reklama 11C

Moje jezdecké ambice? Prostě mě baví s koňmi být, říká Petra Štefková

ikonka

Petra Štefková se jezdectví věnuje ve svém volném čase, což znamená buď brzy ráno před prací, nebo pozdě večer po práci. Přesto se zvládla dostat až do parkurů stupně T. V rozhovoru mimo jiné říká, jak musí uzpůsobovat management koní a závodů.
17.11.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Pro parkurovou jezdkyni Petru Štefkovou je jezdectví koníčkem a velkou vášní. I přesto, že je velmi pracovně vytížená, zvládá sebe i své koně připravovat do parkurů stupně T. Měla také velmi blízko k účasti na olympiádě v Tokiu v pozici ošetřovatelky. 
 
Kdy jste začala s jezdectvím? Kdo vás k němu přivedl?
Ke koním jsem začala docházet asi ve třinácti letech, což byl jakýsi věkový limit místního jezdeckého oddílu. Z mých blízkých nikdo ke koním netíhnul, jednalo se jen a pouze o „můj výmysl“, který byl už v mých dětských letech založen na velké vášni.
 
Kde a jak probíhaly vaše jezdecké začátky?
Mé začátky jsou neodmyslitelně spjaty s TJ Moravan Brno a rodinou Smékalových, a to jak s panem Jiřím Smékalem, tak Bertíkem a jeho ženou Petrou. Zpočátku to vlastně vůbec ani o ježdění nebylo. Asi po půl roce vypomáhání v oddílu a složení zkoušek teoretické přípravy jsem se mohla začít starat o sportovní koně, které jezdili právě Bertík s Peťou, pod vedením pana Smékala. Asi po dalším půl roce takřka každodenní péče o koníky jsem měla možnost „sporťáky“ i krokovat. Vlastní jezdecký výcvik totiž probíhal na provozních koních TJ Moravan, kteří sestávali z bývalých dostihových koní, chovných klisen ZD Bořitov, vyřazených sportovních koní či třeba i peršeronů. Dnes se tento, kdysi velmi dobře funkční systém fungování oddílu uprostřed moravské metropole, zdá jen velmi málo uvěřitelným.
 
Věnovala jste se vždy parkuru? Nelákala vás i nějaká jiná disciplína? 
Parkur je jasná volba. I když jsem prostřednictvím svých kamarádů měla možnost proniknout i do zákulisí jezdeckých disciplín jako jsou drezura či všestrannost. Prostřednictvím Zdenky Skripové, Fabrizia Sigismondiho a děvčat Havlíčkových jsem se dozvěděla mnohé o filozofii drezurního sportu. Pravidelně jsem se také mohla ve stáji přiučovat precizní drezurní práci od Adély Neumannové. Do tajů všestrannosti jsem pronikla díky military kamarádům Marcele Šedé, Gábině Slavíkové a Mílovi Příhodovi. Mnoho zážitků máme také ze společných soustředění s Adélkou Svobodovou a Mírou Trundou, Petrem Vančurou nebo Bobíkem a Šárkou Pokornými.
 
Vzpomenete si na svoje první oficiální závody?
Mé první závody se zcela jistě odehrály v Brně, na kolbišti Moravanu. A zcela jistě to bylo na jednom z provozních koní, jen už si nevzpomenu na kterém. Nicméně si velmi živě vybavuji mou zoufalou snahu během jednoho z moravanských mítinků překonat alespoň jedničku, a to v sedle buďonovského valacha Etilena. Nepovedlo se, a to ani v jednom z parkurů, ve kterých jsme startovali.
 

Psali jsme: Adéla Neumannová: Žádný z mých koní nestál miliony, přesto jsou skvělí

 
Kdo vás v průběhu vaší jezdecké kariéry nejvíce ovlivnil a naučil?
Obecně se velmi ráda učím. A u koní je stále se co učit. A i když získáte dojem, že už víte jak na to, velmi brzy vás koníci vyvedou z omylu a dokáží vám, že ještě ani zdaleka tomu tak není a tento dojem jste nabyli zcela neprávem. Během mého moravského působení mě nejvíce ovlivnili již zmiňovaní Bertík Smékal, Zoltán Tóth, Ivo Přibyl a Míla Příhoda. Po přesunu do české části naší země to potom byli během mého hořovického angažmá pan Václav Opatrný a jeho syn Aleš. Na Odoleně Vodě jsem měla možnost vidět pracovat s koňmi pana Jiřího Pecháčka a poděkování si zaslouží Sandra Tomaidesová, Jarmila Beranová, Zdenka Vaculíková nebo Honza Buben. Největší zásluhu na tom, že jsou koníci schopni se mnou absolvovat parkury i vyšší obtížnosti, zcela jistě mají zejména Pavel Vachutka a David Fialka, kteří s námi strávili nespočet tréninkových hodin. A v neposlední řadě i Jarda Jindra, na kterého se na závodech mohu vždy obrátit s prosbou o pomoc, a přestože nepatřím do jeho tréninkové skupiny, vždy se snaží vyjít vstříc, což v dnešní době rozhodně není samozřejmostí.
 
Je nějaký kůň z vaší jezdecké kariéry, kterého můžete označit za toho nezapomenutelného?
Podle mě si zaslouží obdiv každý amatérský kůň. V našem případě v naprosté většině případů pracují buď brzy ráno kolem 6:30, nebo naopak večer po 18:30. S nadsázkou řečeno vlastně ještě v noci nebo už v noci. Na závody se vypravíme ne tehdy, kdy by se to koním hodilo do tréninkového plánu, ale tehdy, kdy se lze uvolnit ze zaměstnání. Stejně je to s managementem soutěží během závodů. Někdy je prostě potřeba během pětidenního mítinku v Martinicích dvakrát pracovně odjet na Lipno. A koníci, samozřejmě za pomoci známých a kamarádů, kteří jim zabezpečí hlavní životní potřeby, jako jsou krmení, napájení a popásání, ochotně počkají, až se laskavě dostavíte nazpět a bude se moci pokračovat v podávání výkonů. I když tento management rozhodně nelze ani vzdáleně nazvat optimálním, i přesto zvládl Forwhat dosáhnout výkonnosti S** a famózní klisna Queen Elizabeth dokonce T*. Což je obzvláště pozoruhodné, když si uvědomíme, že celý svůj výkonnostní vývoj od stupně Z musela zvládnout se mnou v sedle. Samozřejmě méně hrdí jsme s koníky na dvojciferné příděly trestných bodů, které se nám na parkuru někdy přihodí.
 
Kolik máte momentálně koní?
Již zmiňovaná Queen Elizabeth (alias „Hildička“) se zcela zaslouženě po bohaté skokové kariéře transformuje z role sportovního koně do role chovné klisny na pastvinách. Pevně věříme, že i v této roli se jí podaří uspět. Forwhat si momentálně užívá posezónního volna zejména formou vycházek a výběhů.
 
Jaké byly vaše ambice, když jste se závoděním začínala? Jak se postupem času měnily?
Budeme-li se chtít zamýšlet nad jezdeckými ambicemi, musíme se vrátit na samotný začátek mého koňského života. A ten započal v ošetřovatelském segmentu. Rozhodně se nepovažuji za jezdce, spíše za ošetřovatelku, která si ráda zkusí, jestli zvládne skočit i technicky složitější parkur, třeba i z dílny zahraničních stavitelů. Z jezdeckých cílů by pro mě bylo snem dobře jezdit. Sen z řady těch ošetřovatelských jsem měla na dosah. Kdyby se olympijské hry v Tokiu konaly v původním termínu v roce 2020, dostalo by se mi té obrovské cti být součástí české ekipy ve všestrannosti. Samozřejmě v pozici ošetřovatelky. Na kdyby se ale nehraje a po změnách ve všestrannostní ekipě mi tento sen unikl. Alespoň mi zůstaly velmi příjemné vzpomínky spojené třeba s absolvováním tzv. olympijského focení či zkoušení velikostí oblečení na zahajovací olympijský ceremoniál apod. Jinak nemám žádné výsledkové ambice. Prostě mě baví s koňmi být. A budu ráda, když budou koníci i nadále dobře prospívat a budou spokojení a veselí. Samozřejmě uděláme na naší amatérské úrovni vše proto, abychom dobře a hezky skákali. 
 
Foto: poskytla Petra Štefková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE