reklama 11C

Usměvavá matka všeho živého Aneta Filipová. Vybrala si ošetřovatelství

ikonka

Aneta Filipová věděla odmala, že její láska ke koním bude na celý život. Neměla však vysoké jezdecké ambice, tak se rozhodla pro práci ošetřovatelky. Aktuálně má za sebou dvě sezony v týmu Alberta Písaříka a dále plánuje závodit i se svými koňmi.
09.11.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12C

Už jako malá Aneta Filipová věděla, že láska ke koním je pro ni láska na celý život. V deseti letech měla to štěstí, že se jako dítě setkala s Martinem Blažkem a jeho přítelkyní Lucií Korejsovou. V jejich domovské stáji začala rozvíjet svou jezdeckou kariéru, která se poměrně brzy propojila s pozicí profesionální ošetřovatelky sportovních koní. 
 
Máte za sebou i sama nějakou sportovní jezdeckou kariéru?
Od roku 2008 jsem se účastnila hobby závodů do stupně ZL pod JS Tlustice. V roce 2013 jsem si pořídila svého prvního valacha se kterým jsem složila ZZVJ a od té doby se účastním oficiálních soutěží do stupně ZL. Také se společně s Karolínou Holubovou věnuji obsedání mladých koní, což mě velice baví. V letošním roce jsem se účastnila se třemi mladými koňmi skokového seriálu Amateur Jump Tour s umístěním v top desítce za oblast Čechy.
 
Co vás následně přimělo začít pracovat a živit se jako profesionální ošetřovatelka koní?
Vždy jsem věděla, že se chci koním věnovat i profesně. Jelikož nemám jezdecké ambice věnovat se vrcholovému sportu, zároveň mě však velmi baví podílet se na péči o sportovní koně, pozice profesionální ošetřovatelky byla pro mě ideální volbou. Na mém profesním začátku jsem stála před rozhodnutím, zda být pracovním jezdcem nebo ošetřovatelkou. S přihlédnutím k mé povaze opečovávatelky a matky všeho živého, bylo zcela jasné, že chci většinu svých dnů strávit obstaráváním, rozmazlováním, muckáním a vytváření čistého harmonického prostředí.
 
Jak náročné pro vás bylo na začátku učení se všem potřebným věcem při práci s koňmi vysokých kvalit? 
Začátky pro mě byly velmi těžké. Přechod z hobby koní k vrcholovým sportovcům je velmi znatelný, hlavně v množství poskytování nadstandardní péče, kterou hobby koně nepotřebují. Člověk si například musí vytrénovat perfektní smysl pro detail.
 
Ve které stáji jste úplně původně začínala a jaké další stáje jste mohla navštívit v této pozici?
Moje první pracovní zkušenost na národní úrovni byla v JS Hejdov u Ing. Karolíny Holubové. S prací ošetřovatel koní na mezinárodní úrovni jsem se poprvé setkala u Anny Kostkové.
 

Čtěte také: Koně Aleše Opatrného ošetřuji převážně na závodech, vysvětluje Štiková

 
Máte zkušenosti i ze zahraničí?
Měla jsem nabídku práce ve Francii, ale zahraničí pro mne není prioritou. Mám své koně, svůj domov a zvířata, ke kterým se ráda vracím každý den.
 
Působila jste pokaždé v trvalém angažmá v konkrétní stáji nebo se vydáváte i směrem Freelance? 
Vždy jsem pracovala v konkrétní stáji pro jednoho jezdce. Mám ráda stálý režim a kolektiv, proto Freelance nevyhledávám.
 
Můžete nám představit své aktuální zaměstnavatele, u nichž působíte?
Druhým rokem pracuji ve stáji Horse Park Kamenný Dvůr v týmu Alberta Písaříka. Mám tu čest pracovat u nejlepších parkurových koní v rámci České republiky. Albert Písařík měl velmi úspěšnou nejen letošní jezdeckou sezonu jak v Čechách, tak i v zahraničí. Umístil se například na prvním místě v Czech Junior Cupu v Praze.
 
Jak vypadá váš běžný pracovní den doma a jak na velkých závodech? 
Doma se během dopoledne podílím na běžném chodu stáje (výběhy, kolotoč, holení) a dva až tři koně odjezdím. Po obědě připravuji koně na trénink Albertovi Písaříkovi nebo jeho trenérce Kateřině Veselovské. 
Na závodech mám za úkol kromě standardní péče o koně ještě zaplétání, asistenci na opracovišti a natáčení videí z parkuru.
 
Co všechno musí profi ošetřovatel zvládat a umět a co je hlavním klíčem k úspěchu na této pozici?  
Myslím si, že nejdůležitější vlastností je být dobrý týmový hráč. Je potřeba dělat vše včas a být samostatná. Mojí velkou předností je neustále dobrá nálada a pozitivní přístup, kterým zlepšuji atmosféru kolektivu.
 
Co vás na této práci baví nejvíce a co naopak ráda nemáte? 
Na mojí práci mě nejvíce baví pozorovat, jak se jezdci i koně stále posouvají dopředu. Ráda také trávím čas s naším kolektivem, protože to jsou lidi se stejnými zálibami jako mám já. Jednoznačně nesnáším bandážování, což je potřeba u většiny koní, o které pečuji.
 
Jaké jsou vaše aktuální plány do budoucna? Ať už ty vlastní jezdecké nebo profesní.
Sezona 2022 v Horse Parku i má osobní je již skoro u konce. Doufám, že příští sezona bude minimálně stejně úspěšná, jako ty předchozí. Příští rok plánuji účast v Amateur Tour při Českém skokovém poháru a pokud by bylo vše, jak má, ráda bych si koncem sezony zajela své první L.
 
Foto: poskytla Aneta Filipová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }