reklama 11D

Revoluce na britských závodištích. Jockey Club zrušil dress code

ikonka

Britské dostihy už nechtějí být elitářské a bránit ve vstupu do lóží lidem v neformálním oblečení nebo teniskách. Patnáct závodišť patřících Jockey Clubu ve čtvrtek oznámilo zrušení dress codu. Naopak mítink Royal Ascot svá pravidla měnit nebude.
03.02.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Je to zdánlivý detail, který se samotných dostihů ani netýká, ale na britských ostrovech znamená revoluční změnu. Jockey Club, vlastník patnácti závodišť včetně Cheltenhamu, Aintree, Newmarketu, Sandownu nebo Epsomu, ve čtvrtek oznámil, že s okamžitou platností ruší ve svých hledištích dress code.

Diváci mohou přijít na závodiště v jakémkoli oblečení, v němž "se cítí dobře a pohodlně", uvedl Jockey Club v tiskové zprávě. Výjimkami jsou pouze masky nebo repliky sportovních dresů a dress code bude nadále platit během Derby na tribuně královny Alžběty II. v Epsomu.

Zrušením dosavadních pravidel oblékání v některých částech závodišť chce Jockey Club učinit dostihový sport přístupnějším napříč celou společností.

 

Čtěte také: Rex Of Thunder nás umí potrápit. Naší nadějí je Shining Sky, říká Demo

 

"Dostihy vždy lákaly diváky z různých vrstev společnosti. Tím, že už nebudeme po lidech vyžadovat, co mají a nemají nosit, chceme zdůraznit, že na závodiště může přijít opravdu každý. Samozřejmě to neznamená, že lidem budeme bránit, aby se elegantně oblékli. Pouze jim dáme možnost volby a příležitost dorazit na závodiště v oblečení, které jim vyhovuje," řekl šéf exekutivy Jockey Clubu Nevin Truesdale.

Debatu o dosavadním dress codu na většině britských závodišť loni podnítil skandál v Sandown Parku, kde nebyly vpuštěny dvě návštěvnice do nejdražší části hlediště s odůvodněním, že měly na nohou bílé tenisky. Sportovní obuv dosud byla v dostihovém klubu v Sandownu zapovězena, stejně jako krátké kalhoty, sportovní oděv a žabky.

Podle spolupracovníka listu Racing Post Paula Kealyho šlo přitom o "dvě perfektně oblečené mladé ženy". Pracovníci závodiště je nakonec do hlediště po dlouhém dohadování pustili, ale případ se dostal do médií.

Sandown čelil na sociálních sítích velké kritice za elitářské chování a trvání na překonaných standardech, které navíc neodpovídají praxi na dostizích v jiných zemích. "Přijďte na dostihy, říkají. Nicméně když začnete povzbuzovat, zpívat nebo nosíte tenisky, budete napadáni, vyvedeni nebo ještě hůř nevpuštěni," posteskl si na Twitteru fanoušek Tom Barkley.

Royal Ascot se měnit nebude

Jockey Club nepopírá, že zrušením dress codu reagoval mimo jiné i na loňskou kritiku. Podle moderátora televize ITV Oliho Bella je to "velký krok dopředu pro celé dostihy".

"Pokud bojujeme o pozornost a vysílací čas, myslím, že mít bariéru ke vstupu do jakékoli části hlediště není prospěšné. Nedáváme tím najevo, že jsme otevření všem a všechny vítáme. Jsem rád, že se posouváme k větší vstřícnosti a opouštíme přístup jako z časů Charlese Dickense," řekl Bell listu Racing Post.

Dress code naopak nadále zůstává důležitou součástí mítinku Royal Ascot, potvrdilo ve čtvrtek závodiště.

"Royal Ascot je unikátní událost, při níž dress code tvoří důležitou součást zážitku. Pro některé části hlediště včetně královské lóže zůstávají v platnosti dress cody a související pravidla. Slavnostně se obléct na královský mítink je základním a velmi populárním bodem. V části Windsor Enclosure žádný dress code není a platí pouze nezávazná doporučení," připomněl Ascot ve čtvrteční tiskové zprávě s tím, že mimo slavný mítink platí na většině dalších akcí závodiště uvolněná pravidla.

Zdroje: tiskové zprávy Jockey Clubu a Ascotu, Racing Post

Ilustrační foto: Petr Malík




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }