalších, kteří přišli poté a posunuli mě zase o kousek dál.

 

„Doufám, že dosáhnout sportovních vrcholů bude čím dál složitější díky zvyšující se úrovni jezdců a koní.“

 

Kolik koní vám již prošlo rukama? Na které z nich nejraději vzpomínáte? Který z nich byl, nebo je, tím nejvíce výjimečným?

To ani nemůžu spočítat - od mala jsem jezdila víc koní, poměrně brzy ve své sportovní kariéře jsem začala spolupracovat se ZH Tlumačov. V rámci stáží v USA a v Dánsku jsem denně jezdila 10 až 12 koní, zhruba před deseti lety jsem se ježděním koní i začala živit - tedy koně vlastní, klientské, prodejní,... a koně, které jsem s jejich majiteli trénovala - nespočet!

Výjimečný byl Aramis, toho rodiče koupili tak trochu nechtěně omylem asi za 10 tisíc Kč jako totálně pokaženého vyjížďkáře a rok po nákupu jsem s ním startovala na MČR dětí v parkuru i drezuře, poté jsme se společně dostali na úroveň S a nakonec z něj byl super parťák. A v srdci mám tlumačovského  plemeníka Lancelota, který byl vyřazen jako skokan, dostal se ke mně a spolu jsme dosahovali úspěchů v rámci Českého drezurního poháru, MČR, TOP 3 v Poháru Jezdectví, CDI,... Na závěr kariéry jsme se posunuli do úrovně TT, ale brzy jsem byla nucena jeho sportovní kariéru ukončit ze zdravotních důvodů. Každý kůň byl a je jiný a výjimečný, od každého se vždy něco přiučím.  

 

Můžete zkusit porovnat, jak moc se změnily závody i sportovní úroveň v průběhu vaší aktivní kariéry? Je podle vás v dnešní době snadnější, nebo naopak obtížnější dosáhnout sportovních vrcholů? Co jsou klíčové faktory pro dosažení úspěchu právě ve vaší jezdecké disciplíně?

V mých začátcích na úrovni stupně S zpravidla kdo nějak zvládl udělat přeskok, tak se umístil a když se povedl čistý, vyhrál. :D A taky startovní pole bylo zhruba čtvrtinové oproti dnešku. Doufám, že dosáhnout sportovních vrcholů bude čím dál složitější díky zvyšující se úrovni jezdců a koní. Klíčové pro úspěch jsou dřina a pokora. Bohužel na světovou úroveň je již potřeba i opravdu kvalitní kůň a to je o financích nebo o pekelném štěstí. Ale pro vrchol v rámci ČR a i CDI obzvláště směrem na východ bohatě stačí obyčejné ČT-čko a dobrý jezdec, který případné nedostatky dožene svou prací.                       

 

„Už od mala jsem snila o účasti na Olympiádě a ani časem se tenhle sen nezměnil.“

 

Jaké sportovní ambice jste měl/a při svých závodních začátcích, o čem jste snila, a jak se tyto cíle postupem času měnily? Jaký je váš současný jezdecký sen, čeho byste rád dosáhla?

Už od mala, když jsem sledovala na Eurosportu Isabelle Werth a Hubertuse Schmidta, jsem snila o účasti na Olympiádě a ani časem se tenhle nezměnil, pouze se připojila touha závodit na světové úrovni i s mladými koňmi a věřím, že se s jedním z těchto koní jednou OH zúčastním. :-)





reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE