reklama 11A

Nejprve šok 61:1, pak vítěz číslo 80. Václav Luka překvapil Chantilly

ikonka

Hodně viditelné byly v sobotu české stáje v Chantilly. Dvouletý Westminster Night šokoval sázkaře lehkým vítězstvím a vzápětí podnítil zájem kupců, o rok starší Hank Moody triumfoval v handicapu a stal se osmdesátým francouzským vítězem Václava Luky.
18.12.2021 18:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

V kulisách zimního Chantilly posunul Václav Luka mladší svou veleúspěšnou sezonu do nové dimenze. Westminster Night a Hank Moody vybojovali ve Francii pro bošovické středisko letošní vítězství číslo osmnáct a devatenáct, čímž Luka překonal i svou domácí bilanci. Na českých drahách v tomto roce sedlal o jednoho vítěze méně.

"Letošní rok je neskutečný, ať už to je bilance v klasických dostizích nebo úspěšnost ve Francii. Aktuální stájová forma opravdu sedí a mnoho nechybělo, abychom dnes dosáhli na hattrick," pochvaloval si Luka své třetí letošní francouzské double.

Ani jeden z jeho sobotních vítězů nepatřil na sázkovém trhu mezi favority. Výrazně podceněný byl zejména podruhé startující dvouletek Westminster Night ze stáje Westminster Race Horses, který debutoval 23. listopadu v Deauville a odskakoval s kursem 61:1.

 

Čtěte také: Nagano Gold doletěl pro dotaci, české stáje vyhrály v Deauville i Pise

 

V první polovině Prix de l’ Ancien Potager (1600 m, 27 000 eur) se hřebec držel v blízkém druhém sledu. Když ho pak ve finiši Hugo Besnier, jenž nahradil zraněného Fabrice Verona, pobídl, hřebec odpověděl raketovým zrychlením a odskočil zbytku pole o 3 délky. Majiteli Marianu Ziburskemu vzápětí přišly nabídky na prodej ve stotisícových relacích.

"Věděli jsme, že je dobrý, i když dnes startoval s obrovským kursem. Je to kůň s velkým potenciálem. To, co dnes předvedl, byl asi výkon na listed úrovni, a to má ještě rezervy. Na prodej asi nebude, příští rok by mohl mít klasické ambice," glosoval Luka.

Všichni Češi na dotovaných místech

Tříletý Hank Moody ze stáje KarBoBau s.r.o. navázal v handicapu Prix d’ Epsom (1900 m, 30 000 eur) na listopadový triumf v Deauville a při pátém startu kariéry opět ukázal, že je koněm pro zapamatování.

Syn amerického Koně roku California Chrome pod Thomasem Trullierem rozbalil 400 metrů před cílem táhlý finiš, na distanci dorovnal vedoucí koně a svou robustní cvalovou akcí uhájil převahu o 3/4 délky.

Porci smůly si vybral vítěz Velké ceny Prahy Billabong Cat v Prix du Chateau du Heron Blanc (1600 m, 22 000 eur). Ve finiši ho v jednu chvíli přivřel pozdější vítěz Sky Power a hnědák stáje Leram nemohl naplno uplatnit svou drtivou koncovku. I tak se však s Clementem Guitraudem zvládl posunout na zhruba půldruhé délky vzdálené čtvrté místo.

A na dotovaných příčkách skončili i zbylí dva čeští zástupci v Chantilly. Účastnice Českého derby Besiberri se v cílové rovině Prix d’ Uberlingen (1900 m, 23 000 eur) zdála brzy být poražena, ale v závěrečné dvoustovce opět zabojovala a Stéphane Pasquier ji dotlačil na páté místo.

 

Psali jsme: Opasan dozrál, ale i my jsme letos nabrali zkušenosti, říká Chodúr

 

Nelehký úkol čekal na člena tříleté špičky a listopadového vítěze z Marseille Pont de Vivaux Mandarina. V barvách Petry Čapkové běhající tmavý hnědák narazil v classe 2 Prix My Swallow (1600 m, 31 000 eur) na solidní sestavu tříletých.

V sedle se svou trenérkou Ingrid Janáčkovou Koplíkovou měl na začátku cílové roviny nadějný moment, ale nakonec nedokázal zareagovat na zrychlení nejlepších a bral dotované sedmé místo asi 8 délek za vítězem.

Osmdesát vítězství za deset let

Devatenáct francouzských vítězství Václava Luky mladšího v roce 2021 je nejen jeho osobním rekordem, ale i českým maximem v rovinových dostizích. Navíc je to třetí sezona v Lukově kariéře, kdy jeho koně posbírali ve Francii dvojciferný počet vítězství po letech 2016 (15) a 2017 (12).

Zda bošovické středisko dokáže ve zbývajících dvou týdnech roku zaokrouhlit bilanci úspěchů na dvacet, je otázkou. "Už moc pokusů nemáme. Letos se do Francie chystáme s posledními dvěma koňmi," konstatuje trenér.

Jedno kulaté číslo se mu však povedlo již v sobotu - Hank Moody se stal jeho 80. francouzským vítězem. Tím prvním byl Glorious Eagle s Václavem Janáčkem 2. února 2012 v Cagnes-sur-mer.

Foto: France Galop




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE