reklama 11C

Obrovská solidarita. Svět turfu se spojil na podporu Filipa Minaříka

ikonka

Čtyřnásobný německý šampion Filip Minařík nikdy nikomu neodmítl pomoc a vždycky se hlásil ke svým kořenům. Teď se mu hvězdní kolegové, stáje i stovky fanoušků snaží v rámci finanční sbírky pomoci s nákladnou léčbou a rehabilitací po těžkém zranění.
30.07.2020 10:52  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Bezmála 94 tisíc euro se ke čtvrtečnímu ránu sešlo v internetové sbírce na léčení zraněného Filipa Minaříka, kterou před šesti dny spustil na portálu Gofundme.com jezdec Patrick Gibson a další přátelé nejúspěšnějšího žokeje české historie.
 
Obrovská vlna solidarity se rozšířila prakticky po celém dostihovém světě. Na 1200 dárců pochází z Německa, Česka, Japonska, Velké Británie, Francie, Skandinávie a dalších zemí. Do sbírky se lze jednoduše a během pár minut zapojit prostřednictvím platby kartou, přímý odkaz najdete zde
 
Největší částkou 3000 eur přispěl na nákladné léčení a následnou rehabilitaci Frederik Tylicki. Muž, který dobře ví, v jak těžké situaci se Filip Minařík momentálně nachází a že jen málokdo si pomoc a vděčnost dostihové obce zaslouží tak moc, jako 45letý rodák z Radotína.
 
Když Tylicki - syn polské legendy Andrzeje Tylického a tehdy nadějný mladý žokej - v říjnu 2016 po těžkém pádu ochrnul od pasu dolů, byl to právě Minařík, kdo spolu s dalšími kolegy sbíral finance na rehabilitaci. Všemožně Tylického podporoval a nevynechal žádnou příležitost, aby ho na britských ostrovech mohl navštívit a vštípit mu potřebný optimismus do nového začátku.
 
Nyní Tylicki českému jezdci jeho obětavost vrací. Spolu s dalšími přáteli stál u zrodu sbírky a pomáhal přesvědčit řadu hvězdných kolegů, aby iniciativu podpořili. K solidaritě vyzval na svých sociálních sítích Frankie Dettori, štědré příspěvky přišly od Williama Buicka, Oisina Murphyho, Jamieho Spencera či třeba Marca Bottiho a závodiště Ascot.
 
To všechno ukazuje nejen obdivuhodnou soudržnost dostihové scény, ale také žokejovu velkou popularitu a kredit napříč evropským turfem. A úspěchy na dráze v tomto případě nejsou tím hlavním. Filip Minařík je především vzácný člověk, jemuž vždy na koních i lidech kolem nich záleželo. Stál až do poslední chvíle při nemocném kolegovi Daniele Porcu, spolu se svou rodinou mnoho let s láskou pečoval také o svého slavného předchůdce a staršího přítele Heina Bollowa. Mnohokrát nezištně podpořil i různé začínající kolegy a mladé jezdce. 
 
Zároveň se po celou kariéru hlásí ke svým kořenům a nikdy neodmítl nikoho z Česka, kdo potřeboval radu, konzultaci nebo konkrétní pomoc. Patří do týmu lidí, jejichž zásluhou vznikl Evropský pohár žokejů a stál u zrodu celé řady dalších popularizačních projektů. Například v roce 2002 spoluzakládal první český racing club a mnohokrát propagoval dostihový sport v médiích.
 
Dodejme Filipovi sílu
 
I v současné těžké situaci se čtyřnásobný německý šampion ukazuje být stejným bojovníkem jako na dráze a svou velkou vůlí dělá v léčbě důležité pokroky. Lékaři na specializované klinice v Hannoveru nicméně zdůrazňují, že klíčovými předpoklady dlouhé rekonvalescence jsou nyní čas a trpělivost.
 
Filip z pochopitelných důvodů prozatím nemá přístup ke svým účtům na sociálních sítích, kde je už řadu let aktivní a které v posledních třech týdnech zaplavilo množství vzkazů a přání brzkého uzdravení.
 
Pokud ho přesto chcete podpořit osobní zprávou, vzpomínkou na společné zážitky, stručným vyjádřením respektu nebo čímkoli dalším, co by Filipa mohlo v těchto dnech povzbudit a potěšit, můžete tak učinit buď v rámci diskuse pod tímto článkem v naší facebookové skupině, nebo na e-mailovou adresu martin.cap@jezdci.cz (předmět zprávy označte jako "Vzkaz pro Filipa"). Rádi vše prostřednictvím Filipovy manželky Katji předáme.
 
 
Foto: Ivan Krejza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE