reklama 11C

Martina Luková: Nagano Gold nezklamal, ale ve finiši to byly nervy

ikonka

Každý krok Nagano Golda ve Varšavě byl pod drobnohledem, do Wielké Warszawské odskakoval jako velký favorit. "Takový tlak jsme snad ještě nezažili, nakonec jsme ho však ustáli. I žokej Vincent Cheminaud měl radost," shrnuje Martina Luková.
13.10.2020 14:08  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A
Impozantní hřebec a usměvavá blondýnka. Nagano Gold a Martina Luková jsou sehranou dvojicí, kterou mají rádi fotografové od Ascotu až po Longchamp. V neděli se Kůň roku 2019 podíval už do páté země své kariéry a ani ve Varšavě nechyběla po jeho boku manželka trenéra Václava Luky.
 
Když Nagano Gold v sedle s Vincentem Cheminaudem probíhal vítězně cílem Wielké Warszawské a jako první kůň v českém tréninku ovládl největší polský srovnávací dostih, první emocí Martiny Lukové byla velká úleva.
 
"Spadl mi obrovský kámen ze srdce a teprve pak jsem se začala radovat. Do Francie vždy jezdíme jako outsideři, kteří můžou překvapit. Bylo krásné, když Nagano v Longchamp honil třeba Stradivariuse. A najednou jsme se ocitli v roli superfavorita. Každý ho chtěl porazit, asi jako když jsme se my chystali v Praze na Gordona Lorda Byrona. Teď jsme to zažili obráceně a ten tlak byl neskutečný," líčila hřebcova pracovní jezdkyně a ošetřovatelka.
 

Čtěte více: Český favorit nezaváhal. Nagano Gold vyhrál Velkou varšavskou

 
Před startem panovala v bošovické výpravě lehká nervozita, jak si Nagano Gold porozumí s čerstvým vítězem Evropského poháru žokejů, ale Cheminaud dokonale splnil ordre a připravil hnědákovi stáje Syndikát V3J optimální průběh dostihu ze zadní pozice.
 
Domácí vodiči nasadili na měkké dráze svižné tempo, rezultující na distanci 2600 metrů v kvalitní čas 2:43,7. "Cílová rovina byla v perfektním stavu, ale v jednom oblouku byla dráha poměrně mokrá. Tam se ti koně najednou úplně ponoří a Nagano tyhle extrémy úplně nemusí. Má rád standardní pružnou dráhu," poznamenala Luková.
 
V dlouhé cílové rovině si Nagano Gold hravě poradil s domácí hvězdou Nemezis i letošním derby-vítězem Night Thunderem, ale až do posledních metrů mu kladl odpor další klasický vítěz Night Tornado. O čtyři kilogramy méně nesoucí svěřenec Krzystofa Ziemiańského kapituloval až v posledních desítkách metrů a podlehl favoritovi o půl délky.
 
"Z pohledu pořadatelů to myslím lépe dopadnout ani nemohlo. Vyhrál horký favorit a domácí tříletek byl ve strhujícím finiši až do poslední chvíle ve hře. I Vincent se po doběhu hodně radoval a děkoval, že mohl Nagana jezdit. Prý si to opravdu užil, jen nám bylo líto komorní atmosféry bez publika. Hlavní ale je, že se běželo," hodnotila Luková.
 
Publicita na každém kroku
 
Oficiální webové stránky závodiště Sluzewiec podotkly, že Nagano Gold je vedle německého Caitana jedním z nejlepších plnokrevníků, kteří se kdy na varšavské dráze objevili. Bošovické výpravě se na místě dostalo srdečného přijetí zdaleka nejen proto, že klíčový sponzor varšavských dostihů Marian Ziburske ze společnosti Westminster je zároveň klientem Václava Luky.
 
"Na místě byli všichni milí a přátelští. Z řady lidí jsem cítila, že mají radost, že takový kůň přijel do Varšavy. Jiní byli samozřejmě z vítězství cizince smutní, trochu se to objevilo i v komentářích na sociálních sítích. Poláci se dívají na dostihy hodně vlastenecky a my jsme odtud odvezli bezmála 30 tisíc euro dotace pro vítěze," řekla Luková.
 
Varšavská dráha na ni udělala dojem. "Dráha je opravdu pěkná a je vidět, že byla kdysi postavena po vzoru Longchamp. Ta podoba tam je a závodiště má podmanivou atmosféru."
 
Česká výprava na vlastní kůži pocítila i enormní prestiž samotné Wielké Warszawské, která je absolutním vrcholem polského podzimního kalendáře a tamní hvězdy jí často dávají přednost před eventuálními výjezdy do zahraničí. Památkou na varšavskou výpravu je mimo jiné působivá deka pro vítěze ve varšavských barvách.
 
"Ten dostih má velkou reklamu, je to zvláštní fenomén. Všude spousta fotografů, hned po dostihu byla sestříhaná videa a množství článků. Každý detail je pod drobnohledem, na sítích se rozebíral třeba i můj klobouček. Ještě po návratu po nás poptávali video, jak Nagano Gold dorazil domů," žasla Luková.
 
Stále hledal ostatní koně
 
Samotný Nagano Gold  čelil ve Varšavě podobné situaci jako loni v Ascotu. "Stejně jako v Anglii byl trochu nervózní, protože pořád hledal koně. Ve stáji byl sám a stále se rozhlížel kolem sebe: ,Kde to jsem? Tady to neznám!’ Uklidnil se až v paddocku, když mohl chodit s ostatními koňmi. To už pak byl úplně spokojený a neměl žádný problém. Nebál se ani varšavského tunelu, to už se naplno soustředil na dostih," líčila Luková.
 
Domů hřebec dorazil v pondělí brzy ráno. "Nagano je zvyklý chodit pravidelně v šest hodin ráno na první kolotoč. Přijeli jsme až v pět a chtěli jsme mu to trochu posunout, a by si odpočinul. Ale s úderem šesté hodiny se začal dobývat ven z boxu a dožadovat se kolotoče. Bylo příjemné vidět, že ani po tak těžkém dostihu nepřišel o svou jiskru. Má prostě své rituály a věci, na které je zvyklý a trvá na nich," směje se Luková.
 

Čtěte také: Královna se loučí. Enable odchází do chovu, připustí ji Kingman

 
Zatím zůstává otevřené, zda Wielka Warszawska letos byla hřebcovým posledním startem nebo jestli se ještě vrátí do Francie. Pokud by se tak stalo, bude Nagano Golda opět provázet jeho dvorní ošetřovatelka.
 
"Vynechala jsem asi tři z jeho francouzských cest, hlavně na začátku. Od té doby ale jezdím s Naganem pravidelně. Mohl by samozřejmě jet i beze mě a vyhrál by taky. Pro mě to jsou každopádně životní zážitky, kterých si chci užít bez ohledu na výsledek," konstatuje Martina Luková.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE