reklama 11C

Nagano Gold v Paříži vodil, pak zeslábl. To nemohl dát, lituje Luka

ikonka

Nagano Gold při svém prvním letošním startu odvodil Prix d'Hedouville. Christophe Soumillon se v nevýhodném průběhu pokusil hrát vabank, ale sázka na korigování tempa mu nevyšla a hřebec Syndikátu V3J skončil sedmý. Zvítězil In Swoop.
13.05.2021 19:54  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Na krátký okamžik se zdálo, že letošní debut Nagano Golda v pařížské grupě 3 Prix d’Hedouville (2400 m, 80 000 eur) bude mít obvyklý průběh. Christophe Soumillon po startu dvojnásobného Koně roku přidržel a zařadil se na poslední pozici. Vzápětí se však kvůli pomalému tempu rozhodl přejít blíže předním koním, a to se hvězdě stáje Syndikát V3J stalo osudným.

Nagano Gold se během několika vteřin dostal z chvostu pole na špici, odvodil dostih a v závěru klesl na poslední sedmé místo. Jisté vítězství slavil druhý z Ceny vítězného oblouku In Swoop, v jehož sedle suspendovaného Pierrea-Charlese Boudota na poslední chvíli nahradil Olivier Peslier. Nagano Gold na něj ztrácel zhruba pět délek.

"Bohužel se to vůbec nepovedlo, ještě teď to rozdýchávám. Vzít to v prvním startu v sezoně takhle na sebe, bylo šílené," kroutil po doběhu hlavou trenér Václav Luka mladší.

 

Jan Kratochvíl: V Lokotransu nám to funguje. Cílem je Velká i Francie

 

Christophe Soumillon, který si s Nagano Goldem výborně rozumí a ve všech čtyřech předchozích startech s ním skončil na dotovaných příčkách, si prožil stejnou zkušenost jako před ním Theo Bachelot, Gregory Benoist, Vincent Chéminaud nebo Bauyržan Murzabajev.

Ačkoli se mu v minulosti už podařilo usadit hřebce na pozici blízko předních koní, v sedmičlenném poli to tentokrát nedokázal a když na protilehlé rovině zamýšlel svého partnera nasměrovat za vedoucího Influxe, Nagano Gold byl proti.

Soumillon musel brzy kapitulovat. Po úvodní čtyřstovce přešel na špici, kde se pokusil Nagano Golda přidržet. Na začátku cílové roviny krátce živil naději, že dokáže znovu odskočit a uplatnit aspoň částečně hřebcovo závěrečné zrychlení. Už před distancí byl však dostižen a zbylá šestice se postupně dostala přes něj. Těsně před cílem ho klisna Home Sweet Home o 1 1/4 délky odsunula na poslední místo.

Za suverénním In Swoopem vybojoval druhou příčku outsider The Good Man, jediný účastník bez statusu blacktype. Třetí doběhl Sublimis, který v dubnu ovládl Prix Lord Seymour. Vítěz vyběhl na pružné dráze čas 2:36,81.

“Christophe se mi po dostihu omlouval s tím, že chtěl koně zaparkovat blíž čelu a když to nešlo, vzal to na sebe. Myslel si, že na špici vypne, jenže to Nagano Gold neumí. Za celý dostih si neodpočinul, po prvních 500 metrech bylo v podstatě jasné, že je po nadějích. To všechno navíc v první startu sezony. Věřím, že zezadu by navzdory pomalému tempu měl šanci doběhnout na úrovni ostatních," konstatoval Luka.

Jediným jezdcem, který s Nagano Goldem dokázal zvítězit stylem start - cíl, tak zůstává Jan Verner. 14. května 2017 odvodil na tehdy tříletém hnědákovi trojkový dostih na 2400 metrů ve Velké Chuchli. Výrok rozhodčích zněl "velmi lehce 15", druhý tenkrát doběhl současný úspěšný překážkář Aeneas.

Dvě umístění na menších drahách

Koně v českém tréninku se ve čtvrtek představili i na dvou dalších francouzských drahách. V Lyonu Parilly se před polednem vrátil na dráhu po patnáctiměsíční zdravotní pauze někdejší vítěz Zlatého poháru Premier Lion. V sedle s Michaelou Kacerovou získal poslední dotované páté místo v amatérském dostihu na 2200 metrů.

Jeho tříletý stájový kolega Jacobellis, stále vlastnící přihlášku do Českého derby, uzavřel při svém debutu osmičlenný doběh prodejního dostihu tříletých na 2200 metrů. Marie Vélon ho začala pobízet už na konci protilehlé rovině, ve finiši hnědák nabral ztrátu přes 21 délek na vítězku.

Ve Wissembourgu získal dotované umístění pouze sedmiletý Taste Of Rock, který s Jaroslavem Myškou doběhl třetí ve steeplechase Prix Martine Et Michel Lutz (3900 m, 13 000 eur). Olle Caballero skončil ve stejném dostihu sedmý.

Noni Star se nedostal do cíle proutěných překážek na 3400 metrů, čtyřletý Gommerville při svém druhém startu v tréninku Ingrid Janáčkové Koplíkové obsadil vzdálené desáté místo v dostihu na 2150 metrů.

Archivní foto: Luka racing




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE