reklama 11C

Jozef Chodúr: Opasan dozrál, ale i my jsme letos nabrali zkušenosti

ikonka

Slovenský turf se letos po dlouhé době dočkal blacktype vítěze. Ve Francii etablovaný Opasan by se měl v příštím roce naplno zaměřit na zahraniční starty. "Začneme opět v listed a uvidíme, kam se postupně dostaneme," říká trenér Jozef Chodúr.
14.12.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Vítězství ve francouzském listed i největším srovnávacím dostihu domácí sezony a nádavkem dva starty v grupě 2. Taková je letošní bilance slovenského Koně roku Opasana. Čtyřletý hnědák stáje Bormann v uplynulé sezoně potvrdil pozici největší dostihové hvězdy své země za poslední dekádu, aniž by zároveň bylo možné definitivně stanovit strop jeho možností.

"S letošní Opasanovou sezonou jsem spokojený. Některé věci se sice nepodařily podle představ, třeba debut ve Veľké májové ceně a mrzí mě i výsledek Prix Foy, ale s Opasanem to v dostizích není jednoduché. Jezdec musí mít všechno spočítané na milimetr, případná chyba se nedá vzít zpátky. Je to prostě buď, anebo," hodnotí trenér Jozef Chodúr.

Zatímco pošetřený vítěz 100. Českého derby se na dráze dál posouval, tým z Borského Mikuláše v průběhu sezony piloval různé detaily související s cestováním.

 

Čtěte také: "Zvykl si hned". Stotisícová naděje Quessigny se zabydluje na Valašsku

 

"Opasan celkově dozrál a i my jsme nabrali zkušenosti. Už víme, jakým stylem s ním cestovat. Od nás do Paříže je to přece jen patnáct, šestnáct hodin jízdy a kůň to musí zvládnout. To se nám podařilo doladit, Opasan si zvykl na cestování i ustájení na závodišti," konstatuje Chodúr.

K menežování stájové hvězdy přistupoval s tradiční ohleduplností. Mezi květnem a říjnem Opasan absolvoval pět dostihů, z nichž vytěžil dvě vítězství a dvě umístění. Na dotacích vyběhal 43 780 eur a dosáhl na francouzský rating 47,5 kg.

Listed vítězství ve Vichy a nepodařené Longchamp

Vstup do sezony byl přitom všechno jiné než šťastný - ve Veľké májové ceně syn French Navyho po nepodařeném průběhu o nos prohrál s dvojkovým vítězem Killwortem. O měsíc později však svým příznivcům všechno vynahradil triumfem ve Velké ceně Slovenska. V dramatickém závěru nechal za sebou polskou hvězdu Night Tornada, svého pozdějšího nástupce na listině vítězů Kincsem Díj Markoniho LP a také žijící legendu Subway Dancera.

Historickým datem pro slovenský turf se stal 20. červenec, kdy se Opasan hned na první pokus prosadil na francouzské blacktype scéně. O krátký krk zvítězil v listed Prix Hubert Baguenault de Puchesse na 2400 metrů ve Vichy.

"S odstupem času je třeba říct, že soupeři ve Vichy byli více méně za zenitem. Sledoval jsem jejich další výsledky a nebylo to nic převratného. To však Opasanovi nic neubírá na kvalitě. Je to úspěch, kterého si moc vážíme," ohlíží se Chodúr.

Triumf v dostihu, v němž se v minulosti prosadil i Nagano Gold, podnítil v kuloárech mnohé smělé teorie, kam až by mohly sahat Opasanovy podzimní ambice. Chodúr s majitelem Reném Borovským se nakonec rozhodli pro grupu 2 Qatar Prix Foy, předzkoušku Ceny vítězného oblouku v Longchamp.

"Vím, že to zvenku mohlo trochu vypadat, že míříme do Arc, ale já jsem realista a vím, na co ten kůň má. Zvolili jsme kompromis a zkusili jsme Prix Foy. Většinou tam běhá pár koní, kteří nejdou úplně na doraz. Zrovna letos se tam sešla konkurence na úrovni grupy 1. Opasan sice do Paříže cestoval ve výborné formě, ale nevyšla nám taktika a zaplatili jsme za to dost vysokou daň," lituje Chodúr.

 

Tip: Titul je splněný sen, ale víc už sedím u počítače, směje se Juránková

 

V plánovaném vrcholu sezony prožil tým z Borského Mikuláše malou noční můru. Radku Koplíkovi se navzdory veškeré snaze nepodařilo Opasana usadit, hřebec dlouho puloval a nakonec uzavřel šestičlenný doběh se ztrátou 3 1/2 délky na nejbližšího soupeře.

"Chtěli jsme cválat schovaní za koňmi, ale v tom malém poli nebylo za koho se schovat. Dva koně letěli v extrémním tempu, zbytek dupl za brzdu a my jsme zůstali někde mezi nimi. Opasan puloval a už mu prostě nezbyly síly na jeho obvyklý závěr," potvrzuje Chodúr.

Slovenská hvězda se posléze vrátila do Longchamp ještě v říjnovém Prix du Conseil de Paris. Ani tentokrát sice neporazila žádného ze čtveřice soupeřů, ale až do poslední chvíle byla ve hře o přední příčky a na třetí místo ztrácela jen krátkou hlavu a krk.

"Byl jsem rád, že jsme pokračovali a vylepšili jsme ten rozpačitý dojem z Prix Foy. Opasan v této společnosti ukázal, že je v jeho možnostech lepší výsledek než být daleko vzadu," konstatuje Chodúr.

Tempo? O všem rozhoduje začátek dostihu

Po třech letech na dráze má hřebec na kontě jen třináct startů, z nichž sedm proměnil ve vítězství. Na podzim stihl mimo jiné naznačit, že se dokáže adaptovat na tolikrát proklínaný francouzský styl dostihů.

"Nevadí mu to. On nepotřebuje na začátku vyloženě ostré tempo, spíše naopak. Když musel v Bratislavě nebo Budapešti naplno v dostihu šlapat, aby stíhal se soupeři, potom bočil ve finiši. Hlavní je, aby ho jezdec na začátku uklidnil a aby mohl relaxovat za koňmi. Pokud se to podaří, dokáže cválat i v pomalém tempu," je přesvědčený Chodúr.

S tím souvisí i neostrá hranice hnědákova distančního optima. To se reálně pohybuje kolem dvou kilometrů, ale své největší úspěchy Opasan slavil na 2400 metrech a do budoucna se na tom nejspíš nic nezmění.

"V zahraničí je na 2400 metrů schůdnější konkurence než na dvou tisících, kam míří i různí delší mílaři a je tam dost tlačenice. Opasan nemá s delší distancí problémy a všechno stejně záleží na tom, co se děje po startu. V poslední době je docela namotivovaný a mívá dobrou startovní reakci, takže ho jezdec musí zvládnout rychle schovat. Takový je doma i v dostizích. Podle prvních stovek metrů už obvykle vím, jak to dopadne," dodává trenér.

Nedílnou součástí Opasanova příběhu je stálý jezdec Radek Koplík, který hnědáka dovedl ke všem dosavadním vítězstvím a spolupráci nepřerušila ani letošní zklamání v Bratislavě a Longchamp. "Nemyslím si, že by Radek udělal nějakou větší chybu. V klasické sezoně jsem mu nemohl vytknout vůbec nic, tak proč bych ho měl odepisovat po jednom nebo dvou nezdarech. Občas samozřejmě chybujeme všichni, ani já nemůžu říct, že jsem se v práci nikdy nezmýlil. Opasanovy dostihy vypadají z tribuny strašně jednoduše, ale vůbec to není snadný kůň na ježdění," podotýká Chodúr.

 

Psali jsme: Kdo nahradí Nagana a Subwaye? Začíná generační obměna blacktype koní

 

V roce 2022 by se Opasan měl naplno zaměřit na zahraniční starty. "Tentokrát budeme cestovat od začátku sezony. Už mám něco v hlavě, chceme se vrátit do Francie. Začali bychom opět v listed, ani to nemusí být v Paříži, a uvidíme, kam se během sezony dokáže posunout…"

Aktuálně Opasan ještě odpočívá a užívá si zimního klidu. "Jednou týdně chodí pod sedlo, dopoledne je ve výběhu. Od ledna začneme s lehkým tréninkem, abychom byli připravení na začátek sezony. Má už docela dlouhou pauzu, bude odpočatý. Možná s ním začneme pracovat ještě o něco dříve," avizuje Chodúr.

A jestli okolí slovenského Koně roku cítí po dvou veleúspěšných sezonách vzrůstající tlak a očekávání veřejnosti? "Ani ne. Mám čtrnáct koní a jsem nervózní při každém dostihu, ať už je to čtvrtá kategorie nebo grupa 2. O každého koně se bojím, aby zůstal zdravý a doufám, že potěší své majitele. Sám na sebe ale žádný tlak nevyvíjím. Díky tomu si Opasanovy dostihy vyloženě užívám. Beru to tak, že úspěchy, které jsme dosáhli, nám už nikdo nevezme," uzavírá Chodúr.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE