reklama 11A

"I v srpnu je jak v máji". Dostih, kůň, jezdec a trenér víkendu

ikonka

Shrnujeme důvody, proč strávit sobotu 1. srpna ve stínu polabských lesů na dostihovém mítinku v Lysé. Posunutá Prvomájová steeplechase bude atraktivním soubojem Dusigrosze s místními specialisty, v rámcovém programu debutuje na překážkách Angkor Wat.
31.07.2020 13:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Velká startovní pole z prvních týdnů zpožděné sezony se uprostřed tropického léta v Česku zdají být nenávratně minulostí. Nahuštěná termínová listina vede zejména v překážkovém odvětví k opačnému trendu, což dobře ilustruje případ druhé a třetí kvalifikace na Velkou pardubickou.
 
86 koní startujících na sobotních dostizích v Lysé nad Labem je v tomto kontextu více než solidní výsledek. Ve dvou z osmi dostihů budou k vidění plné boxy se čtrnácti koňmi, dvakrát se představí třináct startujících.
 
V obou steeplechase se však bude muset publikum v týdnu mezi dvěma pardubickými mítinky spokojit se sedmi, respektive osmi aktéry. Jediný dostihový den nadcházejícího víkendu nicméně i tak nabízí celou řadu lákadel. Přímý přenos vysílá od 13:30 internetová televize EquiTV.
 
 
Dostih - Prvomájová steeplechase
 
"Když dva dostihy rádi mají, i v srpnu je jak v máji," vypůjčil bych si lehce upravenou citaci hitu z muzikálu Starci na chmelu. Pořadatel v Lysé nad Labem splnil svůj jarní slib a v nejbližším možném termínu nahradil nucený výpadek jarního termínu tradičního vrcholu tamní sezony.
 

Čtěte také: Obrovská solidarita. Svět turfu se spojil na podporu Filipa Minaříka

 
Tipsport vypsal jako favorita 2,3:1 sedmiletého Dusigrosze, který před měsícem vyhrál v extrémních podmínkách odběhnutou Úvodní cross country Koroka a minulou sobotu předčasně skončil v Červnové cross country Válečníka. Zde ovšem někdejší polský klasický vítěz, který s krosy stále teprve začíná, narazí na silné místní specialisty.
 
Sztorm a Larizano nastupují s dobrým výsledkem z Memoriálu Evy Palyzové, další znalec lysské dráhy Peintre Elusif se pokusí o reparát za pád ve stejném dostihu. Pareto má na kontě druhé místo z Předloňského ročníku Prvomájové.
 
Ve svém šestačtyřicátém překážkovém startu absolvuje debut v Lysé nad Labem čerstvý vítěz pardubického krosu Big Mago, pětiletý Forever Dry tady před rokem zaznamenal jedno třetí místo.
 
 
Kůň - Angkor Wat
 
Zhruba rok poté, co doběhl druhý v Českém derby a následně zklamal ve slovenském ekvivalentu, debutuje ryzák Angkor Wat ze stáje Joly na překážkách. Vítěz loňské Velké červnové ceny se rozloučil s rovinovým provozem desátou příčkou ve špičkově obsazené Velké dubnové ceně.
 
V sedle s Janem Kratochvílem ho napoprvé čekají čtyřkové proutěné překážky na 3200 metrů. O rok starší Res Judicata minule podobný dostih lehce a s velkou chutí vyhrál, Angkor Wat tedy nutně nebude favoritem.
 
 
Jezdec - Tomáš Lukášek
 
Vedoucí muž letošní jezdecké statistiky Tomáš Lukášek má aktuálně náskok tří vítězství na Jana Vernera a Beysima Ferhanova, a třebaže v Lysé nad Labem startuje jen dvakrát, má dobrou šanci připsat si alespoň jednu “čárku” do šampionátu.
 

Čtěte také: Tech Jury doběhl druhý ve Vittelu, i když se srazil se soupeřem

 
Nahradí totiž právě Ferhanova v sedle suverénního vítěze ze zahajovací Lysé nad Labem Bob Hearta. Pětiletý valach stáje 3 hearts prohrál jen dvakrát z dosavadních šesti startů a ani sobotní III. kategorie na 1700 metrů nevypadá neřešitelně. Ponese však 61 kg a mezi soupeři se nachází mimo jiné třídová Carmella.
 
Druhým Lukáškovým "ritem" bude dvouletá debutantka Ruler Baby, kterou rovněž připravuje Helena Vocásková.
 
 
Trenér - Grzegorz Wroblewski
 
Žádné velké série zřejmě v sobotu k vidění nebudou, ale Greg Wroblewski přiveze do Lysé nad Labem dvojici s koní, s níž bude tradičně pomýšlet vysoko. Jedenáctiletý Sztorm ze stáje Nýznerov po všech zdravotních patáliích minule v Memoriálu Evy Palyzové dokázal, že disponuje velkou aktuální formou a že tento druh úkolu stále zvládá výborně.
 
Dream Of Dragon v barvách Wieslawa Jakuba Kartuse se v úvodní IV. kategorii vrací na distanci 2200 metrů, na níž se letos už umístil a pod Milan Zatloukalem bude patřit k vyzyvatelům favorita Waste No Time.
 
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE