reklama 11B

Leticia Safari o aktivní stáji: Koně musí za potravou ujít kilometry

ikonka

Aktivní stáj je forma ustájení, kde jsou koně neustále v pohybu kvůli hledání vody a potravy. Ta je přidělována díky čipu, který mají upevněný na krku. O aktivní stáji vypráví Leticia Safari, jejíž rodiče jsou jejími prvními provozovateli v ČR.
15.09.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

Leticia Safari je juniorská parkurová jezdkyně sídlící ve vlastním areálu ve vesnici Žižkovec nedaleko Hradce Králové. Leticia se do koňské rodiny narodila, její rodiče se jezdectví začali věnovat společně ještě před jejím narozením. Později vybudovali areál, ve kterém se Leticia učila jezdit na ponících a odstartovala svou závodní kariéru. Kromě jednadvaceti boxů, prostorných výběhů a tréninkových ploch je však výjimečný takzvanou aktivní stájí.
 
Jak vaši rodiče přišli na nápad postavit aktivní stáj? 
Moji rodiče se často jezdili dívat na koně do Německa, kde se tímto způsobem ustájení inspirovali. Původně postavili pouze pět boxů a k tomu fungovala právě aktivní stáj, až později dostavěli zbytek boxů a v současnosti se jedná o sportovní areál. Samozřejmě u nás pořád funguje i aktivní stáj, a to už od roku 2008.
 
Co to vlastně je, ta aktivní stáj?
Princip je takový, že koně jsou dvacet čtyři hodin venku, kde mají k dispozici písčitý výběh, pastviny, cesty mezi nimi a dva krmné přístřešky. Jedná se vlastně o systém, kdy se koně stravují pomocí krmných automatů. Mají na sobě obojky s čipy, které jim umožňují vstup do krmných přístřešků. 
 
Jedná se tedy o ulehčení lidské práce?
Ano i ne. Podstatné je při tomto způsobu ustájení to, že koně přes den nachodí až deset kilometrů, protože se musí mezi přístřešky přemisťovat. To stejné platí i s vodou. Jedná se tedy o takový návrat k přirozenosti koní v přírodě, kdy musí vyhledávat potravu a dojít si za ní. 
 

Psali jsme: Hodně mi dala stáž v Belgii, byl to jiný svět, říká Viktorie Šusterová

 
Jak vypadá situace, kdy se kůň dojde najíst do krmného přístřešku?
Krmné přístřešky vypadají jako takové boxíky. Když kůň dorazí, počítač přečte jeho čip a otevře se mu závora, která ho vpustí dovnitř. Závora se za ním zavře a koni běží čas na krmení. Každý kůň má nastavenou jinou dobu, která se liší podle velikosti a stavu koně, nejčastěji se to pohybuje mezi 100-200 minutami denně. To je však rozděleno do několika úseků, aby kůň nemohl celý den žrát u jednoho balíku a musel se přesunout do druhého přístřešku. Stejně tak funguje krmení jádrem. V automatu jsou dvě komory, do kterých se dá dát jak ječmen, tak müsli nebo granule. Kůň může dostávat krmení z obou komor. Velký kůň má přibližně dvě kila ječmene a v jedné krmné dávce dostává 10 dekagramů, tudíž pro jádro si může přijít dvacetkrát za den. K vodě mohou samozřejmě nepřetržitě, avšak je opět v jiné části výběhu, aby si k ní koně museli dojít. 
 
Má aktivní stáj i nějaká další specifika?
Určitě bych ještě chtěla vyzdvihnout různé druhy povrchů. Jeden výběh je písčitý, k tomu mají travnatou pastvinu a různé druhy cestiček mezi nimi a mezi krmnými boxy. Jedna cesta je například z kamínků, druhá z tvrdého podkladu a k vodě musí koně přebrodit malý bazének. Takže dochází k neustálému chlazení a zpevňování kopyt během dne.
 
Jaké typy koní máte v aktivní stáji?
Ustájení jsou u nás všechny typy koní. My tam například máme poníky, na kterých jezdí sestra. Poníci potřebují dostatek pohybu, aby pak byli hodní, takže tohle je pro ně ideální způsob. Také jsou tam mladí koně na odchov, což jim zaručuje zdravý vývoj s dostatkem pohybu a živin bez hrozby překrmení a tedy i nežádoucích zdravotních problémů. 
 
Když už jsme se dostaly ke zdravotnímu stavu koní, není tento způsob ustájení vhodný třeba pro koně trpící na koliky?
Ano, a ne jen pro ty. Za celou tu dobu, co u nás aktivní stáj funguje, jsme se v ní nesetkali ani s jednou kolikou. Ale celodenní pohyb má blahodárné účinky i na jiné problémy. Například starší koně, kteří už měli trochu problémy s nohama, se tam dali velmi dobře dohromady a díky neustálému přirozenému pohybu mají nohy bez jakýchkoliv otoků či nálevek. Nebo také koně trpící nějakými zlozvyky, žádný kůň tam neklká nebo něco podobného. Jsou přes den tak zabavení, že na nějaké nežádoucí chování ani nemají čas. 
 
Foto: poskytla Leticia Safari



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE