reklama 11C

Lukášek a Petrlík mají derby! Rabbit Red Jazz se na měkku neutopil

ikonka

Sedm let po hnědákovi Love Me se Rabbit Trhový Štěpánov a trenér Allan Petrlík radují z dalšího úspěchu ve Slovenském derby. Rabbit Red Jazz chybějící vytrvalost bohatě nahradil schopností zaběhnout na měkké dráze, v jeho sedle byl Tomáš Lukášek.
18.07.2021 21:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Jako rozhodující faktor letošního Slovenského derby se ukázala být bouřka se silnou průtrží mračen, která se před dostihem prohnala Starým Hájem a vynutila si posunutí startu o půl hodiny. Se změněnými podmínkami si nejlépe poradil tmavý hnědák Rabbit Red Jazz, který pod Tomášem Lukáškem udržel o krk za sebou progresivního Abrams Creeka.

Na bratislavské dráze poprvé poražený favorit Rex Of Thunder následoval s odstupem 2 1/4 délky na třetí pozici, český doběh “raz-pět” dotvořili Dionis a klasický vítěz Petarda. Nejlepším domácím koněm byl šestý Cape Crown.

Osmý z Českého derby Rabbit Red Jazz se sedm let po triumfu Love Me postaral o druhou modrou stuhu pro stáj Rabbit Trhový Štěpánov i trenéra Allana Petrlíka, který dal po doběhu v cílové rovině průchod své euforii.

 

Čtěte také: Dakota při české premiéře nezklamala. Cílem jsou obě Oaks, říká Török

 

"Věřil jsem, že budeme do čtvrtého místa. Když jsem pak viděl, jak ,Jazz’ točí do cílové roviny a jak zabírá, byla to obrovská radost. Myslím si, že má stejnou třídu jako Love Me, ale na rozdíl od něj není vytrvalec. Jeho optimum je do 2000 metrů," konstatoval Petrlík.

Lukášek: Rozhodly podmínky

Dostih odtáhl Machinos, který se při prvním probíhání kolem tribun vzdálil soupeřům o několik délek. V té době zadržel Szczepan Mazur zraněného Monsieura, na protilehlé rovině pak došlo k několika drobnějším kolizím.

Machinos vydržel se silami do posledního oblouku, kdy se začala tlačit na špici dvojice stáje Lokotrans Abrams Creek - Dionis. Na vnější straně dráhy však ještě přišel nápor Rabbit Red Jazze. Lukášek, jehož sobotní účinkování ve Velké Chuchli předčasně ukončil kolaps z vyčerpání, se v těžkém závěru mohl opřít o hřebcovu sílu a bojovnost. Za nadměrné použití bičíku nicméně inkasoval sankci 200 eur. Nižší tresty za stejný prohřešek dostali od dostihové komise i umístění Martin Laube a Michal Demo.

Vítěz vyběhl na vodou nasáklé dráze čas 2:40,98, nejpomalejší v bezmála třicetileté historii Slovenského derby. "Koník je silový a má rád měkko. Myslím si, že jsme dnes vyhráli díky těm extrémním podmínkám. Byli tam lepší koně než on, ale ti mají radši pevnější půdu a to rozhodlo," hodnotil Lukášek, který nedělním úspěchem navázal na čtyři vítězství v polském a jedno v maďarském derby.

Rabbit Red Jazz byl koupen jako odstávče za 2000 eur. Hned při zářijovém debutu ve Slušovicích se vyčlenil z řad nezvítězivších, poté přidal druhé místo v Gerschově memoriálu či třetí příčku v Memoriálu profesora Václava Michala. Bratislavskou dráhu si osahal ve Starohájském kritériu, v němž finišoval druhý za Rex Of Thunderem a Petardou.

Mo My Dream porazila Zariyannku

Českým stájím se dařilo i v rámcovém programu, kde přidaly tři další jedničková vítězství. Ve Zlatém poháru si rozdělily první tři místa v pořadí Carlo Biraghi - Grigri de Lancray - Barabash.

V Bratislavské míli opět demonstroval svou velkou formu veterán Ideal Approach. Devítiletý matador v sedle s Martinem Laubem zvítězil o půl délky před Adrianem, třetí skončil Royal Town.

 

Psali jsme: Zemřel Martin Šabata. Znalec Velké pardubické s obrovským srdcem

 

Svůj zatím životní úspěch získala Mo My Dream, která s podporou Václava Janáčka o krk předstihla favoritku Zariyannku, třetí následovala Storm De Nuit.

Doma naopak zůstala sprinterská Cena Mysa, tentokrát vypsaná jako handicap II. kategorie. Čtyřletou Datthirey pod jejím trenérem Jaroslavem Línkem nezastavila ani nejvyšší nesená hmotnost 63 kg a klisna stáje Ekols Skalica si pohlídala lehké vítězství o 4 délky před Drish Venturem a Mollys Bestem.

 

Krátce ze zahraničí

Tři vítězství veze centrála rodiny Váňových z nedělních dostihů v Meranu. Ve steeplechase Premio Jean D’Amour na 3800 metrů brala dokonce první dvě místa díky dvojici Andoins (Faltejsek) a Fly Filo Fly (Bartoš). Žokej Josef Bartoš si připsal double s Mushraem na proutěných překážkách a se čtyřketým Overly Sweet ve steeplechase.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE