reklama 11A

Lukův ideální den: Muguruza zimní královnou, syn Matyáš poprvé vítězem

ikonka

Nedělní dostihový den v Karlových Varech byl bohatý na zajímavé dění. Zimní královnu opět trénuje Václav Luka, jemuž udělalo radost i první vítězství syna Matyáše. Arslangirej Šavujev prolomil letošní smůlu, Helena Vocásková si připsala hattrick
20.09.2020 19:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Trenér Václav Luka mladší a stáj Leram mají další zimní královnu. Na loňskou vítězku největšího dostihu dvouletých klisen Fragu v Karlových Varech s přehledem navázala tréninková kolegyně Muguruza. Potřetí startující bělka pod Jiřím Chaloupkou lehce o 3 délky porazila favoritku Gianninu, třetí doběhla Sparkle Shout před nejlepší českou odchovankyní Solemeenou.
 
Muguruza odskakovala uprostřed pole, ale už ve druhé polovině protilehlé roviny ji to vyneslo na špici. Chaloupkovi se podařilo klisnu přidržet a do oblouku vbíhala s náskokem půldruhé délky na Rabbit Manduro a Rabbit Coulsty.
 
Na rozdíl od vítězky Ceny Masise Gianniny, která se na čtvrté pozici přetahovala s Davidem Liškou, měla Muguruza na špici dostatek potřebného klidu. Na začátku cílové roviny měla komfortní náskok a o svém vítězství rozhodla už před distancí.
 

Čtěte také: Eternity přišla v Hannoveru o blacktype v posledním cvalovém skoku

 
Muguruzu, jejíž matka je polosestrou gr.1 vítězky Tannery, získal majitel Milan Kříž na loňské zářijové dražbě Tattersalls Ireland za 22 000 eur. Při svém červencovém debutu jistě vyhrála Simsonovu cenu, následovalo čtvrté místo v Ceně Masise.
 
Šavujev se dočkal, double profesora Pirka
 
Zatímco trenér Václav Luka v neděli slavil v Karlových Varech jedničkový úspěch, jeho patnáctiletý syn Matyáš se při sedmém startu kariéry dočkal premiérového vítězství. Čtyřletou hnědku Hofergirl mu přitom do Ceny Galerie umění Karlovy Vary (III, 1600 m) nenasedlal otec, nýbrž Ingrid Janáčková Koplíková. Klisna stáje Bella horse prodala výbornou aktuální formu a dva týdny po dvojkovém vítězství v Chuchle Areně Praha se prosadila jistě o 1 délku před Rabbit Toronado a Mequinenzou.
 
V 33. Ceně Jockey Clubu ČR (II, 2000 m) skončilo dlouhé čekání trenéra Arslangireje Šavujeva na první vítězství aktuální sezony. Postaral se o to pětiletý hřebec Cape Freedom s žokejem Radkem Koplíkem. Hnědák stáje Russian Racing Syndicate triumfoval poprvé od loňského úspěchu ve Velké květnové ceně. 3 1/4 délky za suverénním vítězem vybojoval druhou příčku valach Australien před Raging Stormem. Předloňský vítěz Slovenského derby Mon Cheri se při svém návratu a debutu v barvách stáje Zámek Domoradice po aktivním průběhu propadl na poslední osmé místo.
 
V překážkové Ceně Josefa Váni (II, 4200 m) směřoval za vítězstvím Aztek, ale na předposlední překážce udělal chybu a v těsném finiši nakonec o krk podlehl třetímu ze Zlatého poháru Skins Rockovi s Pavlem Složilem mladším. Favorit Dusigrosz skončil třetí.
 
Ve druhé steeplechase Ceně Statku Chyše triumfovala o 8 délek Westernerka pod Ondřejem Velkem. Trenérka Helena Vocásková slavila v Karlových Varech hattrick její zbylé dva úspěchy se zrodily na rovině prostřednictvím dvouletého Greenhorna a tříleté Sahary. Oba koně odjezdil David Liška pro stáj Velorex-Pirk v majetku známého kardiochirurga profesora Jana Pirka.
 
 

Krátce ze zahraničí

 
Dvě česká vítězství se zrodila na nedělním mítinku v Meranu a za obě byl zodpovědný žokej Jan Kratochvíl. V proutěných překážkách Premio Chiaromonte (3000 m, 15 000 eur) dovedl k jistému úspěchu čtyřletého Natama ze stáje Scuderia Tania - Váňa, v Premio Oreste De Strobel (4100 m, 11 000 eur) se lehce o 5 délek radoval na sedmiletém Almost Human v barvách stáje Jokr - Váňa.
 
 
Foto: Marcela Kozová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE