reklama 11C

Laura Collett: Čerstvá vítězka CCI5* v Pau před lety přežila svou smrt

ikonka

V neděli 25. října vyvrcholily v Pau jedny z nejvýznamnějších mezinárodních závodů ve všestrannosti s obtížností CCI5*-L. V těžké konkurenci zvítězila Laura Collett. Pro jezdkyni, která před lety skoro vstala z mrtvých, je to životní úspěch.
31.10.2020 11:31  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Francouzské Pau je jedním z míst, kde by asi každý z jezdců všestrannosti chtěl zažít pocit vítězství. Každoročně se tam konají mezinárodní závody s nejvyšší možnou obtížností CCI5*. A každoročně se tam za kýženým triumfem vydá světová špička. 
 
Letošní mítink proběhl od 21. do 25. října a na start se postavila taková esa jako Novozélanďan Tim Price, Izzy Taylor a Oliver Townend z Velké Británie nebo domácí reprezentant Maxime Livio.
 
Nakonec to však byla jednatřicetiletá britská jezdkyně Laura Collett, která vybojovala první místo. V sedle jedenáctiletého holštýnského hnědáka Londona 52 zajela drezuru s velmi nízkým skóre v hodnotě 21,3 trestného bodu. Navíc v krosu ani parkuru nechybovala. Pro Britku to je dle jejích slov prozatím největší úspěch v životě. Přitom to ovšem před několika lety vypadalo, že jezdit už nikdy nebude. 
 
Její kariéra začala v roce 2003 a o rok později už vyhrála první mezinárodní soutěž na úrovni jedné hvězdy. V šestnácti zvítězila poprvé v CCI2* ve Tweseldownu, jenže bylo to právě tohle závodiště, jež se jí málem stalo osudným.
 
V červenci 2013 tam měla v terénní jízdě těžký pád. Po chybě na jedné z překážek spadla i s koněm, který jí plnou vahou zalehl. Lauru museli celkem pětkrát oživovat, utrpěla zlomeninu ramene, několika žeber. Měla proražené plíce, natržená játra a poraněné ledviny. Byla několik dní v umělém spánku a později navíc došlo k poškození zraku na pravém oku vinou úlomku kosti, který se „zatoulal“ až k očnímu nervu. 
 
„Když jsem zavřela levé oko, zjistila jsem, že nic, co je napravo nevidím. O zrak jsem se nijak nebála, jenže pak se ukázalo, že mám poškozený nerv a zrak se mi nikdy nevrátí do původního stavu. To byl asi nejtěžší moment. Ale velmi rychle jsem se adaptovala,“ vzpomínala v rozhovoru pro The Telegraph Laura Collett. Že je tato Britka bojovnice je jisté, na závody se vrátila v září téhož roku, takže za necelé tři měsíce! Sama tvrdí, že měla při pádu obrovské štěstí. Za prvé, že neutrpěla zranění hlavy, a za druhé, že měla oblečenou airbagovou vestu, o níže je přesvědčená, že jí zachránila život.
 
Jezdkyně se postupem času vrátila na mezinárodní scénu a začala stoupat na žebříčku obtížnosti. V roce 2015 vyhrála se sedmiletým Mr. Bassem mistrovství světa mladých koní v Lion d´Angeres. O tři roky později podržela britský tým na CCIO3* Boekelo při finále Poháru národů. Ovšem pětihvězdovou soutěž, jakou vyhrála v Pau, jela teprve podruhé v životě.
 
Zdroj: The Telegraph, Horse and Hound
 
Foto: archiv FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE