reklama 11A

Lucie Kruijsen působí v Nizozemsku. Domovskou stáj budovala sedm let

ikonka

Drezurní jezdkyně a trenérka Lucie Kruijsen se svým manželem vybudovala v Nizozemsku vlastní domovskou stáj. Zabralo to přes sedm let, jelikož zázemí sloužilo koním již v průběhu stavby. Nyní mají vysněné prostředí pro přípravu sportovních koní.
03.08.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12B

Drezurní jezdkyně a trenérka Lucie Kruijsen po více jak sedmi letech budování působí ve své domovské stáji Equihollandia, v oblasti Someren, Noord Brabant v Nizozemsku. „Stáj jsem vybudovala sama, samozřejmě s pomocí mého nynějšího manžela. V průběhu stavebních prací jsem po celou tu dobu zde už měla koně, výběhy a venkovní jízdárna totiž byly částečně funkční. Začali jsme s rekonstrukcí původní azbestové haly a malým domečkem. Postupně jsme strhli první polovinu azbestu a vybudovali první malou stáj, přičemž koně stáli ve starých smontovaných boxech stále v druhé půlce azbestové budovy. Když bylo hotovo, přesunuli jsme koně do nového a začali stavět tu další část. Bylo to velmi náročné a kolikrát jsem si říkala, proč jsem se do toho pouštěla,“ vzpomíná Lucie. 
 
Mezitím je zastihla živelná katastrofa a zdemolovala mimo jiné týden novou střechu. Šlo to prý vše velmi pomalu a zdlouhavě díky finančním možnostem. „Když se ohlédnu zpět, znovu už bych do toho nešla. Teď jsem ale samozřejmě hrozně ráda, že je vše hotovo, je to naše a můžu si užívat ten pocit mít koně doma a nebýt na nikom závislá,“ dodává v úvodu jezdkyně žijící v Nizozemsku.
 
Co vše předcházelo tomu, než jste se dostala sem a které stáje jste za svou jezdeckou kariéru vystřídala?
Na to by nestačila ani celá kniha. Začala jsem s koňmi hned jak to bylo nějak možné, asi když mi bylo jedenáct let. Do té doby jsem o nich jen stále mluvila, snila a chodila na ně koukat a hladit je.
Dlouhé roky jsem hlavně koně ošetřovala, pomáhala ve stáji, občas mě někdo nechal vykrokovat, koukala jsem na ostatní, jak jezdí. Zlom přišel, když si soused mých prarodičů pořídil koně ke svému domu, byla to klisna Pálava a na té jsem se naučila trochu priježďovat jak drezurně, tak skokově. Složila jsem s ní Zkoušky základního výcviku a začala závodit v drezuře do stupně L, ve skákání do stupně ZL. Bylo to dosti divoké, neměla jsem k dispozici ani halu, ani venkovní jízdárnu, jezdilo se na poli a v lese a bez trenéra. Pálava byla láska a dodnes se mi zdají sny, jak spolu cváláme bez sedla a uzdečky po loukách.
 
Ze stájí jsem působila několik let v Hnojníku ve stáji Moncheri a pak ve Stáji Mustang, což považuji za svůj jezdecký průlom a posun jiným životním směrem. Do té doby byly koně pro mě vším, jen ne zaměstnáním. Na Mustangu jsem jezdila také jen po práci a o víkendech, ale tam jsem se rozhodla, že bych se chtěla koňmi živit a odjela jsem do Švýcarska jako pracovní jezdec do malé rodinné skokově stáje. Následovalo Německo, Rakousko, Anglie, Itálie a Lucembursko. Stihla jsem to vše během tří let a to proto, že jsem tvrdohlavá, zarputilá a maximalista. Chtěla jsem si splnit sen o tom jezdit dobré koně a být tam šťastná.
 
Nakonec jsem skončila v Holandsku a tam jsem první rok jezdila mladé koně pro většího chovatele, dělala jsem úplně vše. Většina koní na ježdění byli hřebci a musím říct, že tam jsem se naučila strašně moc, nejen ohledně ježdění, ale práce s koňmi obecně. Občas jsme rodili hříbata, inseminovali, vozili koně na kliniku, jezdili s mladými po závodech a chovatelských akcích. V té době jsem na závodech potkala svého nynějšího muže, který tam fotil. Měl svou stařičkou kobylu a jejího syna, kterého nikdo nechtěl ani koupit, ani jezdit, tak oba stáli na pastvině. Postupně jsme spolu chtěli jezdit na vyjížďky, tak si pořídil valacha a já zprovoznila jeho tvrdohlavého dřeváka, jak jsme mu říkali, a to byl počátek naší stáje. Já postupně končila jezdit na plný úvazek u toho chovatele a on za to, že mě tři měsíce neplatil, mi dal jednu ze svých mladých kobyl Fiamond Hit alias Didi a ta se stala jednak zakladatelkou mého mini chovu a mým životním koněm. I když nemá nijak extra talent a chody, je to pro mě nejdůležitější kůň a vždy bude.
 

Psali jsme: Mou vášní jsou drezura a práce s mladými koňmi, zmiňuje Lucie Kruijsen

 
Jaké jsou základní parametry vašeho současného domovského areálu? 
Máme osm boxů, venkovní jízdárnu 20x60 metrů, malé nonstop travnaté výběhy a jeden pískový. Nemám halu, kolotoč ani kruhovku. Když prší nebo je horko, jdu do lesa, když padají trakaře, tak mají koně volno. Stáj jsme s manželem vymysleli tak, aby splňovala nejvyšší nároky pro koně a zároveň byla praktická a pohodlná i pro lidi. Koně mají prostorné boxy s okny ven i do stáje, je tam spousta místa, světla a vzduchu. Je zde praktický a velký mycí box, který slouží zároveň k ošetřování, sedlání koní, pro kováře, veterináře apod. Vše je po ruce, vše je logicky a prakticky navrženo mnou a mým mužem, který stáj stavěl. Je to radost tam prostě jen být s koňmi, nebo cokoliv dělat ať už kydat hnůj, krmit, nebo třeba holit koně. Máme krásnou, útulnou sedlovnu, která je tedy lepší než jakákoli místnost u nás doma. Mé srdce zaplesá pokaždé když ji vidím a tu také manžel vyrobil celou sám.
 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
Největší výhoda je lokace, máme blízko jezdecké areály jako Peelbergen, Heijligers v Astenu, Keelven, kde jsou závody každý víkend. Vše ostatní je za rohem, kliniky pro koně, kvalitní kováři, trenéři, jezdecké potřeby, krmiva apod. Zároveň je tu nedaleko do lesa, okolo jsou pískové cesty pro koně a není tady tolik hmyzu.
 
Jaké všechny služby ve vašem jezdeckém areálu nabízíte vaším klientům? 
Nabízíme jezdecká soustředění na našich koních, jednotlivé lekce pro lidi se svým koněm, trénink koní, obsedání a také občas prodej koní. 
 
Kolik času zde trávíte? Jak vypadá váš běžný program, pokud jste zrovna doma, a ne někde na závodech?
Trávím ve stáji veškerý čas. Žijeme s koňmi, a to doslova. Můj den začíná krmením koní, psů a koček. Pouštím všechny koně do výběhu, pak kydám, chystám krmení. Následně buď jezdím koně ještě jinde pro soukromé majitele, trénuji, nebo dělám co je zrovna potřeba. Odpoledne jezdím koně doma a večer zase krmím a kydám. Výjimku tvoří asi dvacet dní v roce, kdy jsem v České republice a tam trávím čas s rodinou, přáteli a dávám lekce, což mě moc baví. A pak nějaká dovolená s manželem.
 
Foto: poskytla Lucie Kruijsen



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE