reklama 11D

Murzabajev: Japonsko je úplně jinde. Žokej si tu žije na vysoké úrovni

ikonka

Japonská pohádka Bauyržana Murzabajeva pokračuje. Po 800. vítězství kariéry a smršti úspěchů ho ještě v únoru čeká zajímavá příležitost při Saudi Cupu, vyloučeny nejsou ani starty na mítinku v Dubaji. "Lidé si mě tady všímají," pochvaluje si.
15.02.2023 17:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

Co by v případě jiného žokeje znamenalo velký mezník a oslavované jubileum, v současném rozruchu kolem Bauyržana Murzabajeva dokonale zapadlo. Nedělní triumf s hřebcem Seraphic Call v Hanshinu byl podle statistik komentátora Jiřího Zlámaného 800. vítězstvím v kariéře českého a německého šampiona. Pokud se mu budou vyhýbat zranění, prestižní tisícovky by se tímto tempem mohl dočkat za půldruhého roku.

V průběžném pořadí japonského šampionátu patří Murzabajevovi výborná osmá příčka. Za minulý měsíc a půl vyhrál již třináct dostihů, tedy stejný počet jako legendární Yutaka Take, a na vyježděných dotacích se za měsíc a půl přehoupl přes 288 milionů jenů (v přepočtu 46 milionů korun).

"Samozřejmě jsem hodně spokojený. Vyhrál jsem tady grupu 1, grupu 2 a listed dostih. Můj konkrétní cíl je teď ještě grupa 3, abych měl kompletní sbírku japonských blacktype," řekl Bauyržan Murzabajev ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

 

Čtěte také: Obměna generací v Bošovicích. Je to intenzivní a úplně jiné, říká Luka

 

Za většinou koní, které Murzabajev na japonských drahách jezdí, stojí dostihové a chovatelské impérium Northern Farm, stojícící za množstvím úspěšných syndikátů.

"Když chce jezdec přijet do Japonska, musí se za něj písemně zaručit jeden majitel a jeden trenér. Za mě je zodpovědná Northern Farm a jako trenér mi to podepsal Hisaši Šimizu, který kdysi trénoval jednoho z nejlepších japonských koní Kitasan Blacka," vysvětluje Murzabajev.

Lepší soustředění v karanténě

V praxi však jezdí pro celou řadu různých trenérů. Pod Japan Racing Association spadají dvě velká tréninková střediska, Miho a Rito.

"Kůň, který má běžet dostih, musí být nejméně tři týdny v jednom z těchto dvou center. Všechny galopy před dostihem se musí odehrát v Rito nebo Miho. To pomáhá bezpečnosti účastníků dostihů i přehledu sázkařů. Nelze mít koně někde na zahradě a pak přijet do dostihu. Každý trenér tady může mít 20 až 28 svěřenců, mnoho koní se proto vrací po dostizích do hřebčína nebo na pretrénink," dodává.

V centrále Rito působí více než stovka trenérů, s nimiž se Murzabajev každý týden potkává na dráze a v zázemí. "Většinou jezdím v práci koně, které pak pojedu. Odjezdím čtyři nebo pět galopů, z toho jeden až dva pro pana Šimizu. Cítím ale velký zájem i od dalších trenérů. Lidé si mě všímají a je to tady hodně kamarádské, další koně mi shání agent," konstatuje Murzabajev.

Jeho týdenní harmonogram je jasně nalinkovaný. V pondělí a úterý má vesměs volno, ve středu a čtvrtek jezdí v tréninku a v pátek se již musí hlásit na závodišti k žokejské "karanténě! před víkendovými dostihy.

Přísný režim, v němž jsou jezdci od pátku do neděle odříznuti od vnějšího světa a nemohou využívat mobily ani internet, mu umožňuje se maximálně soustředit na dostihy.

"Je samozřejmě škoda, že se po dostihu nemůžu podívat na internet nebo být o víkendu v kontaktu s rodinou, ale jinak mi to docela vyhovuje. Spíš mi to vyhovuje. Já jsem pro japonské dostihy těžký, shazuji dost váhy, takže se nenudím. Uvnitř karantény je restaurace, sauna a posilovna, kde se připravuji na dostihy. Mám pro sebe více času, není to honička jako v Evropě. Můžu se koncentrovat jen na dostihy a intenzivně se na ně připravovat," potvrzuje.

Zajímavá šance v Rijádu

Jelikož se na jaře vrací do Evropy, ambice na lepší umístění v šampionátu nemá. "Proniknout do top 5 nebo dokonce mezi tři nejlepší by se dalo, ale mám závazky vůči Northern Farm. Teď mi z Godolphinu nabízeli favorita v grupě 1, musím však jet pro své majitele grupu 3 na jiném závodišti. Navíc teď už nezbývá moc času, jezdím tento víkend a potom až 4. března," podotkl Murzabajev v podcastu na EquiRadiu.

Už za necelé dva týdny ho čeká atraktivní zpestření programu - zúčastní se International Jockeys Challenge v Rijádu. V rámcovém program Saudi Cupu na závodišti krále Abdulazíze pojede také půldruhého milionem dolarů dotovaný Turf Sprint na šestiletém Lauda Sionovi.

"Měl jsem štěstí, že jsem ho jel v prosinci a skončili jsme spolu třetí v grupě 2 Hanshin Cupu. Jeho tým se pak rozhodl pro Rijád a dohodl se s majitelem, že mi dá šanci, protože jsem si s koněm rozuměl. Pokud zaběhne dobře, měl by na Blízkém východě zůstat a chystat se na Dubaj. Potřebnou třídu určitě má, jen už je starší a náladový. Když bude chtít, může ten dostih klidně vyhrát," je přesvědčen Murzabajev.

Už v tuto chvíli má jistotu, že japonský dostihový sport stojí o jeho návrat.

"Když budu zdravý, měl bych se letos vrátit koncem roku a jezdit tady nejprve měsíc mezi Japan Cupem a Arima Kinen. Potom bych měl týden volno na Silvestra a od ledna 2024 naskočím na další dva měsíce. A mohl bych přijet i v roce 2025. Zájem z jejich strany je, různí majitelé mi už teď říkají, abych se učil japonsky. To je ale hodně těžké. Kdyby mi bylo dvacet, asi bych se to naučil. Japonské dostihy jsou úplně někde jinde, rozdíl ve finančním odměňování je také obrovský. Žokej si tady žije na vysoké úrovni, každou chvíli se s námi chtějí lidé fotit na ulici nebo v restauraci. Je to tady obrovský a uznávaný sport," uzavírá Murzabajev.

Foto: Japan Racing Association




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE