reklama 11C

Honzátková: Různé aktivity okolo koní mě naplňují více než ježdění

ikonka

Eliška Honzátková působí v areálu ve Dřísech, kde organizuje jezdeckou školičku a pořádá dětské tábory. Tím, že si už odmala musela sama odpracovávat ustájení za svého koně, naučila se vše, co je pro správné vedení areálu důležité.
06.11.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

Eliška Honzátková pořádá v jezdeckém areálu ve Dřísech dětské tábory a různé akce spojené s koňmi. Tato činnost se jí zalíbila natolik, že by se v budoucnu chtěla věnovat organizaci závodů a podobných událostí profesionálně. Tato aktivita ji dokonce naplňuje více než ježdění.
 
Jak jste se dostala ke koním?
Odmala mě to ke koním táhlo. Rodičům se ježdění na koni nikdy moc nezamlouvalo, ale respektovali moje rozhodnutí a vozili mě jako malou na lekce. 
 
Kde a jak probíhaly vaše jezdecké začátky?
Moje úplné začátky s koňmi probíhaly v Mečeříži, kde jsem se učila úplné základy a práci okolo koní. Dále jsem jezdila v Mratíně, kde jsem byla s kamarádkou na táboře. Po mém prvním pádu jsem se s ježděním asi na rok úplně rozloučila.  V roce 2012 jsem se k ježdění opět vrátila a jezdila jsem u paní Voctářové, ale tam se rodiče nepohodli, a tak jsem se dostala do Dřís, kde si mě na starost vzala Jana Kněžíková a začala mě učit úplně jiný styl ježdění, než jsem byla zvyklá. Časem jsem se dostala ke složení licence a koupi vlastního koně. 
 
Kdo vás na vaší cestě s koňmi nejvíce ovlivnil?
Nejvíce mě ovlivnil  Lukáš Zeman, majitel stáje ve Dřísech. Dalo by se říci, že mě vychoval a hodně mi pomohl dostat se tam, kde jsem dnes. Bez něho bych určitě neměla své koně a možná u koní ani nepůsobila
 
Závodně jste se jezdectví věnovala pouze minimálně, nelákalo vás to?
Bylo období, kdy mě závodění lákalo. Po několika pádech mě parkurové a závodní ambice úplně opustily. Nyní tomu nechávám volný průběh, protože mám mladou kobylku, se kterou aktivně trénujeme, a chtěla bych se v budoucnu zaměřit na drezuru. 
 

Psali jsme: Natálie Šimková: S parkurovou klisnou jsem vyhrála ve vytrvalosti

 

Postupem času jste se ze sedla přesunula spíše k organizačním věcem, jako je vedení financí jezdeckého areálu v Dřísech, co k tomu vedlo?
Díky školnímu projektu jsem dostala možnost nahlédnout do stavu financí stáje. Nebyla jsem úplně spokojena s tím, co jsem viděla, tak jsem začala vymýšlet řešení. Postupem času jsem zjišťovala, že ke správnému chodu je za potřebí rozumět celé problematice stáje a začala jsem se zapojovat do dalších procesů a postupů, které jsem se snažila optimalizovat. Tak jsem se dostala k tomu, co teď ve stáji dělám. 
 
Kromě toho jste založila jezdeckou školičku a pořádáte dětské tábory s koňmi, co stálo za tímto nápadem?
V mých patnácti letech mi rodiče koupili prvního koně, ale chtěli, abych se postarala o měsíční náklady. Chodila jsem po různých brigádách, ale nic mě nenaplňovalo. Ve stáji se objevila příležitost dostat do pronájmu poníka, protože za něj jeho majitelka nechtěla platit ustájení. Napadlo mě, že budeme vozit děti. Postupem času jsme navýšili stav na tři poníky a dva velké koně. Dětské tábory byly dalším podnikatelským projektem, který se poprvé realizoval tento rok. V projektech, které se točí kolem dětí, mám kolem sebe tým čtyř úžasných holek, které mi s plánováním a realizací velmi pomáhají. 
 
Co vás na tom nejvíce baví? Vy jste vždy byla i hlavní organizátorkou klubových akcí, naplňuje vás tato aktivita více než samotné ježdění?
Na organizaci jakékoli akce mě nejvíce baví atmosféra a následná radost, kterou účastníci mají. Vždy jsem se setkala s pozitivními ohlasy, takže mě to neustále motivuje dělat nové a lepší akce. Obecně čas strávený kolem koní a organice s tím spojená mě naplňuje více než ježdění. Všechny moje projekty se točí kolem koní. Až dodělám školu, chtěla bych se prací kolem koní  živit. 
 
Co máte nejraději na pořádání akcí s koňmi pro děti?
Jak jsem již zmiňovala, nejvíce mě naplňuje radost a zápal účastníků. Děti jsou na tohle nejlepší, dají krásně najevo, zda je aktivita baví nebo naopak. Ve vizi i misi našich projektů figuruje radost, spokojenost a smích. Dělat dětem a obecně lidem radost prostřednictvím času stráveného s koňmi je naše poslání. 
 

Čtěte také: Sabina Brettová: Mladí koně potřebují na obsedání klid a dostatek času

 
Máte do budoucna v plánu v areálu, ve kterém působíte i nějaké hobby závody a postupem času i oficiální?
Doufám, že se mi povede v horizontu tří let zorganizovat první hobby závody. V ideálním případě bych chtěla najít stáj, ve které už závody pořádají a minimálně troje si vyzkoušet z různých pozic pomocníka organizace i realizace. 
 
Kromě toho všeho studujete vysokou školu, jak to zvládáte časově?
S časem je to o něco horší. Momentálně jsem v posledním roce bakalářského studia a můj obor vyžaduje čtyřicet hodin týdně. Systémy, které ve stáji máme, mi umožňují pracovat na dálku, takže když se ve stáji pár dní neukážu, nic se nestane. Hlavně si chodím do stáje spíš odpočinout, to co dělám, neberu jako práci, ale jako zábavu. 
 
Teď jste zrovna pořádala u vás ve stáji Hubertovu jízdu, co všechno jste musela zařídit? Jak dlouho vám trvá takovou akci zorganizovat?
Hubertova jízda zrovna není tak náročná na organizaci. Stačí objednat kokardy, fotografa, naplánovat trasu, nakoupit jídlo, pití a vyvěsit harmonogram. Akci jsem plánovala kvůli objednávání kokard asi měsíc a půl předem. Plánováním strávím maximálně dvě hodiny. Ani samotná realizace není náročná. Sejdeme se všichni na jízdárně, rozdáme kokardy, přečteme pravidla a posíláme jezdce na trasu v čele s lídrem. Po trase už jen vozím fotografa. Zakončením jízdy je většinou skákání přes přírodní překážky. Odpoledne je soud a příjemné posezení. Tuhle každoroční akci mám opravdu moc ráda.
 
Co vy osobně máte v plánu do budoucna? Nelákalo vás třeba působení v nějakém sportovním areálu, kde byste se podílela na organizaci závodů a jiných akcí?
Působení ve větším zaběhlém sportovním areálu by mě hodně lákalo. Z mých zkušeností je nejlepší se v praxi učit od lidí, kteří jsou už nějakou dobu v oboru. Také bych se ráda inspirovala v zahraničí a získala tam nějakou praxi. 
 
Foto: poskytla Eliška Honzátková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE