reklama 11D

Titul je splněný sen, ale víc už sedím u počítače, směje se Juránková

ikonka

Rakouská amatérská jezdkyně českého původu Hana Juránková si letos splnila velký sen, když vybojovala titul mistryně světa Fegentri. Jak prozradila ve středečním podcastu na EquiRadiu, svou budoucnost vidí nadále u dostihových koní, byť v jiné roli.
01.12.2021 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Svou životní sezonu korunovala ve Vídni působící amatérská jezdkyně Hana Juránková ziskem titulu mistryně světa Fegentri. Dceři trenéra Petra Juránka se to podařilo jako první české rodačce v historii a celkově třetí reprezentantce Rakouska.

Její skvělou letošní formu dokumentuje i způsob, jakým prestižní trofej získala. Nasbírala totiž čtyři vítězství z pěti startů a s celkovým ziskem 41 bodů porazila rozdílem třídy Belgičanku Karen Dieltjens a Švédku Emelii Gustavsson. Českou republiku reprezentovaly pátá Sabina Mokrošová a desátá Tereza Grbavčicová.

"Vždy to byl můj sen, ale nikdy jsem nemyslela, že se mi podaří na titul mistryně světa dosáhnout. V Rakousku už nemáme prakticky žádné dostihy a pak soupeříte se špičkovými holkami z Francie nebo Německa, které jezdí třeba každý týden. Vnímám to jako velikánský úspěch," řekla Hana Juránková ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

 

Čtěte také: Kdo nahradí Nagana a Subwaye? Začíná generační obměna blacktype koní

 

Na okruhu Fegentri se letos představila už potřetí. Před pěti lety byla stříbrná a titul jí unikl až v samém závěru o pouhé tři body. "Tenkrát jsem to strašně chtěla a intenzivně jsem na tom pracovala. Prakticky každý víkend jsem jezdila někde ve světě, dost jsem to hrotila. Tenhle rok jsem to naopak brala v naprosté pohodě. Asi je lepší, když si člověk na sebe nedělá takový tlak. Odjezdila jsem jen pět z deseti dostihů Fegentri a měla jsem kliku, seděla jsem na dobrých koních," zamýšlí se s odstupem času.

Postupně zvítězila v Maďarsku, Německu, Švédsku a v Itálii. Výborný rok však měla i mimo seriál Fegentri. "Bylo to fantastické, podobnou sezonu už asi nikdy nezažiju. Mám skoro padesátiprocentní úspěšnost, vyhrála jsem jedenáct startů z třiadvaceti. Vděčím za to hlavně naší domovské stáji a majitelům, protože mě často posazují i ve Francii do amatérských dostihů. Jsem ráda, že jsem jim to mohla oplatit dobrými výsledky," shrnula v obsáhlém rozhovoru pro EquiRadio, v němž nastínila i svou další budoucnost kolem koní.

Ve stáji trenéra Markuse Geislera na vídeňském závodišti Freudenau se věnuje manažerské činnosti a první krůčky dělá i v roli bloodstock agentky, v níž nedávno upoutala pozornost nákupem klasické naděje Quessignyho pro českou stáj Meridian.

"O dostihy se intenzivně zajímám, žiji v tom odmalička a v budoucnu chci v tomto prostředí dál pracovat. Menežuji koně pana Geislera - prakticky celý den sedím před počítačem a hledám koním dostihy. K tomu zařizuji veškerou administrativu i propagaci stáje," dodala Juránková.

Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp, zdroj: Fegentri.com




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE