reklama 11C

Warness je srdcař. Dnes už olympiádu vidím reálně, říká Kamil Papoušek

ikonka

Kamil Papoušek doufá, že v pátek 7. května bude mít možnost v Poháru národů při závodech CSIO3* CET Prague Cup přesvědčit domácí fanoušky parkurového skákání, že si zaslouží místo v olympijském týmu. Zpočátku přitom byl až na konci seznamu adeptů.
05.05.2021 16:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C


Ještě vloni v srpnu před prvním ročníkem závodů CSIO3* CET Prague Cup v Chuchle Areně Praha nepatřil Kamil Papoušek mezi nejžhavější želízka v ohni pro start na olympijských hrách v Tokiu. Dnes už své šance vidí mnohem reálněji. 

Pokud se mu podaří prosadit do sestavy, byl by bezpochyby jediným, kdo by v Japonsku reprezentoval Českou republiku na státním koni. Jeho koňský svěřenec, kterým je letos jedenáctiletý holandský teplokrevník Warness, je totiž v majetku Zemského hřebčince Písek, což je státní příspěvková organizace.

Kamil Papoušek přitom toho černého krasavce sedlá jen asi rok a čtvrt. Dvojici utvořili právě za účelem dosažení olympijské kvalifikace, což se jim podařilo díky skvělému výkonu během loňského Poháru národů ve Velké Chuchli. Kamil Papoušek přitom musel překonat především sám sebe, neboť startoval i přes bolestivé zranění v oblasti třísel. 

Za pár dní si velmi pravděpodobně účast při pražském Poháru národů s Warnessem zopakují. Tentokrát však budou mít jezdec i kůň podstatně větší sebevědomí, než tomu bylo v loňském roce. „Ze začátku jsem bral snahu o dosažení minimálních požadavků způsobilosti pro start na olympijských hrách spíše s nadsázkou. Tím, jak se to blíží a jak jsem toho koně více poznal a vím, jaké má schopnosti i charakter, tak už si to umím představit zcela reálně. Warness udělal obrovský pokrok, je uvolněný a na větším parkuru se chová bezvadně,“ pochvaluje si jej Papoušek.

O svých kvalitách tato dvojice přesvědčila již v předešlém týdnu, kdy se na kolbišti ve Velké Chuchli konal Světový pohár v parkurovém skákání CSI2*-W Prague Arena. Ve čtvrteční tzv. Diamantové túře sice inkasoval 10 trestných bodů, ale stalo se tak až v závěru soutěže. Druhý den při dalším startu již vybojoval pěknou 11. příčku. „První den jsme měli karambol na dnes již pověstné překážce v barvách české vlajky. Vzhledem k tomu, že na tomto skoku mělo problémy opravdu velké množství špičkových koní, tak tomu ovšem nepřikládám velkou závažnost. To se zkrátka stane, nikdo není neomylný,“ konstatoval jezdec. 

S dobrým pocitem přijel do Prahy již z předešlých závodů v rakouském Linci, kde se této dvojici také dařilo. Grand Prix překonal bez chyb, pouze s jedním trestným bodem za čas, kvůli němuž se neprobojoval do rozeskakování o nejvyšší příčky. „Musím však říct, že s tak skvělým pocitem jsem na něm ještě žádný parkur neabsolvoval. Ten kůň opravdu roste. Již vloni mnohé lidi v České republice přesvědčil o svých schopnostech a charakteru. Je to opravdu velký srdcař. Doufám, že za pár dní se nám bude v Chuchli opět dařit, a to nejen v Poháru národů, ale i případně v nedělní Grand Prix, do níž bych se rád také kvalifikoval. Každý takový těžký parkur jsou totiž pro Warnesse cenné zkušenosti,“ dodává Kamil Papoušek.

CSIO3* CET Prague Cup startuje v Chuchle Areně Praha ve čtvrtek 6. května. Pohár národů je naplánován na pátek od 12:30 hodin, Grand Prix pak v neděli od 15:30. Ve čtvrtek a v sobotu bude vrcholem sportovního programu tzv. Diamond Tour, v níž soutěžící taktéž bodují do prestižního Longines žebříčku Mezinárodní jezdecké federace. Celkem nabízí rozpis šestnáct soutěží s dotací 220.200 eur. Další podrobnosti najdete na webu www.csiopraha.cz.

Foto: Kateřina Návojová
 




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE