reklama 11B

Královna se loučí. Enable odchází do chovu, připustí ji Kingman

ikonka

Přinesla nám hodně radosti a zapsala se nám všem hluboko do srdcí. Tak se loučí s fenomenální klisnou Enable její žokej Frankie Dettori, trenér John Gosden a další, kdo stáli za její výjimečnou dostihovou kariérou.
12.10.2020 17:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Hvězdná klisna Enable v pondělí oficiálně ukončila dostihovou kariéru. Rozhodnutí, které bylo po šesté příčce v letošní Ceně vítězného oblouku považováno už jen za formalitu, učinil majitel Khalid Abdullah po poradě s trenérem Johnem Gosdenem a dostihovým manažerem Teddym Grimthorpem.
 
"Enable nyní posílí mateřské stádo Juddmonte a bude v roce 2021 připuštěna Kingmanem," napsal na Twitteru generální ředitel Juddmonte Farms Douglas Erskine Crum.
 
Šestiletá hnědka odchází z dráhy jako jeden z nejlepších a také nejpopulárnějších plnokrevníků posledních let. Zvítězila v jedenácti dostizích grupy 1 včetně dvou ročníků Ceny vítězného oblouku, rekordních tří ročníků King George VI & Queen Elizabeth Stakes, britského i irského Oaks, Eclipse Stakes a Breeders’ Cup Turf.
 

Čtěte také: Český favorit nezaváhal. Nagano Gold vyhrál Velkou varšavskou

 
Během pěti let v tréninku nevyhrála jen čtyři ze svých devatenácti startů a ziskem 10,7 milionů liber stanovila nový evropský rekord.
 
Přestože byla letos cíleně připravována na pařížské "Arc", klisnin tým si až do pondělí nechával čas na rozmyšlenou, zda ji nepošle ještě na sobotní British Champions Day v Ascotu. Nakonec se ale shodl na tom, že hnědka už na dráze nemá co dokazovat.
 
"Enable odchází z tréninku spokojená a zdravá. Má za sebou výjimečnou kariéru a celá stáj je šťastná, že jsme s ní mohli být po celých pět let. Byla to radost," řekl John Gosden listu Racing Post.
 
Klisnin stálý jezdec Frankie Dettori, který ji vedl ve všech čtrnácti startech na úrovni grupy 1, zopakoval, že žádný jiný kůň mu během kariéry nepřirostl k srdci tak moc jako Enable. "Poslední čtyři roky byly neuvěřitelné. Letošní Arc nám bohužel nevyšlo, byl to nejhorší výkon její kariéry, takže tohle rozhodnutí není překvapivé. Enable nikomu nic nedluží. Musím se přiznat, že když jsem se to včera večer dozvěděl, trochu jsem si poplakal. Byly to ale spíše slzy štěstí než smutku, protože ty vzpomínky jsou úžasné," prohlásil Dettori.
 
"Zapsala se mi hluboko do srdce a jsem moc rád, že odchází z tréninku zdravá. Když jsem jezdil Golden Horna, tak jsem si tenkrát říkal: Bože, už nikdy nepotkám tak dobrého koně. A pak se objevila ona - se svou třídou, spolehlivostí a dlouhověkostí. Právě proto, jak dlouho jsem se kolem ní motal, jsem k ní tak přilnul," dodal.
 
 
Foto: France Galop



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE