reklama 11C

"Zvykl si hned". Stotisícová naděje Quessigny se zabydluje na Valašsku

ikonka

Hnědák Quessigny by se měl příští sezonu vydat ve stopách Arcturuse či Troop Commandera. Posila stáje Meridian a trenéra Radka Holčáka pro klasické vrcholy letos vyhrála dva dostihy a doběhla čtvrtá ve francouzském listed a dosáhla na známku 42,5 kg.
10.12.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Jeho nákup na listopadové dražbě v Deauville za 102 000 eur lze označit za jeden z prvních milníků před klasickou sezonou 2022. Dvouletý hřebec Quessigny se už tři týdny nachází ve Velkých Karlovicích a v barvách stáje Meridian se v příštím roce pokusí navázat na své úspěšné předchůdce Autora, Arcturuse či Troop Commandera.

"Musím říct, že první dojmy jsou perfektní. Koník se mi líbí, mám z něj dobrý pocit. Cestu z Francie každopádně vstřebal velmi dobře, působí dojmem tvrdého koně. Je ve výborné kondici, dobře žere a hned se přizpůsobil i místním podmínkám," hodnotí trenér Radek Holčák, který loni převzal stáj Valencio od svého otce Františka.

"Z minulosti máme zkušenost, že importovaní koně u nás potřebují čas na aklimatizaci a třeba měsíc nebo dva se hledají. To ale není případ Quessignyho, ten vypadá, jako kdyby si udělal jenom výlet do Chuchle,” dodává na adresu nové akvizice manželů Hany a Petra Poledníkových.

 

Čtěte také: Kuriózní vítězství Filipa Minaříka. Byl jsem v té době v kómatu, říká

 

Quessigny je synem raného Recordera z vlastního chovu královny Alžběty II., který běhal jen jako dvouletý a ze tří startů si připsal mimo jiné vítězství v grupě 3. Matka Kilava po Invincible Spirit vyhrála ve Francii tři dostihy na distancích do 1800 metrů.

Hnědák se poprvé objevil na dražbě už jako odstávče, kdy změnil majitele za 2000 eur. Jako ročka ho koupil za 8000 eur trenér Antoine de Watrigant, v jehož péči Quessigny letos absolvoval pět startů a vytěžil po dvou vítězstvích a umístěních.

Z kategorie nezvítězivších se vyčlenil již při druhém startu na 1400 metrů v La Teste Buch. Solidní možnosti naznačil na konci srpna druhou příčkou v classe 2 na 1600 metrů v Deauville, když prohrál o 3/4 délky s pozdějším pátým z grupy 3 Liyannem.

Při prvním pokusu na blacktype scéně doběhl šestý v listed Criterium de Lyon, jehož vítězka Mangoustine posléze ovládla Prix Miesque (Gr.3). Poslední dva starty Quessigny absolvoval v Toulouse, kde nejprve vyhrál classe 2 a 11. listopadu zakončil sezonu čtvrtým místem v mílovém listed Criterium du Languedoc.

Na dražbu Arqany zamířil s francouzským ratingem 41,5 kg, přičemž jeho maximum po druhém vítězství leželo ještě o kilogram výše.

Náplast na zklamání s Arionem

Z pohledu papírové formy se Quessigny jeví navzdory kratšímu původu jako sázka na jistotu. "Hledali jsme poměrně dlouho, snad půl roku. Rozhlíželi jsme se v Irsku, Anglii i Francii a Quessigny nám vyšel nejlépe v poměru cena a výkon. Koně s podobným ratingem v Irsku jsou cenově ještě jindě a menší známka statisticky většinou nestačí," zamýšlí se trenér.

Ceny potenciálně zajímavých koní pro příští klasickou sezonu se na podzimních dražbách šplhaly do výše, která byla ještě před několika lety těžko představitelná. "Současná kupní síla na trhu je obrovská. Člověk až žasne, odkud se to bere," potvrzuje Holčák.

Letos vkládala stáj Meridian velké naděje do nositele výborného německého původu Ariona, hnědák však v jarních klasikách v Praze a Bratislavě neuspěl a sezonu zakončil už jako valach vítězstvím na proutěných překážkách v Kolesách.

"Je fakt, že v poslední době jsme měli na klasické naděje trochu smůlu. Čas ale vždycky ukáže, kde byl problém. Třeba u Ariona dnes už víme, že měl už od hříběte potíže s nějakým cévním řečištěm a postupně se to zhoršovalo, což ho limitovalo," prozrazuje Holčák.

Velké Karlovice navíc byly jednou ze stájí, které v roce 2021 výrazně potrápil virus. "Byla to hodně škaredá a zákeřná epidemie, kterou jsme si přivezli ze zahraničí a zasáhla prakticky celou stáj. Připravovat koně na velké dostihy a týden před startem vidět, jaký to bere konec, bylo frustrující. Na druhou stranu máme dobré koně, řada z nich je letos pošetřená a prošla si tím celá stáj, takže bychom měli být pro nejbližší dobu imunní. Na příští rok se tak snad můžeme těšit," uzavírá Holčák.

Foto: Radek Holčák, zdroj: instagramový účet stáje Valencio




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE