reklama 11D

Obměna generací v Bošovicích. Je to intenzivní a úplně jiné, říká Luka

ikonka

S množstvím mladých koní a jen omezeným počtem osvědčených opor vstupuje do sezony 2023 trenér Václav Luka mladší, který se letos chce zaměřit zejména na jarní klasické dostihy ve více zemích. "Jsem optimista. Myslím, že se můžeme těšit," hodnotí.
14.02.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Na první pohled zůstává ve stáji trenéra Václava Luky mladšího v Bošovicích u Písku všechno při starém. Kapacita střediska je zaplněná, na jedné z nejúspěšnějších adres v českém turfu se připravuje více než šedesát plnokrevníků. Ve skutečnosti však probíhá možná největší generační obměna za čtrnáctiletou existenci centrály Luka Racing.

"Úplně poprvé tvoří převážnou část stáje mladší začínající koně, dvouletí a tříletí. Znamená to úplně jiný systém práce, jiný management i pohled na všechno okolo. Je to hodně intenzivní a úplně jiné," potvrzuje Václav Luka v rozhovoru pro server Jezdci.cz.

"Letos jsem si řekl, že pokud všechno půjde dobře, chtěl bych zacílit na české a slovenské jarní klasiky. Už teď se nám v práci začíná ukazovat pár zajímavých nadějí. Vidím to optimisticky a myslím, že se můžeme na sezonu těšit," věří.

 

Čtěte také: Mauricius s Bartošem září dál. Češi vyhráli všechny tři grupy v Pise

 

Osu bošovických mladých koní a debutantů tvoří reprezentanti Lukových největších klientů - stájí Leram, Westminster Race Horses a Viktor Tymošenko. Ukrajinský majitel bude své koně opět směřovat do Francie, Kozachka po Sea The Stars bude přihlášena do Prix de Diane.

"Člověk by měl být otevřený všem možnostem a nikdy neříkat nikdy, proto zkusíme i letos přihlášky do francouzských klasik, kromě Kozachky ještě s Bellatorem. Je to složité, na druhou stranu mám dobrý pocit v práci a má to smysl i ze strategického hlediska. Třeba Gurzuf se loni velmi dobře prodal díky tomu, že byl přihlášený do francouzské Velké jarní ceny. Má to i tento náboj," vysvětluje Luka.

Tříleté talenty mezi Českem a Slovenskem

Z koní směřujících na domácí klasickou scénu se loni nejlépe ukázala ve třech startech neporažená bělka Salt Mix ze stáje BoKaBau s.r.o. Vítězka Ceny zimního favorita a Gerschova memoriálu to na jaře nebude mít jednoduché, ale trenér věří v její třídu.

"V zimě trochu zesílila, jinak je stále stejná. Jejím cílem bude jarní klasika. Narazí na soupeřky, které se teprve vyvíjejí a budou ji postupně dohánět, ale ukázala dobrou třídu a věřím, že na klasické vítězství má," podotýká Luka.

Zajímavou klisnou je i česká odchovankyně Gratulace. Do Jarní ceny klisen, Oaks a St. Legeru přihlášená dcera hřebce Eagle Top bude hájit barvy stáje Luka racing syndicate. "Ta se mi líbí hodně. Nevím, jestli zrovna jí bude vyhovat Most a zda nepůjde radši do Bratislavy," nastiňuje trenér.

Na Slovensku se o klasický úspěch pokusí také vítěz Karpatské ceny Marlowe ze stáje Leram a ve Francii etablovaný King Mollenkott, vlastní odchovanec Westminster Race Horses.

"Westminster má kromě Kinga Mollenkotta ještě několik tříletých, mimo jiné nadějnou Lady Giu, která je aktuálně po operaci, nebo do derby přihlášeného Sira Westmintera, zelenáče dělajícího rychlé pokroky. To bude šikovný kůň, který také něco umí," věští Luka.

Do Velké jarní ceny by mohl směřovat srbský odchovanec My Taky Taky LP, polobratr jedničkového a mezinárodního vítěze Markoniho LP. "Dělá na mě dobrý dojem. Pokud by na dráze překvapil podobně jako jeho sourozenec, vůbec bych se nedivil. Teď bude debutovat ve Francii a pak uvidíme. Markoniho jsem na začátku podceňoval a nakonec vyhrál Kincsem Díj, tohle může být podobný příběh. Markoni je mimochodem doma v Srbsku, prodělal operaci a stále se uvažuje o jeho možném návratu na dráhu," popsal Luka.

Klasické přihlášky mají i sledovaný Bellator, Bastilla, Cayambe, Gajda, dcera třídové Coffoly Carrera, Coletka a Tugendhat.

Westminster Night a Partenit zůstávají

Nezvykle malou skupinu tvoří v Bošovicích starší koně. Řada osvědčených opor v uplynulých měsících z věkových či zdravotních důvodů opustila středisko. Někteří dočasně, což je případ čtyřletého valacha Memento Mori. Hvězda stáje BoKaBau s.r.o. se po srpnovém vítězství na úrovni classe 1 v Deauville ze zdravotních důvodů odmlčela.

"Je momentálně ve výběhu a s jeho návratem se letos nepočítá. Dokázal toho hodně, ale není zdravý a musíme si na něj počkat v příštím roce," potvrzuje Luka.

Silnou dvojicí by měli být Westminster Night a Matt Machine. "Oba jsou hodně dobří. Westminster Night měl loni psychický problém, v jednu chvíli byl více hřebcem než závodníkem a pak přišlo zranění, přišlápnutá podkova v Chuchli… Teď je vykastrovaný a pokud ho už nebude limitovat hlava, určitě umí francouzský handicap 45 kg. Matt Machine přišel z Polska a ten je také zajímavý," hodnotí trenér.

Nejvýše hodnocený kůň české Klasifikace z roku 2021 Partenit a rychlý sprinter Azov by se letos mohli ukázat i na domácí scéně.

"Partenit si prošel dubajskou anabází, pak se nám úplně nepovedlo jeho menežování, ale v Deauville a v listed zaběhl dobře. I Azov dokázal na podzim vyhrát, toho bych chtěl ukázat v některých velkých dostizích v Česku. Uvidíme, zda bude majitel souhlasit," dodal Luka.

Zkušených koní pro francouzské handicapy je v současné době jen hrstka, zůstává například bojovník Ideal King. Na domácích drahách se ukáží Wakai Go či Westminster Cat.

Zvláštním zpestřením by mohl být čtyřletý Legionar Srb, jeden z nejlepších srbských sprinterů, který v dosavadním domově vyhrál sedm dostihů. "Je to jejich šampion a ta situace je podobná jako s Markonim. Musím zjistit, co od něj čekat," zamýšlí se Luka.

Ohledně jezdeckého obsazení počítá se šancemi pro Lucii Fialovou, Simonu Laubeovou a syna Matyáše, rád by také pokračoval ve spolupráci s Petrem Foretem.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }