reklama 11A

Foto: Legendy turfu. Tak vypadalo setkání vítězů Velké pardubické

ikonka

Josef Váňa, František Vítek, Josef Vavroušek, Karel Benš, Libor Štencl, František Zobal, Vlastimil Knápek či Karel Zajko. Vítězové Velké pardubické se sešli na pardubickém závodišti, nechyběl ani bývalý žokej a úspěšný vozataj Jiří Kocman.
30.06.2021 10:30  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12D

Už se stalo dobrou tradicí, že se na pardubickém závodišti každoročně scházejí vítězové Velké pardubické z let minulých. Nejinak tomu bylo letos, kdy se v rámci červnového mítinku potkala řada legend, jejichž jméno je se slavným dostihem spjato. A ke každému se váže nějaká zajímavost.

Nemohl chybět Josef Váňa, rekordman a osminásobný vítěz Velké pardubické. Čtyři vítězství získal v letech 1987 – 1989 a 1991 se Železníkem, v roce 1997 zvítězil s Vronskym a svou řadu vítězství zakončil hattrickem v letech 2009 – 2011 v sedle Tiumena.

Pozvání přijal také Josef Vavroušek, kterému při jeho vítězství s Letcem v roce 1956 bylo pouhých 19 let a je dodnes nejmladším vítězem Velké pardubické. Pravidelným hostem je také Libor Štencl, který zvítězil v roce 1993. S Rigolettem byli jediní, kdo tehdejší ročník Velké pardubické dokončil. Pavel Liebich vítězil v letech 1981 – 1983 se Sagarem, který měl pověst "zlobivého koně", který nerespektoval překážky, a jen chytrá taktika Pavla Liebicha ho dovedla k úspěchu.

František Vítek poprvé ve Velké pardubické zvítězil v roce 1963 s Koranem a přerušil tak éru sovětských koní, podruhé triumfoval v roce 1965 v sedle kobylky Mocná. Dalším dvojnásobným vítězem je Karel Benš. Zvítězil s legendárním koněm Velké pardubické Morem v letech 1974 – 1975. Mor startoval ve Velké pardubické šestkrát a vždy se umístil. Rok po posledním Benšově vítězství se do seznamu zapsal František Zobal. Jeho osudovým koněm byl Limit.

Karel Zajko zvítězil v jubilejním 100. ročníku Velké pardubické v sedle Libentíny (1990), první vítězství ovšem získal už v roce 1986, když kolem cílové podkovy proběhl na první pozici s Valenciem. V roce 1980 zvítězil Vlastimil Knápek, a to v sedle polokrevného Simona.

Hostem setkání byl také Jiří Kocman. Ve Velké pardubické startoval v šedesátých letech. Nevyhrál ji, ale úspěchy pak později slavil ve vozatajství. Sbíral umístění a tituly, řídil (mnoha)spřeží při různých událostech, hrál ve filmech a pohádkách a velmi rád vzpomíná na večeři s britskou královnou Alžbětou II. Jeho vnuk Jakub už trať Velké pardubické také okusil.

Zdroj: tisková informace Dostihového spolku a.s.

Foto: Petr Šedivý / Dostihový spolek




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE