reklama 11A

Nagano Gold marně stíhal hvězdné soupeře, Verner málem vyhrál derby

ikonka

Mimořádně rušná byla první červencová neděle v dostihovém sportu. Kůň roku Nagano Gold se letos potřetí ukázal ve Francii, v Karlových Varech se běžela Letní cena klisen a v okolních zemích byla rozhodnuta hned tři derby. Přečtěte si náš souhrn.
04.07.2021 22:22  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

V Grand Prix de Saint-Cloud (2400 m, 400 000 eur) zazářil kůň, který předtím doběhl druhý v Hardwicke Stakes na Royal Ascotu. K lítosti českých fanoušků to však nebyl dvojnásobný Kůň roku Nagano Gold, nýbrž pětiletý Broome s Colinem Keanem, který se v tradiční grupě 1 v Saint-Cloud postaral o první triumf trenéra Aidana O’Briena.

Irský zástupce dominoval stylem start - cíl a ve finiši udržel o délku za sebou domácí Ebaiyru. Třetí příčku bral Gold Trip, favorit In Swoop se tentokrát musel spokojit se čtvrtým místem. Nagano Gold doběhl pod Vincentem Cheminaudem sedmý, když za distancí minul jen v závěru neježděného gr.2 vítěze Kaspara.

Sedmiletý hřebec stáje Syndikát V3J tak podruhé z letošních tří startů vyšel dotačně naprázdno. Na pátou příčku ztrácel 1 3/4 délky, na In Swoopa 4 1/4 a na vítězného Broomea asi 5 1/2 délky.

 

Čtěte také: Skvělý Ideal Approach. V devíti letech vyhrál start - cíl v Hamburku

 

Česká hvězda přitom tentokrát měla štěstí na svižný dostih, tempo udané Broomem rezultovalo ve výsledný čas 2:29,11. Rozhodující moment však nastal už na startu, kde Nagano Gold na okamžik zůstal v boxech a odskakoval se ztrátou asi tří délek. Dostih tak strávil na poslední pozici za polem a vstupní ztrátu na přední koně nedokázal smazat ani v cílové rovině. Už před distancí bylo jasné, že do boje o nejvyšší příčky nezasáhne.

"Možná ho Cheminaud v boxech trochu přidržel, podobně jako minule Guyon. V takto rozběhnutém dostihu se samozřejmě sečte každá podobná ztráta, nicméně Nagano Gold podal vynikající výkon proti špičkové konkurenci a mladším koním. Šel opravdu poctivě, po dostihu je unavený," hodnotil v neděli večer Václav Luka mladší.

"Letošní sezona Nagana je výsledkově poněkud nešťastná, ale z jeho výkonů je vidět, že ani v sedmi letech nepatří do starého železa. Určitě mě nezklamal," dodal.

 

Krátce z turfu

 

Žokej Jan Verner sahal ve Varšavě po úspěchu ve Westminster Derby. Na německé bělce Nanii - účastnici italského Oaks z tréninku Rolanda Dzubasze hodnocenou GAG 69,5 kg - ztrácel po velkém boji na hluboké dráze pouhou hlavu na domácího Guitar Mana s Joannou Wyrzyk, která se tak stala první vítěznou jezdkyní v historii varšavského derby. Třetí dojel Tomáš Lukášek s Anatorem.

Tabulová umístění vybojovali v náročných podmínkách ve Sluziewci oba svěřenci Václava Luky, který na ně angažoval Petra Foreta. Markoni LP bral čtvrtou příčku v 2600 metrů dlouhé Nagrodě Prezesa Totalizatora 9 délek za vítězem Night Tornadem a 3/4 délky za třetí Nemezis. Ophelia’s Aidan skončil pátý v mílovém Memorialu Fryderyka Jurjewicza, který ovládl na Turf Gala vítězný Timemaster s Martinem Srncem. Z dalších českých žokejů zvítězili v nedělním rámcovém programu dvakrát Václav Janáček a jednou Tomáš Lukášek.

Letní cenu klisen v Karlových Varech ovládla Achird s Milanem Zatloukalem, která jistě o 1/2 délky porazila Mo My Dream. Na dalších místech doběhly Crush On Me, Storm de Nuit a Francesca Bella. Pro hnědku majitelky MUDr. Evy Nieslanikové, která loni doběhla druhá ve Velké ceně Prahy, třetí v Jarní ceně klisen a pátá v Oaks, to bylo druhé vítězství kariéry.

Pětiletý hřebec Natam s Josefem Bartošem byl jediným českým vítězem na nedělním mítinku v Meranu. Hnědák stáje Scuderia Tania-Váňa si o 7 délek připsal proutěné překážky Premio Boccanegrana 3300 metrů.

Andrasch Starke vyhrál své osmé německé derby. V sedle Sisfahana, letos teprve podruhé startujícího syna vítěze z roku 2016 Isfahana, nasadil v cílové rovině u vnější bariéry k drtivému finiši a dostal se o 1 1/4 délky před dlouho vedoucího favorita Alter Adlera a Imiho, na němž se Sybille Vogt stala první ženou umístěnou do třetího místa v německé modré stuze. Kvůli nadměrnému použití bičíku však přišla na 14 dní o licenci. Bauyržan Murzabajev skončil na dohlášeném Lordu Charmingovi čtvrtý. Vítěze trénuje Henk Grewe pro stáj Darius Racing.

Z českého pohledu velmi zajímavé obsazení měl dvojkový handicap RaceBets.de-Trophy (3200 m, 10 000 eur) v rámcovém programu německého derby v Hamburku. Dostih odvodila loňská vítězka St. Legeru Vivienne Wells pod Maximem Pecheurem, ve vyrovnaném závěru však nakonec klesla na šesté místo. Dvojice zástupců stáje Lokotrans si rozebrala dotace za druhé a třetí místo. Aktivní Barabash se Sybillou Vogt ztrácel na suverénní vítězku Orihime 2 1/2 délky, zezadu jdoucí kandidát Slovenského derby Abrams Creek s Bauyržanem Murzabajevem doběhl 1/2 délky za svým stájovým kolegou.

Někdejší stříbrný z Českého derby Move Your Vision se stal otcem vítěze maďarského derby. Jeho syn Shy Boy se v Kincsem Parku postaral o obrovské překvapení, když lehce o 2 1/2 délky zastínil horkého favorita Eggi’s Choice, třetí skončil Binabik.

Foto: Luka Racing




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE