reklama 11D

Luka o schované trojici: Global Man mě přesvědčil, Kamssio šel nahoru

ikonka

Okruh favoritů 101. CPIPG Českého derby je jasný, ale do boje o přední příčky se chystá zasáhnout i skupina koní z druhého sledu. Hned tři z nich připravuje Václav Luka v Bošovicích. Netají se tím, že mu tato výchozí pozice maximálně vyhovuje.
25.06.2021 16:14  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Na první pohled nepatří žádný z trojice svěřenců trenéra Václava Luky mladšího v nedělním 101. CPIPG Českém derby do okruhu favoritů. Bošovická trojice však přesto může výrazně zamíchat kartami a před mimořádně otevřeným ročníkem modré stuhy ji nelze odepisovat.

"Nemáme co ztratit, čistě z papírového hlediska jdeme do derby s druhým sledem a to je samozřejmě ideální výchozí pozice. Nesoustředí se na nás žádný tlak, můžeme být v klidu. Koně jsou v pořádku a mají slušnou formu," potvrzuje Luka.

Tři koně v derby měl už před osmi lety, kdy se modrá stuha kvůli povodním stěhovala do Mostu. Talar tenkrát doběhl těsně druhý, následovaný čtvrtou Beryaskou a šestou Ley Percy. "Kdybychom něco podobného zopakovali v neděli, vůbec bych se nezlobil," usmívá se Luka.

 

Václav Janáček: Vím, že Hazarder v cílové rovině žokeji všechno vrátí

 

Stejně jako ve zmiňovaném ročníku nasedlá jednoho koně Petru Foretovi, který pojede čtvrtého z Velké červnové ceny Global Mana. Na zbylé dva svěřence mu rušné zákulisní dění v posledních dvou týdnech přihrálo dva šampiony rovinových jezdců. V sedle Kamssia bude Adam Florian a Besiberri povede Jan Verner.

"Na Besiberri jsem původně počítal s Václavem Janáčkem. Když dostal nabídku na Hazardera a dozvěděl jsem se, že je Jan Verner volný, tak jsem ho obratem angažoval. Myslím si, že jezdecké obsazení máme velmi dobré," konstatuje.

Global Man: Přesvědčil až ve Velké červnové ceně

Nejméně tajemnou veličinou z bošovické trojice je hnědák Global Man. Vlastní odchovanec stáje Westminster Race Horses absolvoval mezi polovinou listopadu a začátkem června sedm startů, z toho pět v Lyonu la Soie. Tam také slavil koncem března na distanci 2150 metrů své dosud jediné vítězství.

V českém kontextu se uvedl před třemi týdny čtvrtou příčkou ve Velké červnové ceně necelé tři délky za vítězem Tcheque Kingem, který nesl o půldruhého kilogramu méně. Petr Foret nicméně zvenčí finišujícího hřebce odjezdil s vědomím, že se jedná o přípravný dostih, a nežádal po něm více, než bylo nutné.

"To byl také náš cíl. Myslím si, že za určitých okolností se to dalo i vyhrát, každopádně Petr začal Global Manovi věřit," konstatuje Luka.

 

Čtěte také: Fakta, trendy, peníze. 101. České derby a jeho aktéři pod lupou

 

Samotný trenér ještě na jaře nebyl na základě francouzských forem úplně přesvědčen, zda má hřebec potřebnou třídu na České derby. "V práci nikdy nebyl moc výrazný, ale ve Velké červnové ceně mě naprosto přesvědčil. Šel ten dostih právě proto, abychom měli jasno a aby si osahal dráhu. V derby bude mít výborné číslo a při dobrém průběhu dostihu může skončit vysoko," dodává.

Z původně zvažované účasti v polském derby sešlo, i když má hřebcův majitel Marian Ziburske ve Varšavě rozsáhlé aktivity. "Termínově to nevycházelo, jinak bychom to asi zkustili. Za současných okolností jsme ale dali přednost startu v Praze a poté plánujeme ještě derby v Bratislavě," vysvětluje Luka.

Besiberri: Další cíle jsou ve střední Evropě

Přímo pro derby byla původně kupovaná hnědka Besiberri. Majitel Milan Kříž za ni na podzim 2019 neváhal zaplatit 42 000 eur, což z ní činí druhého nejdražšího kandidáta letošního derby po Rex Of Thunderovi.

"Nebyla levná a Milan si ji vybíral s tím, že bude směřovat právě do derby. Pokud by se jí v neděli podařil dobrý výsledek, bylo by to vlastně splnění cíle. Dlouho ale nebylo jasné, zda to vyjde. Slovenská Veľká jarná cena byla z našeho pohledu dostih, kde se lámal chleba, zda půjde dál touto cestou. Vyšlo to a teď si myslím, že nebyl důvod, proč s ní derby nezkusit," ohlíží se Luka.

Devátá místa při loňském debutu v Deauville i tom letošním v dubnu o klisnině ambicích mnoho neprazradila. Ve slovenské Velké jarní ceně sice Besiberri uspokojila druhou příčkou za Petardou, ale další počiny jejích tehdejších soupeřů tuto formu příliš nezhodnotily.

"I pro nás je to trochu otazník, i když se můžeme opřít o pár postřehů z práce. Od minulého startu pracujeme v tréninku na vytrvalosti a jsme s klisnou spokojení. Uvidíme, v jaký výsledek to přetaví v neděli, může to být kůň pro překvapení," myslí si Luka.

Besiberri každopádně zatím setrvá ve střední Evropě. "Bereme to tak, že klasická sezona tady je stále velmi zajímavá jak co do prestiže, tak ekonomicky. Ve hře je i účast v Oaks nebo rakouském derby. Francouzské starty s ní v tuto chvíli nejsou aktuální."

Jak velký pokrok udělá Kamssio?

Možná největší neznámou v celém startovním poli ovšem bude bělouš Kamssio ze stáje Hrubý. Polobratr vítěze St. Legeru a čtvrtého z předloňského derby Ramssia má na kontě pouze dva jarní starty.

V květnu uzavřel sedmičlenný doběh v classe 1 v Lyonu Parilly, před více než třemi týdny pak navázal ziskem dotovaného šestého místa v classe 2 ve Štrasburku. Při tom zaostal o 2 1/2 délky za o 3,5 kg více zatíženým Němcem Django Unchained, který v dubnu na stejné dráze porazil o zhruba čtyři délky Tcheque Kinga.

 

Čtěte více: Zvrátí Tcheque King statistiku? Mapujeme "prokletí běloušů" v derby

 

Díky této formě Kamssio těsně proklouzl na start derby. U sázkové kanceláře Tipsport je momentálně k mání v kursu 30:1, jeho trenér ale tuto skepsi nesdílí.

"Je pravda, že je zatím nečitelný. Ten kůň je ale hodně zelený a oba jeho francouzské výkony nebyly špatné. V posledním startu paradoxně předvedl možná nejlepší formu z mé trojice. Každopádně udělal na jaře velký progres," hodnotí Luka a z tónu jeho hlasu je znát, že ještě nevyložil všechny karty na stůl.

Foto: Global Man na snímku Pavly Pechmanové




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE