reklama 11A

Labutí píseň moderního pětiboje? Kongres rozhodne o osudu koňské části

ikonka

Již za týden by mělo být rozhodnuto o dalším osudu moderního pětiboje. Český svaz prostřednictvím oficiálního prohlášení Výkonného výboru avizoval, že bude bojovat za zachování jízdy na koni. „V moderním pětiboji má své nenahraditelné místo.“
05.11.2022 19:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C
 
V pátek 4. listopadu publikoval Výkonný výbor Českého svazu moderního pětiboje oficiální prohlášení, v němž avizoval, že na blížícím se kongresu Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIPM), který se uskuteční on-line ve dnech 12. a 13. listopadu, bude bojovat za zachování parkurového skákání na koních. 
 
„Už v dobách antického Řecka byl vítěz olympijského pětiboje považován za nejvšestrannějšího sportovce her. A právě z toho vycházel zakladatel novodobých olympijských her baron Pierre de Coubertain, když roce 1912 vytvořil moderní pětiboj coby maximálně všestranné sportovní odvětví skládající se ze střelby, šermu, plavání, jízdy na koni a běhu. Kdokoli se zřekne své historie, ztratí dle našeho názoru i svoji budoucnost. Nejen proto věříme, že jízda na koni má v moderním pětiboji své nenahraditelné místo,“ uvedli členové Výkonného výboru ČSMP ve svém veřejném stanovisku s tím, že vždy stáli, stojí a budou stát za svými závodníky. „Bránit jejich zájmy považujeme za jeden z našich hlavních úkolů. Proto budeme všemi demokratickými prostředky usilovat o zachování jízdy na koni jako nedílné součásti moderního pětiboje.“
 
V prohlášení dále stojí, že na rozdíl od současného vedení Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIPM) nevidí vedení ČSMP hlavní problém dalšího rozvoje moderního pětiboje v jízdě na koni, ale v dlouhodobé neschopnosti představitelů UIPM toto sportovní odvětví kompetentně řídit a efektivně prezentovat. 
 
„Vyjadřujeme podporu Alexi Watsonovi (OLY) v jeho úsilí stát se vůdčí osobností změn, které jsou z našeho pohledu nezbytné, aby moderní pětiboj splnil kritéria stanovená Mezinárodním olympijským výborem, zajistil si místo v programu olympijských her v roce 2028 a znovu získal svoji prestiž. Zdůrazňujeme, že jsme připraveni spolupracovat na všech aktivitách, které přispějí k rozvoji moderního pětiboje, pomohou nápravě chyb, kterých se vedení UIPM dopouští, ale zároveň nepovedou k deformaci základů našeho sportu,“ dodávají členové Výkonného výboru Českého svazu moderního pětiboje v oficiálním prohlášení. 
 

Psali jsme: Ve stopách pětiboje? PETA volá po stažení jezdectví z olympijských her

 

Na stránkách svazu byl v polovině tohoto týdne publikovaný také rozhovor s reprezentačním trenérem českých moderních pětibojařů Jakubem Kučerou. Vyjadřoval se v něm velmi podrobně k dlouho očekávanému kongresu, z něhož by mělo vzejít rozhodnutí, jak bude moderní pětiboj vypadat v následujících letech. 
 
Je již všeobecně známo, že představitelé Mezinárodní unie moderního pětiboje se snaží prosadit nahrazení jízdy na koni novou, překážkovou disciplínou. Budou si však muset také vyslechnout protinávrhy národních federací, jež usilují o zachování stávající podoby sportu, i když s výraznými změnami pravidel. Jeden z nejzásadnějších předloží i Česká republika. „To, jakým způsobem jedná a rozhoduje mezinárodní unie, je pro řadu lidí, kteří jsou o tom schopní přemýšlet, absolutně neakceptovatelné,“ uvedl Jakub Kučera. „Vedení unie je aktuálně úplně odtržené od podstatné části pětibojařské komunity, jejíž názor je zásadně odlišný. Snažíme se s tím bojovat, ale ten boj je opravdu velmi složitý.“
 
Komplikace je v tom, že ze zastoupeních 131 zemí je velká část federací, které se aktivně soutěží v moderního pětiboje neúčastní. „Celkem 76 národních federací se letos nezúčastnilo jediné soutěže započítávané do světového pětibojařského žebříčku. V rámci unie tak fungují národní federace, které objektivně nevyvíjí žádnou činnost. Vedení UIPM je drží při životě nejen proto, aby mohlo prezentovat moderní pětiboj jako celosvětově rozšířené sportovní odvětví, ale třeba i kvůli tomu, aby si prosadilo zájmy, které jsou z jeho pohledu správné,“ konstatuje Kučera. „Můžeme doložit, že nejméně osmnáct národních federací, které mají aktuálně právo hlasovat na kongresu, nemá v rámci unie registrovaného jediného závodníka. A to v žádné disciplíně napříč všemi věkovými kategoriemi. To určitě nevrhá dobré světlo na celou unii a na to, jakým způsobem funguje její vedení,“ pokračuje v popisu aktuální situace v UIPM.
 

Čtěte také: Olympijští medailisté bojují za jízdu na koni, ale UIPM rozhodla jinak

 
Český svaz moderního pětiboje bude na kongresu prezentovat svůj vlastní návrh, aby kongres zavázal vedení Mezinárodní unie k předložení programové komisi Mezinárodního olympijského výboru (MOV) formát soutěží pro olympijské hry v Los Angeles 2028, který bude obsahovat jízdu na koni, byť s reformovanou nebo upravenou verzí pravidel. Tak, aby tento formát splňoval požadavky MOV, ale zároveň se neměnil charakter našeho sportu. Návrhů však bude během kongresu prezentována celá řada, podle Kučery je jích více než čtyřicet. „Některé z nich vznikly ve spolupráci s hnutím Pentathlon United. Je tam například návrh Britů na velmi úzkou spolupráci s Mezinárodní jezdeckou federací FEI. Hned několik federací navrhuje vyslovit nedůvěru celému vedení UIPM proto, že nepostupuje v souladu se statutem unie. Jsou to absolutně stěžejní návrhy, které ale bohužel mohou jen těžko projít. Síla hlasů těch diskutabilních federací je tak velká, že se prakticky nedá přehlasovat. Nicméně právníci na naší straně zjišťují, jestli účast těchto federací a jejich právo hlasovat na kongresu má vůbec oporu ve stávajícím statutu.“
 
Nejvíce znepokojující je na celé situaci podle Kučery to, že stále jen velmi málo federací pracuje s variantou, že kongres rozhodne o nahrazení jízdy překážkovou disciplínou od roku 2025, v této podobě vedení UIPM návrh změny předloží Mezinárodnímu olympijskému výboru, ale ten moderní pětiboj do programu olympiády v Los Angeles 2028 stejně nezařadí. „Z informací, které mám, mi tato varianta přijde nejlogičtější a bohužel nejpravděpodobnější. Ale nikdo si ji nechce připustit. V návrhu, který předkládá vedení mezinárodní pětibojařské unie na kongres je přitom popis překážkové disciplíny naprosto vágní. Je tam uvedeno jen to, že překážková disciplína je závod, který se skládá z překonávání překážek ze startovní čáry do cíle, organizovaný jak pro jednotlivce, tak pro štafety, a soutěže UIPM kategorie "A" budou organizovány vždy jako závody "head-to-head".“
 
Kučera dále připomněl, že Mezinárodní olympijský výbor vyzval pětibojařskou unii k zavedení změn, které povedou mimo jiné ke snížení nákladů na pořádání soutěží, zlepšení bezpečnosti, zvýšení dostupnosti a celosvětové popularity moderního pětiboje s důrazem na mladou generaci. „Vedení UIPM prezentuje svůj návrh na nahrazení jízdy na koni překážkovou disciplínou jako jedinou možnost, jak zachránit místo pro moderní pětiboj v olympijském programu. Nechápou, že se vlastně snaží zajistit místo na olympiádě pro úplně jiné sportovní odvětví,“ podotýká. 
 

Nepřehlédněte: Lze udržet jezdectví v pětiboji? Stačí úprava pravidel, říká Svoboda

 
„Představa, že vedení pětibojařské unie předloží programové komisi MOV návrh nové disciplíny, který nebude obsahovat žádnou bližší specifikaci pravidel, je pro mě neuvěřitelná. Vůbec si nedokážu zdůvodnit, proč by členové Výkonného výboru MOV měli zvednout ruku pro disciplínu, která aktuálně nemá soutěžní pravidla a ve které ještě neproběhla jakákoli oficiální soutěž. Členové Výkonného výboru MOV nemají žádnou garanci, je to pro ně obrovské riziko. Výsledkem tak pravděpodobně bude zdeformovaný pětiboj s překážkovým během, totálně rozhádaná Mezinárodní unie a vysoké riziko definitivního vyřazení pětiboje z programu olympiády 2028,“ dodává Jakub Kučera k nepříliš optimistickým vyhlídkám moderního pětiboje.
 
Jak již zaznělo, mezinárodní kongres se uskuteční on-line formou ve dnech 12. a 13. listopadu. Na základě rozhodnutí kongresu musí vedení UIPM připravit do konce listopadu 2022 detaily soutěžního formátu moderního pětiboje pro olympijské hry v roce 2028 a následně je předložit programové komisi Mezinárodního olympijského výboru. Ta by návrh Mezinárodní pětibojařské unie měla v průběhu prosince zpracovat a předložit k posouzení Výkonnému výboru MOV, který následně rozhodne o tom, zda bude moderní pětiboj do programu OH 2028 zařazen či nikoliv. Toto rozhodnutí bude prakticky definitivní. Na přelomu září a října příštího roku pak plénum MOV rozhodnutí svého Výkonného výboru pouze potvrdí.  
 
Zdroj: Český svaz moderního pětiboje
Ilustrační foto: Josef Malinovský
 

Jste pro zachování jízdy na koni v moderním pětiboji?

celkem hlasů: 139

Hlasování skončilo.

Ano 113 / 81.29%
Ne 15 / 10.79%
Je mi to jedno 11 / 7.91%



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE