reklama 11A

Josef Váňa mladší přišel o licenci a ruší Francii. Je to strašné, říká

ikonka

Na loňské úspěšné působení v Cagnes-sur-mer chtěl navázat Josef Váňa mladší s koňmi stáje Scuderia Aichner. Dlouho chystanou výpravu na Riviéru však zhatil distanc za loňský pozitivní test L' Estrana v Meranu. Italský šampion se odvolal k soudu.
07.12.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

Původně měl mít trenér Josef Váňa mladší v těchto dnech za sebou první starty svých svěřenců v Cagnes-sur-mer a intenzivně plánovat další vystoupení stáje Scuderia Aichner SRL na prestižním zimním mítinku. Všechno je ale nakonec jinak a návrat žluto-černých barev na francouzskou Riviéru se vůbec neuskuteční.

V době odjezdu celé výpravy do Francie totiž dospělo k závěru mnohaměsíční disciplinární řízení kolem pozitivního dopingového testu hnědáka L’ Estrana z loňského června v Meranu a jak upozornil server Tipařův palec, Josef Váňa mladší dostal dvouměsíční distanc.

Přestože kauza dál pokračuje u civilního soudu, trest pro trenéra z pohledu italské dostihové autority již běží. Přípravu koní směřujících do Trevisa a Pisy tak dočasně převzal Josef Váňa starší. France Galop však podobné řešení neakceptoval a odmítl Váňovy koně přijmout na startovní listinu.

 

Čtěte také: Janáčková Koplíková ve formě. Týden po Mandarinovi vyhrál i Josephino

 

"Já jsem se v době verdiktu už nacházel v Cagnes-sur-mer a s tímto vývojem jsme vůbec nepočítali, neboť jsme se ještě odvolali k soudu. Z vlastní iniciativy jsem se spojil s France Galop a vylíčil jsem jim celý případ, abychom všechno měli v pořádku. Reakce byla taková, že jsem musel okamžitě opustit Cagnes-sur-mer. Trénink převzal táta, ale i s tím měli Francouzi nakonec problém. Nemůžeme přihlašovat koně ani startovat v dostizích," potvrdil serveru Jezdci.cz Josef Váňa mladší.

Místo navázání na úspěchy z loňského prosince organizuje transport svých svěřenců do Pisy, odkud zřejmě zamíří domů.

"Je to strašné. Po celý rok jsme se na zimní mítink v Cagnes-sur-mer připravovali a obětovali jsme hodně cest do Francie, abychom získali handicap a měli i koně do menších dostihů. Celý pobyt byl zaplacený a zorganizovaný, náklady na veškeré cestování, rezervace, bydlení, krmivo a další věci se vyšplhaly na 10 tisíc eur. Jsem z té situace na dně, hlavou se mi honí různé myšlenky," posteskl si Váňa.

Dva případy, rozdílné konce

Za současnými problémy tréninkového střediska Mlýnce / Bohuslav stojí dvojice nálezů zakázaných látek ve vzorcích Váňových koní z léta 2020. L’ Estran byl 28. června po druhém místě v Grande Steeple-chase d’ Europa (Gd1) pozitivně testován na protizánětlivou látku ketoprofen, Sternkranz měl 2. srpna po vítězství v Premio Val Senales pozitivní test na kobalt.

Josef Váňa mladší od začátku odmítá, že by svým koním podal zakázané látky a dopingové nálezy si dodnes neumí vysvětlit. "Nikdo z nás neví, jak se to mohlo stát. Prakticky každý týden podstupuje několik našich svěřenců dopingové odběry a vždy je všechno v pořádku. Nejsme si vědomi, že bychom koním tyto látky podali. Samozřejmě jsme nechali udělat B vzorky a odvolali jsme se," popisuje Váňa.

Sternkranz i pozdější dvojnásobný vítěz Gran Premio Merano L' Estran byli již loni na jeden měsíc distancováni z dostihového provozu. Disciplinární a odvolací řízení se však protáhlo až do letošního léta.

 

Čtěte také: Titul je splněný sen, ale víc už sedím u počítače, směje se Juránková

 

Oba případy nakonec mají rozdílné rozuzlení. Sternkranzova kauza sice byla vzhledem k přítomnosti kobaltu archivována, ale kvůli neregulérnosti analýzy vzorku B a dalším procesním pochybením dala disciplinární komise za pravdu Váňovi. Naopak v případě L’ Estran potvrdila přítomnost zakázané látky i analýza vzorku B provedená britskou laboratoří a ministerstvo zemědělství rozhodlo v neprospěch českého trenéra.

"Trvalo to v podstatě rok. Na posledním sezení rozhodli, že se L’ Estranova kauza ještě neuzavírá. Budou to dál diskutovat a nějaká finální verze přijde třeba za tři měsíce, ale s tím, že si trenér už musí začít odpykávat dvouměsíční trest,” vysvětluje Váňa, který kromě distance a diskvalifikace z příslušného dostihu musí zaplatit pokutu 500 eur.

Pokračování u soudu

Kolem přesného data odnětí licence se vzhledem ke specifikům italské byrokracie vznášejí určité nejasnosti. Italská autorita rozhodla o Váňově trestu 12. července, na webu ministerstva zemědělství se verdikt objevil až 21. října a samotný trenér i pořadatelé dostihů byli vyrozuměni ještě o měsíc později.

Svěřenci Josefa Váni mladšího naposled startovali 20. listopadu v Trevisu, kde vybojovali dvě vítězství. Následující týden již nebyli přijati na startovní listiny. Z toho lze vyvodit, že k faktickému odnětí licence došlo v posledním listopadovém týdnu a Váňův distanc vyprší na konci ledna.

 

Foto: Posbíráno nejen na dráze. I to byly tváře dostihové sezony 2021

 

U civilního soudu tudíž v následujících měsících nepůjde o zvrácení trestu, nýbrž o zpochybnění samotného verdiktu.

"Výsledek soudu bude běh na dlouhou trať. Pokud by nás očistil, budeme nárokovat odškodné za pošpiněné jméno i za množství úsilí a peněz, které vyšly vniveč. Majitel za mnou stojí, ale samozřejmě je z celé situace také rozčarovaný," shrnul Josef Váňa mladší.

S přispěním Miroslava Hlahulka

Ilustrační foto: Marcela Kozová




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE