reklama 11B

Jezdit ho bylo jako hrát videohru. Velký Arazi uhynul ve věku 32 let

ikonka

Jako dvouletý šokoval Američany i Evropany nevídaným vítězstvím v Breeders' Cup Juvenile. Ryzák Arazi, pro kterého má dodnes slabost každý, kdo miluje dostihový sport, tento týden uhynul ve vysokém věku 32 let na předměstí Melbourne.
02.07.2021 10:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Ve věku 32 let uhynul legendární Arazi. Při této smutné příležitosti vám znovu nabízíme aktualizovaný text, který jsme na Jezdci.cz původně vydali 4. března 2019 u příležitosti ryzákových 30. narozenin.
 
 
Do australského Digger’s Restu, ležícího necelých 40 kilometrů severně od Melbourne, mu do posledních dnů chodilo množství pošty od fanoušků z celého světa. Na začátku března 2019 ale příval balíčků a blahopřání do hřebčína Stockwell Stud ještě výrazně zesílí. Ryzák Arazi se dožil 30 let a těžko se našel pravověrný dostihový příznivec, kterého by toto jubileum nechalo zcela chladným.
 
Arazi přitom ani zdaleka nemůže být počítán mezi nejúspěšnější plnokrevníky všech dob. Evropský kůň roku 1991 a šampion dvouletých hřebců na obou stranách Atlantického oceánu zůstal v pozdější kariéře výrazně za očekáváním a nestal se ani velkým plemeníkem.
 
A přesto - když si kdekoli na světě budou turfmani vyprávět o nejúžasnějších dostizích, které kdy viděli, dříve nebo později přijde na přetřes Araziho spektakulární vítězství v Breeders’ Cup Juvenile 1991.
 

Čtěte také: Chci si udělat jméno, v Německu teď dostávám hodně šancí, říká Abík

 
V sedle s Patem Valenzuelou tehdy uhranul Američany natolik, že se dodnes někdy drtivému finiši ze zadních pozic říká "Arazi moment" nebo "udělal Araziho".
 
"Dvouleté umějí líp ve Francii"
 
Syn skvělého Blushing Grooma se narodil 4. března 1989 v chovu majitele týmu NFL Buffallo Bills Ralpha C. Wilsona. Za 350 000 dolarů ho vydražil bývalý pilot a šéf firmy Gulfstream Aerospace Allen E. Paulson, který výrazného a jen 157 centimetrů vysokého ryzáka s lysinou pojmenoval po navigačním kontrolním bodě v arizonské poušti.
 
Paulsonův ikonický dres, který o pár let později ještě víc proslavil americký Kůň roku Cigar, kopíroval barvy i motivy americké vlajky. Pokud ale šlo o nadějné dvouletky, Paulson je rád posílal do evropského tréninku.
 
Výjimku neudělal ani v případě Araziho, jehož trénink převzal Francois Boutin. "Připadá mi, že tam dokáží dvouleté připravit lépe," nechal se jednou slyšet, když byl tázán na Francii. Jako dvouletý Arazi vyhrál šest ze svých prvni sedmi startů. Boutin si ho cenil tak vysoko, že ho vyslal k debutu rovnou do listed na dnes již neexistujícím závodišti Evry.
 
V sedle s žokejem Géraldem Mossém Arazi v cílové rovině pravidelně předváděl neskutečný závěr z posledních pozic, kterým si záhy získal popularitu. Než se přesunul do USA na Breeders’ Cup, měl na kontě vítězství v grupách 1 Grand Criterium (lehce 3), Prix de la Salamandre (lehce 5) a Prix Morny (lehce 3).
 
1:44,6 minuty brilantnosti
 
Těsně před Breeders’ Cup Juvenile koupil 50 procentní podíl na Arazim šejk Mohammed bin Rašíd al Maktúm, údajně za 9 milionů dolarů. A záhy si mnul ruce.
 
Arazi během následujících 1:44,6 minuty předvedl podívanou, ze které naskakovala husí kůže. Pat Valenzuela ho kvůli špatnému losu dlouho držel na chvostu pole a po vytočení prvního oblouku ztrácel na špici dobrých dvanáct, čtrnáct délek.
 
 
Na konci protilehlé roviny se během pár vteřin propracoval na třetí, čtvrté místo, bez většího úsilí se vedle soupeřů provlékl podél bariéry a v posledním oblouku minul s odzbrojující lehkostí také vedoucího Bertranda. Od té chvíle už běžel svůj vlastní dostih. V cíli měl k dobru pět délek, ale jen proto, že Valenzuela začal už v posledních metrech brzdit.
 
Evropští koně předtím dokázali vyhrát na Breeders’ Cupu sedm dostihů, ale všechny na trávě. Arazi při svém debutu na písku obrátil všechny statistiky naruby. Vyhrál s největším náskokem v historii mítinku a se známkou 134 je dodnes držitelem nejvyššího Racing Post Ratingu všech dob.
 
Cesta po čtyřech kontinentech
 
Od okamžiku největšího triumfu byla Araziho kariéra už jen sledem zklamání. Po sezoně se podrobil artroskopické operaci čipu, což byl tah, kterého Boutin později litoval. Jako tříletý ještě vyhrál v Paříži jednu grupu 3 a listed, ale brilantnost z předešlé sezony byla nenávratně pryč.
 
V roli horkého favorita Kentucky Derby zklamal osmým místem poté, co sice v oblouku výrazně nastoupil, ale v cílové rovině brzy zeslábl. Neuspěl ani v Breeders’ Cup Mile. Po sezoně ukončil kariéru s bilancí devíti vítězství a 1,2 milionů dolarů na vyběhaných dotacích.
 

Čtěte také: Čech v dostihovém Hongkongu. Je to úplně jiný svět, říká Vraj

 
Jako plemeník prošel dobrými adresami jako Dalham Hall Stud, Three Chimneys Farm a nějaký čas připouštěl také v Japonsku. Poté se přesunul do Independent Stallion Station v Austrálii a jednu sezonu strávil ve švýcarském hřebčíně Söhrenhof.
 
Jeho zřejmě nejlepším synem byl gr.1 vítěz a třetí z Kentucky Derby Congaree, kromě něj měl Arazi ještě deset dalších stakes vítězů. Výrazně lépe si vedl jako mateřský otec, jeho dcery daly vítěze Dubai World Cupu Electrocutionista, šampionku amerických klisen na trávě Lahudood nebo vítěze Melbourne Cupu 2010 Americaina.
 
Důvod mystického koně
 
Arazi trávipoklidnou penzi v australském Stockwell Stud, kde denně dostával svá oblíbená jablka a nadále se těšil pozornosti fanoušků.
 
Francois Boutin až do smrti věřil, že Arazi byl nejlepším koněm, jakého trénoval. Podobně mluví Pat Valenzuela, který přitom vedl Sunday Silence při vítězství v Kentucky Derby 1989. "Kdykoli Arazi viděl otevřenou mezeru, hned se do ní pustil. Bylo to jako hrát videohru. Lepšího koně jsem nejezdil," prohlásil americký žokej.
 
A tak měl možná pravdu list The New York Times, který Araziho označil za "mýtického a téměř mystického koně".
 
"Když běžel, nechával dospělé muže zapomenout na jejich starosti, přiměl jejich srdce bít rychleji a jejich oči se leskly," dodal před několika lety Racing Post.
 
 
Foto: breederscup.com




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE