reklama 11C

Dakota při české premiéře nezklamala. Cílem jsou obě Oaks, říká Török

ikonka

O roli favoritky klasického Oaks si v sobotu řekla hnědka Dakota z DS Pegas, která ovládla Cenu tříletých klisen v Chuchle Areně Praha. V Česku debutující dcera výborné Dorotky ve finiši těsně předstihla vítězku Jarní ceny klisen Solemeenu.
18.07.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Do Ceny tříletých klisen odskakovaly jako favoritky, i když si ani jedna z jejich stájí nebyla stoprocentně jistá vytrvaleckými schopnostmi své svěřekyně. Nakonec svedly Dakota a Solemeena krátký souboj, z něhož vyšla vítězně hnědka DS Pegas pod Michalem Hroudou.

O 1,5 kg více zatížená klasická vítězka Solemeena na ni ztrácela půl délky, s odstupem třetí finišovala Lady In Pink před Giannah. Předzkoušku klasického Oaks tak vyhrála klisna, která absolvovala své předchozí starty ve Francii.

"Že má Dakota dobrý závěr, nám ukazovala už v práci. Běžela dobře už při debutu ve Francii a myslím si, že špatný výkon nepodala ani při druhém startu, který musela nešťastnou shodou okolností odvodit. Projevuje se jako rychlý kůň, tak jsem si v závěru věřil," hodnotil Hrouda, slavící čtvrté jedničkové vítězství kariéry.

 

Čtěte také: Zemřel Martin Šabata. Znalec Velké pardubické s obrovským srdcem

 

První dcera někdejší úspěšné sprinterky Dorotky a polosestra talentovaného skokana Dark Suna strávila dostih blízko špice na druhém místě. V cílové rovině nasadila k velkému závěru z poslední pozice Solemeena, ale za distancí bylo jasné, že finiš Dakoty bude důraznější.

"Mám radost, dnes jí všechno sedlo. Po francouzských startech si odpočinula a dozrála, už v paddocku vypadala dobře. Je pravda, že jsem si představoval ještě trochu klidnější dostih, v němž by se lépe usadila, ale srovnání s domácí špičkou pro nás dopadlo dobře," konstatoval trenér Dalibor Török.

Dakota by nyní měla jít podobnou cestou jako jiná Törökova svěřenkyně v barvách Pegasu, vítězka obou ex-federálních Oaks Polyanta.

"Pan Trávníček chtěl, aby se kvůli budoucí kariéře v chovu prezentovala především ve Francii. Tam to ale nakonec nedopadlo úplně podle našich představ, tak jsme ji přesměrovali opět do Česka. Počítáme s ní pro české i slovenské Oaks. Pokud by ukázala podobné kvality jako Polyanta, z chovatelského hlediska by mělo smysl pokusit se na podzim ve Francii o status blacktype, ale to všechno se teprve uvidí," dodal Török.

Ve druhém sobotním vrcholu v Chuchle Areně Praha, Simsonově ceně pro dvouleté koně, potvrdil svůj potenciál červnový vítěz Red Coral. Polobratr Res Judicaty z vlastního chovu Jiřího Charváta ukázal opět dobrou koncovku a pod Janem Vernerem zvítězil jistě o 1 3/4 délky před Porcinellou a Shabanou.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE