reklama 11C

Průvodce Českým derby: Hádanka bez hvězd. Kdo zvedne hozenou rukavici?

ikonka

Každé derby má svůj specifický náboj, to letošní však přináší unikátní situaci. Na přihláškách chybí významná část loňské dvouleté špičky, většina uchazečů se pouze seznámila s dostihovým ruchem. Podívejte se na rozložení sil pět měsíců před startem.
31.01.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Možná ještě o něco větší rébus než obvykle představuje seznam osmačtyřiceti koní nominovaných do letošního Českého derby v rámci prvního přihlašovacího termínu minulý čtvrtek. Zatímco přesně před rokem se na seznamu kandidátů ocitla prakticky kompletní špička dvouletého ročníku, tentokrát je situace diametrálně odlišná.

Oba "zimní favority" a další vrcholné ročníkové zkoušky loni vyhráli koně, u nichž jejich týmy vytrvalecké dispozice nečekají a budou je menežovat na střední tratě. Výsledkem je dlouho nevídaná situace, kdy na přihláškách derby chybí jedničkoví vítězové a převažují koně s minimem dostihových zkušeností.

To samo o sobě ještě nic neříká o potenciální kvalitě letošních derbystů. Rozložení sil je však natolik nejasné, že se v průběhu jara dají očekávat zvýšené snahy o klasické nákupy na poslední chvíli a větší počet dodatečných přihlášek. Z jistého úhlu pohledu se totiž skutečně může zdát, že milion korun pro vítěze v tuto chvíli leží na zemi.

Z trenérů jsou zatím nejpočetněji - pěti svěřenci - zastoupeni Ingrid Janáčková Koplíková, Allan Petrlík a Radek Holčák. Čtveřici potenciálních kandidátů má v lednovém termínu k dispozici Václav Luka mladší, trojici pak Zdeněk Seménka a Zdeno Koplík. Po dvou koních přihlásili Štěpánka Myšková, Konstantin Kobzarev, Jana Nováková, Jan Rája, Miroslav Nieslanik a obhájce loňského vítězství Dalibor Török.

Čtyřicet let po triumfu svého Tarana v Čs. derby se chce pokusit o další úspěch Jaroslav Drlík, naopak svěřenci Pavla Tůmy, Josefa Váni či Heleny Vocáskové zatím chybí. Loni početným tříletým ročníkem disponující Luboš Urbánek odeslal jednu přihlášku.

Mezi majiteli má zatím výsadní postavení Rabbit Trhový Štěpánov se čtyřmi reprezentanty. Zajímavou ofenzivu nastartovala stáj Arenzo, jejíž trojice klisen stojí doma a ve Velké Británii. Rok po nejúspěšnější klasické sezoně českého chovu je přihlášeno osm tříletých narozených na domácí půdě. “Owners-breeders” jsou zastoupeni sedmkrát.

Pojďme se na seznam přihlášených koní podívat podrobněji. Stejně jako v předchozích letech si ho rozdělíme na několik částí, neboli po vzoru fotbalových losování na "koše".

 

Koš číslo 1: Koně s dvouletou kariérou ve střední Evropě

 

Posledním vítězem Českého derby, který nepatřil do tohoto koše, byl v roce 2015 Touch Of Genius. Od té doby se v tuzemské modré stuze prosazovali koně, kteří jako dvouletí vyběhli na středoevropských drahách nebo odsud byli menežováni do Francie.

Z 32 kandidátů v prvním koši však pouze sedm dokázalo zvítězit. Pohledným triumfem na all weather dráze v Deauville na sebe v prosinci upozornil Vivernus (Midshipman) z vlastního chovu Sultana Hariba, na jehož přání byl hřebec přihlášen do únorového Saudi Derby.

Mezi koňmi, které už české publikum zná, nechybí Mes Ailes (Wings Of Eagles), kterého pro Kamila Vocetku připravuje Jana Nováková. Kromě premiérového vítězství loni zaznamenal třetí místo v Ceně zimního favorita, v o 200 metrů delší pražské variantě skončil šestý.

Právě umístění z Pražského zimního favorita patří k světlejším bodům v současné nepřehledné situaci. Druhý Charpentier (Cracksman), stájí Joly za 25 000 eur získaný polobratr listed vítězky Monette, je jménem pro zapamatování, stejně jako třetí Tommy Lee Horn (Golden Horn) ze stáje MANEKO. Pro hřebce z rodiny Invincible Spirita a Mishriffa to byl dokonce dostihový debut a hned napoprvé ukázal velkou koncovku.

Vítězství má již na kontě druhá z Ceny zimní královny i Karpatské ceny Shining Sky (Pedro The Great). Klisna Stáje Březová je dcerou francouzské listed vítězky a příbuznou držitele modré stuhy z roku 2002, nedávno uhynuvšího Poderosa.

Nejdražším koněm v tomto koši je Asellus Australis (Australia), za něhož stáj Meridian zaplatila 40 000 guinejí. S dostihovým děním se loni jen velmi letmo seznámili i za 35 000 eur vydražená polosestra dvou blacktype vítězů Kerrsy (Recoletos) a o tři tisíce levnější Well Golden (Golden Horn).

Rabbit Trhový Štěpánov své potenciální derbysty tentokrát nekoupil jako hříbata, nýbrž na loňské breeze-up dražbě Tattersalls Ireland. Nejlépe se z nich dosud ukázal třetí z Gerschova memoriálu Rabbit Zoustar (Zoustar).

DS Pegas přihlásila dvojici vlastních odchovanců Jiřího Trávníčka - Holy Happy (Shalaa) se jako dvouletý třikrát umístil ve Francii, syn rychlé Dorotky Duplikat (Dariyan) finišoval pátý v Pražském zimním favoritovi.

Působivými triumfy v menších chuchelských dostizích se uvedli From The Stars (Storm The Stars) a Little Lord (Zazou), zatímco Paris Of Tai Chi (Tai Chi) doběhl druhý v bratislavské Velké ceně BBAG a Si Su Henkimu (Protectionist) jen těsně uniklo vítězství v Drážďanech. Zajímavým koněm, který by mohl ukázat velký progres, je syn klasické vítězky Arganty Arzaan (Harzand) z vlastního chovu Marka Šimáka.

Patrioti budou držet palce jedinému napajedelskému odchovanci na přihláškách Vanrickovi (Amico Fritz). Vnuk výborné Vapety hájící stejně jako ona barvy Stáje Mikon se umístil ve všech čtyřech loňských startech, v Karpatské ceně skončil pátý.

 

Koš číslo 2: Debutanti

 

Z dvanácti nestartovavších kandidátů mezitím dva stihli debutovat na mítinku v Cagnes-sur-mer a v obou případech se jedná o svěřence Ingrid Janáčkové Koplíkové. Za 12 000 eur vydražený Ganibet (Almanzor) je příbuzným koní jako Verglas, Magical nebo Rhododendron. Shahbandar (Storm The Stars) při lednovém debutu zaujal čtvrtým místem.

Janáčková Koplíková chystá i nejdražšího koně tohoto koše Fame Stars (Sea The Stars), za niž majitelka Jana Dufková zaplatila 21 000 eur.

Václav Luka ml. přihlásil tři debutanty, Cayambe (Golden Horn) ze stáje Leram patří do rodiny špičkových německých koní jako Turfkönig, Turfdonna a další.

Stáj Tippler Group s.r.o. a trenér Jan Demele mají na přihláškách polosestru svého životního koně Gaspariniho Garmonu (Egerton). Vojtěch Martin a jeho stáj CK Martin Tour se mohou vrátit do světla ramp prostřednictvím Breakmomenta (Saxon Warrior), polobratra listed umístěné Out Of Town.

A zajímavým momentem je i přítomnost Calistgitullky (Tullamore), dcery druhé z Jarní ceny klisen Calistegie. Otec vlastní odchovankyně majitele Josefa Sallera mladšího Tullamore vyhrál České derby přesně před patnácti lety…

 

Koš číslo 3: Zimní importy a cizinci

 

Časy, kdy České derby lákalo mezinárodní konkurenci, jsou zřejmě minulostí. Obě zahraniční přihlášky do letošní modré stuhy mají české majitelské pozadí. Loni dvakrát startující La Traviatu (Kingman), trénovanou Brianem Barrem na britských ostrovech, totiž koupila stáj Arenzo a dá se očekávat, že se v blízké budoucnosti přesune do tréninkového střediska Želeč.

Tam se pod dohledem Jana Ráji již chystají dvě další klasické akvizice majitele Luca Boermanse Quiet Street (Kodiac) a Queen Of Cartes (Kingman), které si z ostrovů přivezly ratingy 67 a 66 a letos je lze označit za dosud jediné zimní importy před klasickou sezonou.

Druhou zahraniční přihlášku vyplnil polský trenér Robert Swiatek, jeho dosud nestartovavší svěřenec Wizou (Zazou) je však vlastním odchovancem Zdeňka Rathouského. Hřebcova matka Williann doběhla čtvrtá v Oaks a pátá v St. Legeru.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová

Nachází se mezi 48 současnými kandidáty budoucí vítěz 103. Českého derby?

celkem hlasů: 48

Hlasování skončilo.

Ano, zvítězí některý z koní přihlášených v lednu. 14 / 29.17%
Ne, budoucí vítěz bude teprve dohlášen. 34 / 70.83%



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE