reklama 11D

Velký den českého chovu: Solemeena se zaskvěla v Jarní ceně klisen

ikonka

Oba jedničkové dostihy v Mostě získaly klisny českých chovatelů. Za klasickým úspěchem Solemeeny stojí šéf ČSCHPMDK Martin Bláha, vítězka Memoriálu Vlastimila Smolíka Faliraki se narodila v chovu prezidenta Jockey Clubu ČR Jiřího Charváta.
09.05.2021 19:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Ryzka Solemeena v neděli jako třetí klisna českého chovu v tomto století vyhrála Jarní cenu klisen. Vlastní odchovankyně Martina Bláhy v Mostě navázala na jedenáct let starý úspěch Vinnah a ve strhující koncovce o krk zdolala vítězku předzkoušky Devoir Rien. Třetí doběhla Sparkle Shout před zimní královnou Muguruzou.

Žokej Petr Foret v sedle vítězky opět dokázal, jak si rozumí s klisnami a po čtyřech triumfech v Oaks získal pátý klasický úspěch kariéry. Trenérem dcery dvojnásobného Koně roku Shamalgana a jedničkové vítězky Sereny je Václav Luka mladší, který se o den dříve radoval i z úspěchu ve slovenské verzi dostihu s hnědkou Syrenkou.

 

Čtěte také: Syrenka a Petarda klasickými vítězi, Janáček vyloupil Starý Háj

 

Solemeena nebyla pouze jedinou českou odchovankyní v poli, ale jako jediná z osmi účastnic neměla letošní start v nohou. Po startu se usadila na poslední pozici v kontaktu se soupeřkami, zatímco její tréninková kolegyně Muguruza začala udávat tempo.

Dlouho se zdálo, že rozložení sil z přípravného Memoriálu Rudolfa Deyla zůstane zachováno. Když Muguruza za distancí zeslábla, přešly přes ni Devoir Rien a Sparkle Shout. Dosud neporažená hnědka stáje Dr. Charvát už s Janem Vernerem sahala po vítězství a zlomení čtrnáct let dlouhého prokletí vítězek předzkoušky, ale to už ve vnější stopě akcelerovala Solemeena a bylo rozhodnuto.

Třetí Sparkle Shout ztrácela na bojující dvojici dvě délky, čtvrtá Muguruza necelé čtyři. Na tabuli se dostala ještě Rabbit Coulsty, za níž zela sedmidélková mezera k šesté Giannině. Dosažený čas 1:41,42 je nejpomalejší za posledních osm let.

Solemeena byla odchována ve Vítkově na Písecku a v hřebčíně Napajedla. Loni debutovala šestým místem v Simsonově ceně a hned ve druhém startu se v Chuchle Areně Praha vyčlenila z řad nezvítězivších. Potenciál naznačila čtvrtým místem v Ceně zimní královny. Letos vlastní ještě přihlášku do Oaks.

 

Profil vítězky JCK: Solemeena připomíná svou matku, říká Martin Bláha

 

Také ve druhém jedničkovém dostihu mostecké neděle se prosadila česká odchovankyně. Čtyřletá hnědka Faliraki z vlastního chovu Jiřího Charváta nečekaně ovládla Memoriál Vlastimila Smolíka na 2400 metrů. V sedle s Janem Vernerem si jistě o 3/4 délky poradila s třetím z loňského Českého derby Francimorem a na blacktype scéně etablovaným supervytrvalcem Cacophonousem.

První dcera někdejší klasické vítězky a druhé z grupy 3 French Quebec po hřebci Zazou vyhrála na jedničkové scéně už podruhé. Jejím dosavadním největším úspěchem byl loňský triumf v Ceně tříletých klisen.

Koněm pro zapamatování je bezesporu i čtyřletý Jir Sun. Valach stáje Lokotrans ovládl dva týdny po suverénním čtyřkovém úspěchu v Bratislavě i dvojkovou Cenu hejtmana Ústeckého kraje na 1200 metrů. Pod Martinem Laubem ukázal v posledních metrech zdrcující speed a na poslední chvíli uzmul vítězství Kathy Ames. Sledovaný tříletek Vi Fi doběhl třetí.

 

Krátce ze zahraničí

 

Northerly Wind splnil roli favorita Grande Steeple Chase Di Milano (Gd1, 5000 m, 65 000 eur) a v sedle s Janem Faltejskem zvítězil jistě stylem start - cíl. Nejvíce se devítileté hvězdě majitele Jiřího Charváta a trenéra Pavla Tůmy přiblížil Lodgian Whistl, který při svém debutu v barvách stáje Statek Chyše - Váňa finioval o 1 3/4 délky druhý. Velké pořadí českých koní završil o dalších 7 délek zpět třetí Notti Magiche. Mezi pěticí startujících letos nebyl žádný domácí kůň.

Žokej Jan Faltejsek v Miláně opět slavil hattrick. Kromě Northerly Winda dovedl k vítězství ještě jeho čtyřletou stájovou kolegyni Honey Sexy v Graded3 steeplechase Premio Staffe D’Oro (3600 m, 33 000 eur) a Iva v proutěných překážkách Premio Martesana. Šestiletý valach trenérky Pavlíny Baštové a majitelky Drahomíry Stejskalové ve finiši odrazil nápor Linovskyho a vyhrál počtvrté za sebou.

Tříletý Bakhchisaray se při druhém startu kariéry poprvé umístil. V dostihu nezvítězivších Prix Louis Saulnier (2000 m, 19 000 eur) v Lyonu Parilly doběhl pod Alexisem Pouchinem čtvrtý. Na vítězného Mutabahiho však vlastní odchovanec Viktora Tymošenka ztrácel více než deset délek.

Nejlepším ze tří svěřenců Václava Luky v Lyonu Parilly byl v neděli Billabong Cat. Šestiletý hnědák stáje Leram finišoval třetí v mílové classe 3. Do Českého derby přihlášený Kamssio při svém debutu nestačil na kvalitní konkurenci v classe 1 Coupe des 3 ans (2400 m, 30 000 eur) a s Marií Vélon uzavřel sedmičlenný doběh 13 1/2 délky za vítězem.

Vítězka loňského St. Legeru Vivienne Wells absolvovala v berlínském Hoppegartenu těžký vstup do sezony. V grupě 2 Comer Group International 50. Oleander-Rennen (3200 m, 100 000 eur) odvodila velkou část dostihu, při točení do cílové roviny klopýtla a 400 metrů před cílem ji pohltilo pole. Vladimir Panov ji poté nechal docválat do cíle na posledním třináctém místě. Na vítěze Rip Van Lips s Géraldem Mossém ztrácela hnědka stáje Utrin více než 40 délek.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE