reklama 11D

Nikol Barošová: K práci v Tlumačově jsem se dostala tak nějak náhodou

ikonka

Když jela Nikol Barošová na soustředění ke Zdeňkovi Žílovi, ještě se s ním neznala. Na tréninku spadla a začala mít ze skákání respekt. Netrvalo dlouho a Nikol se ke Zdeňkovi vrátila, ale tentokrát jako profesionální ošetřovatelka koní v ZH Tlumačov.
12.02.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Nikol Barošová už čtvrtým rokem působí jako profesionální ošetřovatelka koní a pracovní jezdec v Zemském hřebčinci Tlumačov. Tam se věnuje přípravě nejen teplokrevných koní, ale i těch chladnokrevných. Zároveň je ošetřovatelkou koní Zdeňka Žíly, se kterým jezdí i po závodech.

Jezdectví se Nikol začala věnovat v deseti letech. I když její máma sama jezdila, svou dceru do toho nikdy nenutila. „Já myslím, že mamka moc dobře věděla, jak drahý tento sport je, a tak se spíš snažila, abych si našla nějaký jiný koníček,“ vzpomíná. Nakonec si ježdění na koni prosadila a začala docházet ke koním ke kamarádce její mámy. „Tam jsem se vlastně naučila veškeré základy a absolvovala jsem i nějaké hobby závody.“ Klasické lekce však Nikol nedostávala. Kromě občasných tréninků se věcem okolo koní musela učit sama. Do koní se ale naprosto zamilovala a do stáje místo několika dní v týdnu chodila každou volnou chvíli.

V patnácti letech se dočkala i svého vlastního koně. „Dostala jsem od táty valacha Black Jacka. S ním jsem začala i skákat a ještě tentýž rok splnila Zkoušky základního výcviku pod dohledem Radima Pospíšilíka. Následně jsme spolu závodili v parkuru do stupně ZL.“ Další sportovní vývoj jezdkyně zastavil úraz po pádu na soustředění se Zdeňkem Žílou. „ Zdendu jsem v té době ještě neznala, věděla jsem, že je to skvělý trenér, tak jsem k němu jela na trénink. Na jednom skoku jsem spadla a v budoucnu jsem už měla ze skákání velký respekt, tak jsem se rozhodla v něm raději nepokračovat.“

I když to vypadá, že Zdeňkovi osud přihrál Nikol jako skvělou ošetřovatelku, nebyla pro ní tato práce hned jasnou volbou. „Po studiu střední veterinární školy jsem chtěla pokračovat i na univerzitu v Brně a dělat veterinářku. Rodiče ale nemohli živit mě jako studentku na vysoké škole a zároveň mého koně, a tak jsem dostala na vybranou, buď kůň, nebo studium. Jacka už jsem ale měla několik let, a tak to byla jasná volba. Nechala jsem si koně a musela jsem jít pracovat.“

Ani tehdy nevedla její cesta rovnou do stáje. „Nějakou dobu jsem pracovala v Tescu a do Tlumačova se dostala tak nějak náhodou. Občas jsem tam jela za kamarádkou Kačkou Benediktovou a jednou za mnou Zdeňa přišel, jestli bych tam nechtěla jít pracovat, že potřebuje někoho, kdo by mu pomáhal s koňmi.“ To se odehrálo před čtyřmi lety a Nikol si práci v hřebčinci jenom chválí, stejně jako Zdeňka. „Je to skvělý člověk, i když ze začátku se mnou asi musel mít dost trpělivosti. Jako samouk jsem spoustu věcí neuměla nebo je dělala špatně. Za to, že umím pracovat se sportovními koňmi, vděčím právě jemu.“

Psali jsme: Kristina Bělohlavá: Dobrý ošetřovatel vždy staví koně na první místo

Běžný den ve stáji ale není jednoduché popsat. Nikol se totiž věnuje téměř všem aktivitám. Od ranního krmení, přes místování, lonžování, ježdění, chystání koní Zdeňkovi, přípravu remont, až po učení mladých chladnokrevníků chodit v zápřahu. Kromě toho je i závodní ošetřovatelkou, kde má na starosti péči o koně a pomoc svému jezdci na opracovišti.

Není časté, že by se profesionální ošetřovatelka věnovala i koním úplně jiného zaměření. „S chladnokrevnými koňmi musíme začít pracovat před třetím rokem věku, stejně jako s těmi teplokrevnými, protože je také připravujeme na zkoušky. Když jsou naučení chodit na dvou opratích, zapřaháme je nejdříve do gumy v kruhovce, aby když se vyděsí, neměli kam utéct. Následně k nim dáme vždy nějakého staršího zkušeného koně, který jim dodá jistotu a klid a dost je toho naučí. Ale tento typ koní je mnohem klidnější. Kromě chladnokrevných a teplokrevných sportovních koní jsou v Tlumačově i voltižní nebo policejní koně.“

Podle Nikol by správná ošetřovatelka měla mít dostatek trpělivosti, měla by umět zvládat stresové situace, být trpělivá a hlavně všechny svěřené koně brát jako své vlastní. Aspoň tak to má ona, jeden z koní ale přeci jenom převažuje nad těmi ostatními. „Mým největším oblíbencem je plemeník Cornet Cassini. Ani nevím, čím přesně si mě získal. Možná je to tím, že u ostatních tak oblíbený není, třeba u Zdeňy,“ směje se Nikol.

Na své práci má nejraději každodenní kontakt s koňmi, pokud by měla vybrat nejneoblíbenější činnost, bylo by to zametání. Když není ve stáji, chodí na brigády do hospody a ve svém volném čase jezdí za svým koněm Black Jackem. Do budoucna Nikol nemá v plánu nic měnit. V Tlumačově je spokojená, práce se Zdeňkem jí vyhovuje a práce ošetřovatelky jí naplňuje.

Foto: poskytla Nikol Barošová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }