reklama 11B

Cracksmanův syn, ale i Vapetin vnuk. Holčák s nadějí vyhlíží derby

ikonka

Trenér Radek Holčák přihlásil do letošních klasických dostihů pět tříletých a věří, že má k dispozici silnou sestavu. Ve Velkých Karlovicích aktuálně panuje klasická zima se vším všudy, klasický ročník se tak bude tradičně chystat i ve Slušovicích.
08.02.2023 12:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Nadějnou sestavu tříletých koní letos chystá Radek Holčák. Ve Velkých Karlovicích momentálně stojí čtyři hřebci a jedna klisna s klasickými ambicemi a samotný trenér věří, že s trochou štěstí může zaútočit i na třetí vítězství v Českém derby.

"Celkově mám velmi zajímavý tříletý ročník, ale hodně bude záležet na tom, co mají ve svých stájích kolegové. Někdy se podaří uspět i s koněm, kterého člověk nepovažoval za nic zvláštního, a jindy zase nevyhrajete ani s kvalitním koněm, protože mu nejde naproti štěstí a kolegové mají doma něco ještě o dírku lepšího," řekl Holčák ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Stáj K-K Metal a.s. disponuje dvojicí Well Golden a Little Lord, stáj Joly vkládá velké naděje do Charpentiera a na přihláškách klasických dostihů jsou zastoupeni i Paris Of Tai Chi ze Syndikátu 2007 a domácí odchovanec Vanrick v barvách Stáje Mikon.

 

Čtěte také: Koní na Pohoří přibylo, ale s chovem jsem skončila, říká Růžičková

 

Všech pět klasických nadějí stihlo debutovat již ve dvou letech. "Naučil jsem se od táty, že když dvouletek může vyběhnout, měl by aspoň nějaké zkušenosti na dráze nasbírat. Pokud se bavíme o potenciálních koní pro derby, čím větší vytrvalec, tím je pozdnější. Jsem rád, že jsem teď měl koně právě na tom rozhraní, že sice ještě nebyli úplně hotoví, ale byli schopní debutovat ve dvou letech," poznamenal Holčák.

Druhou příčkou v Pražském zimním favoritovi na sebe v listopadu upozornil Cracksmanův syn Charpentier, který předtím doběhl druhý ve II. kategorii i v Bratislavě.

"V Pražském zimním favoritu byl druhý na velmi hluboké dráze, navíc Jaro Línek dvě kila převažoval. Je narozený v dubnu a potřebuje dozrát. Doufám, že na jaře všechno zvládne, ale kvalitu má a určitě je vytrvalec. Navíc má výbornou povahu, je flegmatický. To je moje velké želízko v ohni," konstatuje Holčák.

Do derby a St. Legeru se pokusí směřovat i německý odchovanec Well Golden. Narostlý hnědák po vítězi britského derby Golden Hornovi je členem výborné rodiny z hřebčína Röttgen a loni stihl jediný start v Bratislavě.

"Po debutu laboroval se šimbajny a měl růstové problémy. Je to možná jeden z mých nejkvalitnějších koní a další vytrvalec, ale je prostě velký a pozdní. I pro mě je to ještě trochu záhada, protože není moc oťukaný a zatím můžu vycházet jen z toho, co vidím v práci. Bude potřebovat, aby mu v kariéře pomohlo počasí. Při jeho mohutnosti je otázka, jak se popere s našimi drahami a pevnou půdou," přemítá Holčák.

Stáj K-K Metal a.s. majitele Pavla Kochana disponuje ještě v Německu narozeným synem hřebce Zazou Little Lordem. Mrštný ryzák na sklonku sezony zaujal velmi lehkým vítězstvím o 12 délek v Praze, ale trenér je prozatím skeptický ohledně jeho distanční použitelnosti.

"Je z našich tříletých nejmenší. Do Velké jarní ceny může směřovat, u něj je zatím otázka třídy a asi to úplně nebude kůň dokola," myslí si Holčák.

Naopak velmi univerzální by měla být hnědka Paris Of Tai Chi z chovu nedávno zrušeného německého hřebčína Harzburg. Druhá z bratislavské Velké ceny BBAG za výborným Devilem In Pink vlastní přihlášky do derby i Oaks.

"V práci se mi jeví jako hodně vytrvalá. Potvrdil mi i to i David Liška po posledním startu na Slovensku, že potřebuje větší závodiště a delší distanci. Podobný pocit máme i my s pracovním jezdcem. Je to bezproblémová kobyla a univerzální, pokud jde o stav dráhy. Třída i výkonnost tam je," řekl Holčák v podcastu na EquiRadiu.

Nemalé naděje poutá i napajedelský odchovanec Vanrick. Syn Amico Fritze se stejně jako jeho slavná bába Vapeta nachází v majetku Stáje Mikon. "Koník vypadá velmi pěkně, líbí se mi exteriérově i svou povahou. Moc bych to přál majitelům, jsou to srdcaři, investují do koní spoustu let a stále podporují český chov," podotýká Holčák.

Český chov a mladé talenty jako nutnost

Právě úspěchy českého chovu jsou podle velkokarlovického trenéra něco, na čem by mělo záležet všem účastníkům dostihového provozu.

"I já jsem byl rád, že se loni tak dařilo Gasparinimu. Dnes už to beru všechno v širších souvislostech, je zapotřebí, aby náš turf žil. Jsme na tom závislí a pokud nebudeme všichni podporovat domácí chov a produkci, ale třeba i mladé jezdce a vytvářet jim potřebné podmínky, nebude to dobré," zamýšlí se Holčák.

Osobně proto oceňuje majitele a trenéry, kteří pravidelně umožňují mladým jezdcům sbírat potřebné zkušenosti v dostizích. "Já vím, že je to trochu začarovaný kruh, protože když se jezdci pak něco naučí, utečou třeba do zahraničí. Ale když jim nebudeme dávat příležitosti, ti jezdci tady nebudou," dodává.

Ve Velkých Karlovicích je momentálně zima se vším všudy. "Taková ta pravá poctivá zima s půl metrem sněhu, na kterou jsme byli v našem středisku dříve zvyklí. Dnes ráno bylo mínus patnáct stupňů, což sice není úplně příjemné, ale beru, že to tak má být a jsem spokojený," potvrzuje Holčák.

"Naše zimní příprava je za ta léta zaběhlá, nastavil to tak už táta. Máme tam zařazený relax, nabírání sil pro koně a když se dá pracovat ve sněhu, je to dobré. Přizpůsobujeme se počasí. Je jasné, že na jaře býváme trochu zpoždění a že si musíme pomoct dojížděním na dráhu ve Slušovicích. Čím více máme nadějných koní v klasickém ročníku, tím více se na to musíme soustředit a máme to tak v plánu i letos," uzavírá současný šéf stáje Valencio.

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE