reklama 11D

Jak je to s tím ježděním od 7. dubna? Pokus o překlad do koňařské řeči

ikonka

Od úterý 7. dubna mohou občané České republiky opět využívat venkovní sportoviště. Řada lidí od koní si však klade otázky, jak lze aktuální uvolnění restrikcí chápat a co všechno je vlastně povoleno v rámci jezdeckého sportu. Zkusíme si to přeložit.
09.04.2020 08:55  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12A
 
Mohou jezdecké školy od 7. dubna již opět poskytovat výuku jízdy na koni? Mohou jezdecké areály pronajímat za poplatek tréninkové plochy s postaveným parkurem? Je možné pro účely individuálního tréninku s koněm jet do jiného areálu, než ve kterém je ustájen? Co vlastně všechno s koněm mohu v současné době dělat? 
 
Některou z výše uvedených otázek jste si možná také položili. Česká jezdecká federace interpretaci uvolnění restrikcí od 7. dubna ve vztahu k jízdě na koních zatím nezveřejnila (ostatně v tuto chvíli se stále nejedná o organizovaný sport), a tak jsme se pokusili o překlad do koňařské řeči sami. Ve čtvrtek 9. dubna jsme odpovědi na otázky č. 4 a 8 aktualizovali dle výkladového stanoviska Národní sportovní agentury, které najdete v plném znění TADY.
 

1) Mohu sportovat na koni?

Ano, ale jen na určitých místech. Zákaz volného pohybu osob se od 7. dubna nevztahuje na sportování na venkovních sportovištích, v parcích, v přírodě a na jiných veřejně přístupných místech. V jezdecké hale byste tak sportovat neměli. Dodejme však, že opohybování koně (např. lonžování) nemusí být považováno za sportování. Ostatně pohybování koní, a to i pod sedlem, bylo povoleno již před 7. dubnem.
 

2) Musím nosit při jízdě na koni roušku?

V některých případech již ne. Na nošení ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), které brání šíření kapének, se vztahuje výjimka pro venkovní sportoviště, kdy jsou sportující osoby, popř. skupina společně sportujících osob, odděleny od jiných osob fyzickou překážkou (např. stěna nebo plot) nebo vzdáleností nejméně 2 metry. V takových případech roušku mít nemusíte ani při ježdění na koni.
 

3) Kolik nás může být na jízdárně či kolbišti současně?

To nelze jednoznačně říct, ostatně každá jízdárna je jinak velká. Co však jednoznačně lze konstatovat, že společně sportovat mohou jen dvě osoby, s výjimkou členů domácnosti, popřípadě si při sportování musíte od jiných osob zachovávat odstup nejméně 2 metry. Pokud toto nemůžete garantovat, pak můžete být na jízdárně maximálně dva. 
 

4) Mohu si nechávat věci v šatně jezdeckého areálu?

Dle výkladového stanoviska Národní sportovní agentury můžete! Související vnitřní prostory sportoviště lze využívat, ale musí být zajištěny uvedené podmínky stanoveného omezeného počtu současně přítomných osob. Zvýšená dezinfekce je velice důležité preventivní opatření.
 

5) Mohu s koněm jet sportovat do jiného areálu, než ve kterém je ustájen?

Teoreticky ano, jelikož přeprava koní není zakázána a nově je povoleno i cestovat za účelem sportování. Pamatujte však na veterinární předpisy pro přemísťování koní!
 

6) Mohou provozovatelé jezdeckých areálů pronajímat za poplatek tréninkové plochy, např. s postaveným parkurem?

Provoz venkovních sportovišť je povolen a pokud je možné si pronajmout např. tenisový kurt nebo golfové hřiště, určitě je možné si pronajmout při splnění všech dalších podmínek kolbiště s překážkovým materiálem.
 

7) Může mě při ježdění trénovat instruktor jezdectví?

Pokud k tomu má oprávnění vč. živnostenského listu, tak určitě ano. Ostatně provozování živností nebylo zakázáno ani před 7. dubnem, omezení sportování se do tohoto termínu vztahovalo na neprofesionální sportovce. 

 

8) Mohou se konat i tzv. veřejné tréninky?

Nemůžete. Původně pořádání sportovních turnajů Národní sportovní agentura ve svém výkladném stanovisku připouštěla, ale není tomu tak. Jak uvádí server iDnes.cz: "Národní sportovní agentura analyzovala vládní nařízení a uvedla, že podle jejího právního výkladu je možné na znovuotevřených venkovních sportovištích při splnění předepsaných podmínek pořádat ve vybraných sportech i turnaje. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch však takový výklad zanedlouho odmítl a NSA vzápětí informaci odvolala." Česká jezdecká federace zrušila aktuálně všechny akce až do konce nouzového stavu, tj. do 30.dubna. Dle dostupných informací ze čtvrtka 9. dubna by dle vlády ČR v řádu týdnů mohly znovu začít sportovní akce, které se konají pod širým nebem, ovšem bez diváků.
 
 
Jak ministerstvo zdravotnictví uvádí: „Zdravý pohyb přispívá k udržování dobrého zdravotního stavu lidí, což napomáhá prevenci vzniku onemocnění včetně COVID-19. Zároveň je však třeba nadále v této fázi šíření onemocnění COVID-19 na území České republiky dodržovat přísná pravidla omezení společenského kontaktu a šíření kapánek.“ 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE