reklama 11A

Syrenka a Petarda klasickými vítězi, Janáček vyloupil Starý Háj

ikonka

Klasické double získaly české stáje na sobotních dostizích v Bratislavě. Syrenka i Petarda potvrdili roli favoritů slovenských jarních klasik, aniž by museli bojovat. Vítěz loňského derby Opasan při vstupu do sezony utrpěl nečekanou porážku.
08.05.2021 21:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Podle papírových předpokladů skončily v sobotu oba jarní klasické dostihy v bratislavském Starém Háji. Vítěz klasické předzkoušky Petarda s Janem Vernerem si pohlídal pohodlné vítězství ve Veľkej jarnej ceně, mezi klisnami kralovala při svém debutu na trávě Syrenka s Václavem Janáčkem.

Právě španělský šampion se stal mužem dne, když vyhrál čtyři ze svých sedmi startů. Zatímco české stáje slavily v obou klasických vrcholech, domácí koně si rozdělili zbylé dva jedničkové dostihy. Překvapení se zrodilo ve Veľké májové ceně, v níž loni neporažený derby-vítěz Opasan o nos nestihl dlouho vedoucího outsidera Killworta.

V barvách stáje Westminster Race Horses běhající Syrenka přijela do Bratislavy s francouzským ratingem 34 kg. Letošní formy z Lyonu la Soie, kde po únorovém druhém místě vyhrála dostih nezvítězivších, ji pasovaly do role favoritky Jarnej ceny kobýl Meridian a Janáček na distanci 1700 metrů neponechal nic náhodě.

 

Čtěte také: Solemeena připomíná svou matku, její čas přijde na delší trati, říká Bláha

 

Usadil svěřenkyni Václava Luky mladšího u bariéry na blízkou třetí pozici za vodící Immortality a s rozhodujícím útokem počkal na začátek cílové roviny. Syrenka hravě akcelerovala a v cíli měla čtyři délky k dobru na druhou Emirate’s Flight. Třetí skončila Thamna před Orleans Lady.

"Syrenka potvrdila svůj francouzský rating, jenom si nebyla na trávě tak jistá. Chvíli jsem s útokem počkal a kobylka pak udržela akci až domů," pochvaloval si Václav Janáček. Pro Václava Luku to byl po Ley Percy (2013) a Wild Love (2018) již třetí triumf v Jarnej ceně kobýl.

Podobně suverénní byl i Petarda ze stáje Dr. Charvát ve Veľkej jarnej ceně spoločnosti K-K Metal. Potřetí v kariéře startující hnědák trenéra Pavla Tůmy nepřipustil překvapení a demonstroval ještě větší převahu než před měsícem v přípravné Ceně trojročných koní.

Údernou koncovkou si doběhl pro lehké vítězství o 4 délky před výborně běžící Besiberri, nejlepším domácím koněm byl třetí Adriano. Do obou ex-federálních derby přihlášený Aidensfield ztrácel na vítěze ze čtvrtého místa už pět délek, další sledovaný hřebec Arion se nedostal přes deváté místo. Jan Verner i Pavel Tůma si shodně připsali sedmé klasické vítězství svých kariér.

Vzpoura dvojkových vítězů

Slovenské stáje získaly dva zbylé jedničkové dostihy sobotního programu, v obou případech však úřadovali outsideři.

Ve Veľké májové ceně na 2400 metrů nechali ostatní jezdci v pomalém úvodu odskočit dvojici Killwort a Carlo Biraghi. Uprchlíci navýšili v první polovině svůj náskok až na deset délek a na protilehlé rovině zvolnili. Zbytek pole vedený Agatou Christie toho však nevyužil a svou ztrátu nezkrátil.

Jaromír Šafář tak mohl sedmiletého Killworta, jehož největším dosavadním úspěchem bylo loňské vítězství ve II. kategorii, nechat odpočinout a 400 metrů před cílem se nadechl k velkému finále.

Z hloubi pole sice spěchal Opasan a krásný finiš předvedl i Markoni LP, ale Šafář rozvrhl síly valacha trenéra Miroslava Malíka dokonale a uhájil na cílovém mezníku těsnou výhodu. Cílová kamera zachytila Killworta o nos přes Opasanem.

Trenér vítěze loňského Českého derby Jozef Chodúr si částečně spravil chuť v Jarnej míľi, kterou vyhrál další dvojkový vítěz Gray Touch. Sedmiletý bělouš stáje MPL Racing v dramatickém závěru zdolal Pray For Paris, žokej Zdenko Šmida navážil 54 kg. Třetí finišoval Sagar před Ideal Approachem, nesoucím druhou nejvyšší hmotnost v poli 60 kg.

Nejprve vítězná série, pak úprk na letiště

Sobotní rámcový program opanoval Václav Janáček, který ještě před klasickým úspěchem se Syrenkou slavil hattrick na koních trenéra Mariána Štangela. V Memoriálu Harryho Petrlíka staršího dovedl k těsnému vítězství o hlavu pětiletého Kaptain Joe, další vítězství získal na Regině Mia a Kubikovi.

"Věděl jsem, že s těmito koňmi mám šanci. Věřil jsem jim a udělal jsem pro vítězství maximum. Moc jsem si to užil, ve Španělsku se mi v posledních týdnech tolik nedařilo a v Bratislavě jsem se dnes cítil naprosto skvěle. Kluci ve vážnici to samozřejmě komentovali různými humornými hláškami," vyprávěl Janáček.

"Klasické vítězství se Syrenkou bylo krásné, ale ještě víc se mi líbila Besiberri ve Velké jarní ceně. Tam vidím velký potenciál, zaběhla to výborně," dodal.

Při sjednávání bratislavských angažmá si musel hlídat čas zpátečního letu do Španělska. Aby stihl přejet na vídeňské letiště, musel odříct účast v 9. dostihu.

"Už mě hodně tlačil čas, hned po Velké jarní ceně jsem běžel polosvlečený do auta. Na rakouské hranici to bylo dobré, ukázal jsem celníkům rajtky, oni se jen zeptali, kolik jsem oho vyhrál a hned mě pustili. Nakonec jsem to stihl v dobrém čase," smál se španělský šampion.

Foto: archivní záběr Pavly Pechmanové z březnového tréninku v Bošovicích zachycuje zleva Besiberri, Syrenku a Muguruzu, velké postavy tohoto klasického víkendu.




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE