reklama 11A

Nagano Gold doletěl pro dotaci, české stáje vyhrály v Deauville i Pise

ikonka

Čtvrteční listed v Deauville mělo českého vítěze, nebyl jím však Nagano Gold, nýbrž žokej Václav Janáček. Sedmiletý hřebec Syndikátu V3J doběhl těsně pátý. V rámcovém programu vyhrál Mowaeva, o český úspěch v Pise se postaral Quinze de la Rose.
16.12.2021 19:37  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Velkou stíhací jízdu z posledního místa předvedl ve čtvrtek Nagano Gold na all-weather dráze v Deauville. Dvojnásobný Kůň roku nastupoval do listed Prix Arcangues (2500 m, 52 000 eur) s cílem rozcvičit se pro případný únorový start při Saudi Cupu v Rijádu a pod Vincentem Cheminaudem nakonec finišoval pátý asi jednu délku za vítězem.

Tím se stal španělský The Way Of Bonnie v sedle s Václavem Janáčkem, který šestiletého svěřence svého šéfa Guillerma Arizkorrety rozhýbal v hloubi pole, prokličkoval mezi soupeři u vnitřní bariéry a v cíli byl o krátkou hlavu první.

Vítěz loňského ročníku Evropského poháru žokejů Cheminaud držel Nagano Golda od začátku na poslední pozici a chvílemi se ocitl i lehce mimo kontakt s polem. Kilometr před cílem ztrácel na špici více než deset délek.

 

Čtěte také: Věděl, že se narodil pro dostihy. Black Canyon míří do chovu trakéna

 

V cílové rovině však sedmiletý hřebec přišel s největší akcelerací z celého pole. Závěrečnou šestistovku seběhl za 32,82 sekundy a před distancí začal míjet jednoho soupeře za druhým. V těsném doběhu to stačilo na pátou příčku při výroku "krátká hlava - krk - 3/4 - krátká hlava".

"Za mě to byl parádní výkon, ta poslední šestistovka byla úžasná. Nagano Gold rozhodně nepatří do starého železa a přestože to letos výsledkově možná tak nevypadá, stále je na výši," radoval se trenér Václav Luka.

Při velké ztrátě na přední koně tušil už v průběhu dostihu, že na vítězství český zástupce tentokrát nedosáhne. "Trochu se projevilo, že Vincent měl z Nagana po předchozích setkáních přece jen respekt. Já jsem chtěl, aby cválali v poli, protože bylo jasné, že když v poli dvanácti koní pojedeme na chvostu, tak nemáme šanci tu ztrátu zlikvidovat. Že smazal v závěru těch deset délek, je malý zázrak. Předvedl výkon hodný minimálně na listed úrovni, na trávě by to bylo ještě jinačí. Určitě jsem spokojen," dodal Luka.

Sedmnáctého letošního vítězství na francouzské půdě se však přece jen dočkal. V úvodním handicapu classe 2 Prix de la Suisse Normande (1300 m, 50 000 eur) prodal výbornou aktuální formu čtyřletý Mowaeva ze stáje Lucky Service, s.r.o, který před dvěma týdny finišoval v podobném dostihu o půl délky druhý.

Hnědák pod Gregorym Benoistem zaútočil na distanci z druhého sledu a triumfoval jistě o jednu délku. Za dobu v českém tréninku si připsal již čtvrté vítězství, z toho druhé v letošním roce.

 

Krátce ze zahraničí

 

Devítiletý Quinze de la Rose ze stáje Evy Píšťkové ve čtvrtek završil letošní hattrick. Po triumfech v Miláně a Aix-les-Bains se svěřenec Zdeňka Seménky prosadil i v Pise. Se svým stálým jezdcem Janem Faltejskem vyhrál steeplechase Premio Balorain (3500 m, 16 000 eur). Český doběh dotvořili na těžké dráze Piton des Neiges, Gap Pierji, King Arthur a Kapjahr.

Ilustrační foto: Tomáš Janda




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE