reklama 11A

Adéla Neumannová: Jsme koňácká rodina, dalo by se říct již staletí

ikonka

Jak sama Adéla Neumannová přiznává, během prvních závodů to chvílemi vypadalo, že pokud neopustí ona sedlo koně, určitě kůň opustí obdélník. A jak to bylo v historii s jezdectvím v rodině této drezurní jezdkyně?
21.12.2018 20:31  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Pamatujete si ještě, kdy jste se poprvé posadila na koně? Kdy a kde to bylo? Jaké to ve vás zanechalo dojmy? Kdo vás ke koním přivedl?

To si bohužel nepamatuji. Pravděpodobně to bylo hodně dávno, počítám tak kolem 3 let. Ke koním mé samozřejmě přivedla moje mamka. Jsme koňácká rodina, dalo by se říct již staletí. Můj pradědeček František Horník (akademicky malíř) měl své koně na statku v Lánech a byl velice blízkým přítelem T. G. Masaryka. Jezdívali spolu na vyjížďky a v kočáře. Dědečkovi koně se jmenovali Malvin a Pluto. Vždy mi o nich vyprávěla babička. Komunisti nám vše znárodnili. Nucený prodej.

 

„Drezura je pro mě soulad jezdce s koněm."

 

Věnujete se vaší disciplíně od vašich jezdeckých začátků? Vyzkoušela jste někdy i jinou jezdeckou disciplínu? Čím je pro vás vaše disciplína jedinečná?

Začínala jsem jezdit nejdříve u Zahradníků v Tuchoměřicích, a po té dlouhá léta u pana doktora Bečky na Gabrielce. K drezuře mě to vždy táhlo, ale chtěla jsem i skákat. Nejvíc jsem na koni překonala 145 cm vysoký oxer a parkur vysoký 110 cm. Nakonec jsem zůstala u drezury, ale někdy si ráda skočím pro radost. Trénoval mě několik let do parkuru pan Alois Starosta. Všichni tři moji hřebci umí skákat a baví je to jako mě. Drezura je pro mě soulad jezdce s koněm. Když je kůň dobře přiježděn, jde vše harmonicky a jednoduše. V jednoduchosti je krása. V případě, že se drezura dělá jak má, tedy bez rollkuru a jiných sadistických metod, tak ji mám ráda. Bohužel se tento nešvar začal hodně rozmáhat, ale to by bylo na dlouho a asi bych se rozčílila. :-)

 

Kdy a kde jste absolvovala své první oficiální závody? S kterým koněm to bylo? Jak jste se na start sportovní kariéry připravovala a jakého jste dosáhla výsledku?

Jak jsem již psala, začínala jsem u pana doktora Bečky a ten měl pouze skokové koně. Neměli jsme vlastního koně, a tak první úloha byla na Přední Kopanině na Donečkovi a Grandovi. Chvílemi to vypadalo, že pokud neopustím já koně, určitě koně opustí obdélník. Byla sranda a byla jsem první a druhá od konce. :-)

 

Kdo vás v začátku vaší jezdecké kariéry nejvíce ovlivnil? Co byly zpočátku vaše silné a slabé stránky? Kterým lidem vděčíte za to, čeho jste ve své jezdecké kariéře dosáhla?

Mé začátky se píší někdy kolem sametové revoluce. Nebyl internet a nic kde bych, jako dnes, mohla čerpat inspiraci. Tak jsem četla Palmana a Dobeše a poslouchala, co mi říká mamka, pan Dr. Bečka a jeho žena Jarmila. Později, když už byl internet samozřejmě Klimke a Hubertus Smith. Začátky byly těžké. Nešlo nic. Ted už je to trochu lepší po třiceti letech dřiny. :-) Mohla bych zde jmenovat desítky trenérů, ale neudělám to. Za vše vděčím na prvním místě moji mámě, a hned na druhém místě Edíčkovi. Tyto dvě bytosti jsou pro mě to nejlepší, co mě v životě potkalo, a samozřejmě ještě moje dítě Anička. Čeho jsem dosáhla? Že mě mají moje koně rádi. Mám díky naší spolupráci tři plemeníky. Dva ze tří koní jsem připravila do úrovně Grand Prix a nejsou z nich ani blázni ani nemocní koně. Třetí už pasážuje, piafuje a točí super piruety. Toho jsem dosáhla. Ceny a umístění, ty si nepamatuji.

 

 „Nikdy nebudu tak dobrá jako ti, co mají lepší, nebo chcete-li, dražší koně a lepší zázemí, ale asi to ani k životu nepotřebuji a moje koně už vůbec ne."

 

Kolik koní vám již prošlo rukama? Na které z nich nejraději vzpomínáte? Který z nich byl, nebo je, tím nejvíce výjimečným?

Jednou jsem to počítala a bylo to něco kolem 70 koní. Počítala jsem i ty, co jsem na nich seděla například jen jednou při tréninku. Můj opravdu první drezurní kůň byl Thalis a ten nejvýjimečnější je Edíček. Hodně moc mám ráda i Hajího. Bobík to je kůň jednoho pana, ten zase potřebuje mě. Když je beze mě, tak nežere, hubne a ztrácí se před očima. Je na mě silně fixovaný.

 

„Máme naše koně jako rodinné příslušníky, a ne jako prostředek k dosažení slávy."

 

Můžete zkusit porovnat, jak moc se změnily závody i sportovní úroveň v průběhu vaší aktivní kariéry? Je podle vás v dnešní době snadnější, nebo naopak obtížnější dosáhnout sportovních vrcholů? Co jsou klíčové faktory pro dosažení úspěchu právě ve vaší jezdecké disciplíně?

Světu vládnou peníze. Za peníze koupíte dobrého koně a zaplatíte dobrého trenéra. Pak máte možnost uspět. My nemáme ani jedno z toho, a tak si jezdím pro radost. Nikdy nebudu tak dobrá jako ti, co mají lepší, nebo chcete-li, dražší koně a lepší zázemí, ale asi to ani k životu nepotřebuji a moje koně už vůbec ne.

 

Jaké sportovní ambice jste měla při svých závodních začátcích, o čem jste snila, a jak se tyto cíle postupem času měnily? Jaký je váš současný jezdecký sen, čeho byste ráda dosáhla?

Je to až k smíchu, ale moje ambice byly alespoň jednou se zúčastnit mistrovství ČR, a zajet si CDI v zahraničí. Do svých 21 let jsem neměla vlastního koně, a proto tato představa pro mě byla sen a nedosažitelná meta.  To se vše povedlo a nyní občas si zajet na nějaké závody po CR na GP a povozit se příjemně na svých hřebcích. Také možná si připustit Edíkem a Hajdákem dobrou klisnu a mít jejich potomky. Máme naše koně jako rodinné příslušníky, a ne jako prostředek k dosažení slávy. To už mě dávno pustilo. Aktuálně je pro mě na prvním místě zdraví mého dítěte, mamky a koní!





reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE