reklama 11B

Pozitivní test vítěze Kentucky Derby. Bob Baffert čelí další aféře

ikonka

Nečekaný vítěz Kentucky Derby Medina Spirit byl pozitivně testován na protizánětlivou látku betametazon. Závodiště Churchill Downs potvrdilo, že mu hrozí diskvalifikace, trenér Bob Baffert veškerou vinu popírá a ohlásil šetření s DNA analýzou.
10.05.2021 14:28  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12B

Americký dostihový sport řeší další dopingovou aféru. Ve vzorku čerstvého vítěze Kentucky Derby Medina Spirit byla nalezena protizánětlivá látka betametazon. Závodiště Churchill Downs zakázalo trenérovi Bobu Baffertovi a jeho asistentům do vyřešení případu podávat přihlášky do tamních dostihů.

Medina Spirit, Baffertův sedmý vítěz Kentucky Derby, měl v krvi 21 pikogramů betametazonu na mililitr. V Kentucky se jedná o povolenou terapeutickou látku, pravidla však vyžadují vysazení minimálně 14 dní před startem a jakákoli detekce během dostihového dne je zakázaná. Až do loňského srpna činila hraniční hodnota 10 pikogramů.

"Tým Medina Spirit má právo žádat kontrolní analýzu, která zřejmě bude provedena. Pokud současný výsledek odběru zůstane v platnosti, Medina Spirit bude diskvalifikován a vítězství získá druhý Mandaloun,” uvedlo závodiště s tím, že případná diskvalifikace bude provedena až po uzavření případu. Trenér a majitel se totiž mohou odvolat.

 

Čtěte také: Velký den českého chovu. Solemeena se zaskvěla v Jarní ceně klisen

 

"Porušení medikačních pravidel ohrožuje bezpečnost koní a žokejů, integritu našeho sportu a reputaci Kentucky Derby i všech jeho účastníků. Churchill Downs to nebude tolerovat. S dalšími kroky budeme čekat na výsledky šetření Kentucky Horse Racing Commission," dodal pořadatel.

Samotný Bob Baffert, který se právě díky Medina Spiritovi stal nejúspěšnějším trenérem v historii Kentucky Derby, odmítl na emotivní tiskové konferenci ve svých stájích vinu a označil kauzu za “největší ránu”, kterou kdy v dostizích utržil.

Trenér někdejších vítězů americké trojkoruny American Pharoaha a Justify ohlásil zahájení vlastního šetření a dalších kroků včetně DNA analýzy pozitivního vzorku. "Je to nespravedlnost. Nevím, co se v dostizích děje, ale není to správné. Necítím se zahanben, nic špatného jsem neudělal. Medina Spirit je výborný kůň, podal skvělý výkon a tohle si nezaslouží. Budeme proti tomu bojovat," nechal se slyšet Baffert.

Medina Spirit podle něj nikdy nebyl léčen betametazonem a v celé stáji byly preventivně nastaveny vysoké hygienické standardy. "Mohu říct jen to, že jsme betametazon - který je povoleným prostředkem, léčebnou medikací - Medina Spiritovi nikdy neaplikovali, nikdy nic takového nedostal," dodal.

"Nechci spekulovat a nemám ponětí, kde se tato látka ve vzorku mého koně vzala. Byli jsme zvlášť opatrní, takže když se něco takového stane v největší den, opravdu to bolí. Někde bude problém, ale nikoli na naší straně. To poslední, co bych chtěl, je ohrozit největší dvě minuty sportu,” řekl Baffert. "Chystáme vlastní šetření, při němž budeme jako vždy transparentní. Ukážeme komisi všechno. V Kalifornii se denně dokumentuje vše, co koně dostávají…"

Dřívější případy zahrnují i betametazon

Teprve před několika týdny Baffert uspěl v odvolání proti patnáctidennímu distanci a diskvalifikaci svých svěřenců Gamine a Charlatana, v jejichž vzorku byla na jaře 2020 nalezena sloučenina lidokain. Trenérovi se podařilo přesvědčit úřady, že šlo o křížovou kontaminaci z náplati proti bolesti nošené jeho asistentem. Trest byl nakonec změněn na sankci 10 000 dolarů.

Podobně Baffert v minulosti přestál i slyšení v souvislosti s pozitivním testem Justify po Santa Anita Derby před třemi lety a několika dalších koní. Jednou byl potrestán i za pozitivní test na betametazon - gr.1 vítězka Gamine kvůli pozitivnímu testu přišla o loňské třetí místo v Kentucky Oaks a Baffert dostal pokutu 1500 dolarů. V jejím případě však přiznal aplikaci látky osmnáct dní před dostihem.

"Gamine byla zcela odlišný případ, protože jsme ji skutečně tímto přípravkem léčili. Udělali jsme všechno podle pravidel a v rámci aplikace jsme ještě přidali čtyři další dny jako rezervu. Medina Spirit ale léčen nebyl," tvrdí Baffert.

Churchill Downs o víkendu dalo najevo, že bude v kauze postupovat rázně a podle platných pravidel. Dějiště Kentucky Derby je jedním ze zakládajících členů organizace Thoroughbred Safety Coalition, která vznikla s cílem "zajistit blaho koní i jezdců, vymáhat odpovědnost a propagovat kulturu bezpečnosti v našem sportu".

Dalším členem je The Stronach Group, majitel dějiště druhého klasického dostihu Preakness Stakes Pimlico i Baffertovy domovské dráhy Santa Anity. V reakci na kauzu posunul přihlášky na Preakness Stakes z pondělí na úterý. Pořadatel uvedl, že je ve spojení s Maryland Racing Commission a po analýze všech faktů rozhodne o osudu přihlášky Medina Spirit pro Preakness Stakes.

Samotný hnědák byl o víkendu ještě v Churchill Downs a měl se přesunout do Pimlica během pondělí.

Foto: Churchill Downs




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE