reklama 11C

Lucie Krampotová si povahově s Valentinem sedla. Dělá pro ni maximum

ikonka

Pro svého životního koně se Lucie Krampotová vydala před lety do Německa. V teplokrevném Valentinovi našla svého parťáka a také druhou polovinu sebe. Mají na kontě mnoho parkurových úspěchů a nyní se zaměřují spíše na drezurní sport.
05.08.2022 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

„I když mi rukama prošlo už více koní, na které asi nejde zapomenout a kteří by si zasloužili zmínku, tím jedním výjimečným je můj valach Valentino,“ těmito slovy zahajuje vyprávění o svém nezapomenutelném koni všestranná jezdkyně Lucie Krampotová. 
 
Jak a kde jste se potkali poprvé a jak vzpomínáte na vaše společné začátky? 
Byla jsem zrovna v procesu shánění dalšího koně, a když jsem si v tehdy domovské stáji v Kuníně zkoušela jednu klisnu, objevila se tam bývalá majitelka Valentina, Alex Lónová, že má v Německu koně, který by se mi mohl líbit. Paradoxně se Valentino, tehdy Lekr, narodil v Česku, a na západ si ho Alex odvezla ve třech letech. A jelikož nechtěla koně, který se v překladu jmenuje „chutný“, a přivezla si ho na svatého Valentýna, dostal druhé jméno Valentino. 
Alex mi nabídla, že za ní mohu na Saarland na měsíc přijet i s klisnou, kterou jsem tehdy měla v pronájmu. Za necelý týden jsem jela a po příjezdu jsem si hned šla Valentina vyzkoušet. Když se začala mírně plnit tribuna haly, netušila jsem proč, Alex mi vysvětlila, že když přijeli kupci, buď Valentino dělal, že nic neuměl, nebo je poshazoval. U mě se naštěstí nestalo ani jedno a po první jízdě jsem věděla, že pojede se mnou domů. Myslím, že na mě tehdy čekal, protože jsem našla nejen svého parťáka, ale vlastně druhou půlku sebe.
 
Čím si vás tento kůň získal? V čem jste si nejvíc rozuměli, resp. proč jste si padli do oka? 
Jsme si povahově hrozně podobní. Mimo jiné se pro mě vždy snažil v rámci jeho možností udělat maximum. Neměl vyskákáno více než 110 centimetrů, ale zato byl perfektně připravený a přiježděný, Alex a jeho bývalý jezdec Christian s ním udělali skvělou práci.
 
Je něco, v čem vás konkrétně jako jezdce posunul dál? 
Dal mi v podstatě všechno, vyrostli jsme spolu mentálně i výkonnostně, a to, co mě naučil, jsem mohla uplatňovat a stále uplatňuji na všech dalších koních. 
 
Jaké má základní charakteristické znaky a jaká je jeho povaha?
Je velmi inteligentní, citlivý, jemný a komunikativní. Pod sedlem se téměř vždy snaží vydat jeho aktuální maximum. Doma ví, že se nic neděje, a na závodech se naopak předvádí. Ví, že přijel něco ukázat, a má to moc rád.
 

Psali jsme: Lucie Krampotová měla štěstí na lidi. Zdokonalovaly ji i legendy

 
Má Valentino C nějaké speciální libůstky ve stáji nebo pod sedlem?
Valíček obecně miluje jídlo, nejvíce asi pomeranče. A asi můžeme říci, že má rád i mě, protože ze stáje přes zavřené dveře pozná zvuk mého auta a každý den na mě volá už v okamžiku, kdy vypínám motor.
 
Co všechno jste spolu zažili, vybavíte si nějaké veselé historky nebo zajímavé zážitky? Co naopak společné slabé chvilky?
Za více než šest společných let bylo veselých i smutných okamžiků spoustu, já se ale vždy usmívám nad vzpomínkami z Velké ceny Ostravy. Při generálce na Velkou cenu tehdy pořadatelé do kurzu zařadili tamní vodní příkop. Už při nájezdu jsem viděla, že odskok absolutně nevychází, tak jsem zůstala sedět a s přiloženou botou doufala, že jej nějak překonáme. Překonali jsme, a to s téměř dvoumetrovou rezervou, doteď si pamatuju, jak jsem slyšela zvuky údivu z tribuny – já nevěděla proč, měla jsem pocit, že jen pěkně skočil. Opravdovou velikost jeho skoku jsem viděla až později na videu, a Valíček od té doby skákal všechny vodní příkopy podobně – s fůrou místa mezi ním a vodou.
 
Kdy se dostavil váš první společný úspěch a kterých dalších si ceníte nejvíce? 
První společný úspěch přišel při Amateur Tour u Velké ceny Zduchovic – tehdy jsem asi poprvé opravdu závodila v rozeskakování a konečné čtvrté místo mi udělalo obrovskou radost.
Společně jsme se ze stupně ZL dostali až na ST**, a to pro mě vždy bude největším úspěchem. Cením si úspěchů v oblastních mistrovství, především titulu vicemistrů v kategorii mladých jezdců, umístění v kategorii U25 při skokovém poháru, a také účasti na Young Rider‘s Grand Prix v Olomouci. Ta pro mě zůstává jedním z nejlepších zážitků vůbec.
 
Jak nyní vypadá jeho každodenní program?
Nyní pokračujeme spíše drezurní cestou, základ se ale nezměnil. Minimálně jednou týdně u mě všichni mají volno, které tráví ve výběhu. Snažím se, aby do výběhu chodil každý den, protože věřím, že koně potřebují být alespoň na chvíli jen koňmi. Pokud nejedeme na závody, přibližně třikrát týdně chodíme pracovat na jízdárnu, z toho jednou týdně trénink s trenérem. Zbytek tvoří práce v terénu a občasná lonž, kterou nesnáší, proto na ni chodí minimálně.
 
Jaké jsou vaše další společné plány pro tuto sezonu, a i dále do budoucna? 
Nyní si vážím každého společného dne, protože asi až poslední dobou jsem plně začala doceňovat jeho ochotu a vztah, který jsme si vytvořili. Tuto sezonu bychom chtěli pokračovat v drezurních úlohách stupně S, vyjezdit si co nejlepší procenta, a pak kdoví, co natrénujeme přes zimu.
 
Foto: poskytla Lucie Krampotová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE