reklama 11C

Michal Maksa: Zkrátil jsem si pígle jak do dostihu a plácl sebou o zem

ikonka

Jezdec, chovatel, trenér, rozhodčí a stavitel parkuru Michal Maksa sbíral v průběhu let zkušenosti napříč různými disciplínami. Stejně jako spousta dětí, které se začínají motat kolem koní, snil o tom, že se jednou postaví na start Velké pardubické.
14.02.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
V době, kdy vy jste začínal jezdit na koni, u nás ještě v podstatě žádný pony sport neexistoval. Přesto se vám podařilo získat první sportovní zkušenosti právě v sedle poníka, a to hned ve dvou disciplínách. Jak to tenkrát bylo?
 
Můj první poník se jmenoval Blesk a po něm přišel další, úplně mladý, neobsednutý poník, který měl sice svoje oficiální jméno, které bylo ovšem hrozné, a tak jsem tehdy vymyslel, že to bude Blesk II. Byl to kříženec shetlandky a nějakého plnokrevného hřebce. Dodnes pořádně nevím, o koho šlo, ale údajně měl licenci a oficiálně připouštěl v plnokrevném chovu. Vyrostl z něj krásný sportovní pony, měl 142 centimetrů v kohoutku, pro mě v té době byl tak akorát. Navíc to byl plavák, takže poměrně i netradiční barva.
 
Kolik vám tehdy bylo let?
 
Bylo mi asi deset a sám jsem si ho tehdy musel obsednout. Uměl i tahat. Byl strašně hodný - na děti. Jakmile přišel dospělý, dokázal i kousnout nebo kopnout. Děti ovšem mohly cokoli - tahat ho za ocas, motat se všude kolem něj. Mě měl rád, všude za mnou chodil, bylo to úžasné.
 
Hodně jste spolu závodili, je to tak?
 
Jeden týden jsem s ním chodil parkury a další běžel pony dostihy v Pardubicích. Ochotně snášel veškeré mé učení pokus omyl. V té době jsem neměl svého trenéra, spíš takové ty staré koňáky, rádce, jeden poradil něco, druhý zase úplně něco jiného a já jsem se to snažil aplikovat.
 

ČTĚTE TAKÉ: Jakub Štěrba: V dětství jsem stál v pozadí. Byl jsem takový uplakánek

 

Jak vás vlastně napadlo účastnit se pony dostihů?
 
V dětství jsem vždycky toužil po Velké pardubické a takový ten předstupeň byly právě poníkovské dostihy. Tehdy mě do toho nadchnul Tomáš Kocián. Do té doby jsem jezdil jen parkury. Vzpomínám si, že za nejdůležitější krok jsem tehdy považoval zkrácení třmenů, protože dostihy se přece jezdí v krátkých třmenech. Nemazal jsem se s tím, nezkracoval postupně, ale rovnou jsem pígle stáhl na ty kratičké, rovinové, kolena jsem měl vysoko nad sedlem. Na začátku louky to bylo úžasné, připadal jsem si jako v paddocku před velkým dostihem, byl to skvělý pocit. Louka byla dlouhá asi kilometr, mírně do kopečka. Blesk naklusal, udělal dva kroky, já si stoupl do třmenů, a jak jsem to neuměl, plácl jsem sebou o zem. Poník oběhl kolečko, vrátil se ke mně a koukal, co bude.
 
Musel to být velmi charakterní poník. Navíc s těmi všemi schopnostmi by to dnes byl kůň za milion.
 
A možná i za víc. Byl opravdu neuvěřitelný, běhali jsme poníkovské dostihy a týden nato šli metrový parkur s velkými koňmi. Tehdy nebyly soutěže speciálně pro poníky, možná nějaké ukázky zručnosti, nebyla ani ZMka. Chodil se rovnou metr a kdo neskočil metr, měl smůlu. Já jsem měl s Bleskem obrovskou výhodu. Poníka jsem otočil na pětníku, takže když jsem neshodil, nikdo mě nechytil.
 
Jak to s Bleskem dopadlo, když jste na něm už nemohl jezdit?
 
Pony dostihy byly do šestnácti a pony sport ještě nefungoval. Jednoho dne jsem z něj prostě vyrostl a měl na ježdění další koně. K mé velké nelibosti ho děda a pan Táborský prodali, ani mi tehdy neřekli kam. Nějakou dobu jsem pak s nimi kvůli tomu nemluvil. Rozloučil jsem se s ním, odvezli ho a od té doby jsem ho neviděl.
 
Foto archiv Michal Maksa



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE