reklama 11D

Po olympiádě v Paříži už jezdectví nebude součástí moderního pětiboje

ikonka

Jízda na koni po olympijských hrách v Paříži již nebude součástí moderního pětiboje. Parkurové skákání nahradí jiná překážková disciplína. Změnu odhlasovali zástupci národních svazů na on-line kongresu Mezinárodní unie moderního pětiboje.
13.11.2022 22:25  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Kongres Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIPM), který se konal on-line ve dnech 12. a 13. listopadu, rozhodl o nahrazení parkurového skákání, a to i přes silnou kritiku ze strany sportovců a některých národních svazů.
 
Dle informací ČTK bylo pro přijetí překážkové dráhy místo jízdy na koni 69 z 83 platných hlasů, jedenáct bylo proti a tři hlasující se zdrželi. Český svaz moderního pětiboje již dříve avizoval, že bude navrhovat parkur zachovat, avšak s úpravou pravidel.
 
„Už v dobách antického Řecka byl vítěz olympijského pětiboje považován za nejvšestrannějšího sportovce her. A právě z toho vycházel zakladatel novodobých olympijských her baron Pierre de Coubertain, když roce 1912 vytvořil moderní pětiboj coby maximálně všestranné sportovní odvětví skládající se ze střelby, šermu, plavání, jízdy na koni a běhu. Kdokoli se zřekne své historie, ztratí dle našeho názoru i svoji budoucnost. Nejen proto věříme, že jízda na koni má v moderním pětiboji své nenahraditelné místo,“ uvedli členové Výkonného výboru Českého svazu moderního pětiboje ve svém oficiálním prohlášení na začátku listopadu.
 

Psali jsme: Labutí píseň moderního pětiboje? Kongres rozhodne o osudu koňské části

 
UIPM se snaží nahrazením jezdectví zachovat v programu olympijských her tuto tradiční olympijskou disciplínu. Posledním impulzem ke zmíněnému kroku byla kauza německé reprezentantky Anniky Schleu a její trenérky, které byly kritizovány za nevhodné chování vůči koni během loňských her v Tokiu.
 
Pro olympiádu v Los Angeles 2028 zatím moderní pětiboj na seznamu sportů chybí a představitelé UIPM jsou přesvědčeni, že aktuálním rozhodnutím se tento stav podaří zvrátit. „Nezapomínáme na naši minulost, naše dědictví, ale naším cílem je budoucnost,“ řekl předseda UIPM Klaus Schormann. „Je velmi důležité, že hlasující členové poskytli silný mandát pro začlenění překážkové disciplíny do našeho sportu. Pokud opustíme olympijské hry, budeme patřit už jen do olympijského muzea,“ dodal. Změnu však musí ještě schválit Mezinárodní olympijský výbor.
 
Zdroj: ČTK, Sport.cz
Ilustrační foto: Kateřina Návojová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE